תלמיד מהרש"ך
Active member
בהלכות שבת במיוחד.
זה שיש להם דברים לשפר זה נכון וגם אני כתבץי זאת לעיל בעיקר בח"ו שיצא ראשון.אני מוסר שיעור מתפארת ויש להם הרבה מה לשפר.
הטעות שראיתי בהבנת דברי מרן הייתה בהלכות שבתבהלכות שבת במיוחד.
תראה לי דבר אחד שטחי במאורות.ולענ"ד במאורות יש הרבה שטחיות בליקוט דברי האחרונים
ולענ"ד במאורות יש הרבה שטחיות בליקוט דברי האחרונים
גם אני מחכה לדוגמא…תראה לי דבר אחד שטחי במאורות.
זה המשנ"ב עם ההערות הכי עיוניות שיש, עולה על כולם. (כמובן שלכל אחד יש מה להוסיף, אבל ברמה הכללית, הוא עולה על כולם מהרבה בחינות).
אני הקטן הייתי ממליץ לא ללמוד מכל הספרים האלו,
אלא ללמוד ממשנ"ב עוד והדר רגיל,
הסיבה כי בכל הוצאה תמיד תמצאו הלכות שפספסו או הלכות בלי טעמים וכדו',
המלצה שלי, היא ללמוד אך ורק ממשנ"ב עוז והדר ואח"כ מיד לעבור על הילקוט יוסף ועל הטעמים, וכמו שמרן תמיד אומר שלאחר שתסיים סימן תעבור על הילקוט יוסף,
ותאמינו לי יהיה לכם יותר כיף ותענוג.
מאז שפתחתי את האשכול רק הלכה והתחזקה אצלי העמדה שמאורות הם הטובים ביותר בשוק.אך האמת, שלא לכולם יש זמן לזה,
ולכן כל אחד יבחר לעצמו את המשנ"ב שטוב עבורו,
אני יכול להמליץ על מהדורה מסוימת אבל מה לעשות שהחברותא שלי לא מסכים איתי,
לכל אחד יש את הטעם והחיבור שלו,
וכמו שאני רואה בכל השיחה פה, וויכוחים על סוגי משנ"ב מה הכי טוב?
כולם צודקים, אבל תלוי למי?
איך תבחרו?
תלכו לבית מדרש גדול שיש לו את כל המהדורות,
פתחו על הסימן שאתם לומדים בכולל, ותלמדו בכל סוגי המהדורות, והבוחר יבחר.
בהצלחה!!
![]()
אני לא מבין איזה מן השוואה זאת , במשנ״ב יש 6 כרכים ובילקוט יוסף יש 22 כרכים (על חלק או״ח)לעניות דעתי בהערות של הילקוט יוסף תמצא יותר מההערות של סוגי המשנ"ב,
וגם כן תוכל לסכם אפי' יותר פוסקים,
אני לא מבין איזה מן השוואה זאת , במשנ״ב יש 6 כרכים ובילקוט יוסף יש 22 כרכים (על חלק או״ח)
הרי אם הילקוט יוסף מאסף לכל המחנות אז למה לי משנב מלכתחילה? די לי בילקוט יוסף
גם כן לא ברור לי למה?
ללמוד משנב עוז והדר ואחר כך לעבור לילקוט יוסף
וכידוע שהראשל"צ הרב יצחק יוסף שליט"א המליץ ללמוד כןכדרכם של הפוסקים הגדולים שבכל הדורות
עם כל כך הרבה הוצאות של משנה ברורה לפי דעת הספרדים אבדתי את הדרך, מישהו יודע להגיד איזה הוצאה מר"ן שליט"א ממליץ יותר או פחות (אור המזרח, משנת חכמים, כסא רחמים, תפארת, משנת יוסף, עמודי הוראה, מאורות, יש עוד אחד ונראה שאין צורך לציינו)?על אוהב ציון ודומיו...
מבחינת בקיאות בדעתו של מרן זיע"א אכן יש שניים העומדים ברף הגבוה ביותר: משנה ברורה תפארת (שאחד מעורכיו הראשיים הוא הרב גד יזדי שהוא עובד על כתבי ידו של מרן) ושם ניתן לראות גם חידושים מכתבי ידו של מרן שאין אותם במקומות אחרים. (כמו למשל בסימן שכח שבמשנה ברורה איש מצליח פסקו כדעת כף החיים, כי זה מה שיש לפנינו. אבל במהדורת תפארת תמצאו גיליון כתב יד של מרן שלא הסכים עמו). אולם בדעתו של מרן להביא את כל המקומות שכתב על הנידון, ואת משנתו האחרונה, וכן את דעתו מאשר ישנה בילקוט יוסף ולא נתגלתה בספריו, נמצא במהדורת מאורות.דווקא חיבור כעין זה על המשנ"ב שנעשה בעבודת צוות שמכוון למטרה של היקף לצד עומק יכול להיות טוב יותר.
מאז שפתחתי את האשכול רק הלכה והתחזקה אצלי העמדה שמאורות הם הטובים ביותר בשוק.
"אור המזרח" הכי מקיף, הכי מאיר עיניים, הכי מסודר, והכי חשוב: שלענ"ד הם יורדים לעומק דעת מרן זיע"א יותר מכולם! (על אף שגם להם יש מעידות קטנות של אי דיוקים פה ושם, אבל בכללי הכי מכוונים).למרות שהיה נידון קצר בנושא באשכול אחר, לא אמנע מלפתוח כאן מחדש בשביל להקיף את הנושא לחלוטין.
אמת כי מתחילה פתחתי את הנושא בפורום לתורה, אך כפי הנראה שם רוב ככל החברים הינם יוצאי ארצות אירופה -
וממילא לא קיבלתי את מבוקשי.
וזה אשר שאלתי שם:
כגבאי אוצר הספרים בבית מדרש ליטאי פעיל, נבקשתי ע''י הלומדים מאחינו בני עדות המזרח להכניס לבית המדרש סט משנה ברורה עם התאמה לפסקיהם.
הבקשה התקבלה על ליבי בחפץ לב, אלא שאז נקלעתי לדילמה של ממש! התברר לי שיש ממש שוק בוער בתחום הזה של ''משנה ברורה ספרדית''!
לא פחות משמונה מתמודדים על לב האברך הספרדי שבא לפתוח משנה ברורה עם הרחבות לפוסקים מהמתרס השני!
כיון שנדיבות הלב שלי מוגבלת, וכך גם המקום במדפים, אני נאלץ לבקש את עזרת הציבור במידע, בהמלצה או בביקורת עניינית על כל אחת מההוצאות דלהלן.
כמו כן אם השמטתי הוצאה כל שהיא, יהיה לתועלת לציינה כאן.
אשמח על כל אחד שיכביר במידע, כמו מי הם העורכים, מה הקו, מי הפוסקים שמובאים, האם מביאים גם מחכמי הדור שליט''א, ו... מי המכריע... ואכמ''ל.
שוב - המטרה שלי כרגע אינה המלצה מה אני אקנה לבית המדרש. אלא יותר בכיוון של - מה המהדורות שיכבשו את השוק ומדוע.
יש משנ''ב שיש בהם הוספות מלבד הבאת פוסקי דורינו, וכדאי שיעמדו ויפרטו גם אותם.
והנה רשימת המתמודדים כפי שהצלחתי למצוא בידי הקצרה, לא אתפלא אם בינתיים נוספו עוד כמה...
יש עוד משנ''ב שלא הזכרתיו כאן, והוא משנ''ב משנת חכמי תימן, שללא ספק עשו עבודה נפלאה, אך הם מצומצמים לתחום שלהם בפרט, ואין כאן מקומם.
- משנה ברורה אליבא דהלכתא של מכון אהבת שלום.
- משנה ברורה אור המזרח של מכון ירושלים [וכולל ארם צובא, ע''י הרב דוד אברהם].
- משנה ברורה תפארת של מפעל ארזי הלבנון.
- משנה ברורה מאורות.
- משנה ברורה משנת חכמים ע''י הרב דניאל קטנוב.
- משנה ברורה איש מצליח ע''י חו''ר ישיבת כסא רחמים.
- משנה ברורה משנת יוסף.
- משנה ברורה עמודי ההוראה.
יש מהנ''ל שראיתי, ויש מהם שרק שמעתי עליהם. בפועל אני מבין שיש פה ים של עבודה, ומלא פרטים שמבדילים בין הוצאה להוצאה. כמו:
האם הגר''ע יוסף מובא כפוסק מכריע או כדעה נוספת. וכמה הרחיבו להביא מדבריו מכל המקומות.
האם יש הרחבה רק עד כף החיים והאור לציון או שיש גם מקום לספרי הרב משאש, הרב מאזוז והרב מוצפי.
מה היחס לדעת המקובלים.
האם הובאו דעות פוסקים שקדמו למשנה ברורה היכן שחלקו עליו בתשובותיהם, או שהביאו [מלבד מה שציין הכף החיים] רק את הדברים שבהם שחלקו הפוסקים המאוחרים למשנ''ב.
מי הם הצוות שיושב על הכתיבה ומי המבקרים, היינו כמה יחס צריך לתת למילה הכתובה.
אני בטוח שחו''ר הפורום מיושבי בית המדרש הספרדי יהיה הרבה מה להעיר/להאיר ואני מחכה להם, אך לא אמנם בשמותם.
אבל הבמה פתוחה לכל יושבי בתי המדרשות באשר הם - להגדיל תורה ולהאדירה!