כל מי שמכיר ספרים בלומדע'ס שכתבו רבותינו גדולי הדור הספרדים מלפני חמישים שניה - מאה שנה- מאה חמישים שנה, אני ישמח שיכתוב כאן את הספר שמכיר.
אבל בבקשה, רק מה שכתבו על הגמ', מה שכתבו על ההלכה זה אני יודע שיש הרבה ספרים. רק על הגמ' אני מחפש להכיר יותר [לדוגמא מהרי''ט אלגאזי על מסכת בכורות, שכל הספר בנוי על 'יש לחקור' וכיוצ''ב].
נ.ב. הסיבה שאני רוצה להכיר יותר, כי אני באמת רוצה לבחון יותר בעיוןאיך היה הדרך הלימוד אצל הספרדים שכן עשו לומדות והתפלפלו הרבה מאד בדומה אצל חוגי ליטא. [אין כאן שאלה 'נחיתותית' להצדיק את אבותינו, כי זה פשוט שהם היו עובדי ה' ושלמים ומה אנחנו צריך לספר לאשכנזים איך הם היו].
אם אתה מחפש ספרים של ספרדים בסגנון אשכנזי... יש הרבה, הם התפרסמו גם בארצות אירופה, אבל לא כולם.
ידועים ספרי מהר"ם בן חביב, פרי חדש, משנה למלך, דברי אמת, מחנה אפרים, שער המלך, רי"ט אלגאזי, חקרי לב ועוד.
אבל יש רבים רבים שלא התפרסמו שם. כמו: בני יעקב, נתיבות משפט, שרשי הי"ם, מגילת ספר לר"ב קאזיס, מכתב מאליהו, ועוד ועוד.
ויש כמובן את הקדמונים שעליהם כולם יושבים: מהר"י בן לב, מהרשד"ם, מהרי"ט, דברי ריבות, מהר"א ששון ועוד.
בין אלו שלא התפרסמו, ישנם ספרים נפלאים על סדר המסכתות, ואיני מדבר על סגנון מהרש"א (שכמותם יש מאות רבות מהבלקן, מרוקו ותוניסיה ועוד), אלא כאלה המהווים אוצר בלום של בירורי הלכה, בשילוב דקדוקים ועיונים בפשט, וחקירות עמוקות. בהקבלה לעולם הישיבתי, הם למעשה כוללים את כלל ה"רייד" היהודי (חכמי ספרד תמיד היו פתוחים להביא את דברי המובחרים שבחכמי אשכנז). בניהם ניתן להזכיר את הספר "חינא וחסדא" ג"כ על כתובות, ו"מאמר מרדכי" על גיטין, "יקר הערך" על ערכין, "שיח יצחק" על יומא, "עדות ביהוסף" ח"א על בבא מציעא, "מעשה רקם" על קידושין. ועוד ועוד.
אם הזכרת מרוקו בכותרת, אני יכול להפנות אותך לספר שבולט מאוד בפלפולו ובחקירותיו בסוגיות התלמוד - גם כשהוא דן להלהכה למעשה. הלוא הוא רבי אליעזר די אבילה, אחיינו של האור החיים.
הספרים שלו, המתאימים למטיבי צלילה בסוגיות בתלמוד בלבד, הלוא המה:
מעיין גנים - על ש"ע
שו"ת באר מים חיים - זהירות, יש שם תשובות ארוכות מאוד..
מגן גבורים על הש"ס
יעוין בהקדמות שם (ביניהם מהחיד"א) שמפארים את פלפולו ועמקותו.
ספר נוסף של חכם מרוקאי, שגדל בארץ הקודש בקהילת המערביים, שכל כולו מוקדש לחקירת מושגים תלמודיים מורכבים הוא מנחת כהן, לרבי יוסף חיים הכהן.
מלבד הסוגים הנזכרים, ספרות ספרד היא הרבה יותר עשירה ומקיפה, יש שם אנציקלופדיות של ממש לפי סדר אף בית (פחד יצחק - איזה ספר בעל היקף! ויש עשרות כדוגמתו - מה שלא נמצא אצל חכמי אשכנז כלל), ספרי אנציקלופדיה של פסיקה על סדר הש"ס והטור והבית יוסף (נזכיר את מרן החבי"ב, יד אהרן, ספרי הר"ר אשכנזי בעל מראה עינים ועוד רבים אחרים). מפתחות שונים לדרשות חז"ל, פסוקים, כללים. ספרי דרוש - ישנם רבים ועצומים מאוד מדור הגירוש ועד לדורנו. ספרי קבלה עצומי היקף. פרשנות על התנ"ך, מחשבה ופילוסופיה, שירה ופיוט, דקדוק, וכמובן מגוון עצום של ספרי שו"ת.