• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

רבנו ראובן אלבז

חשבתי שכבודו היה רגיל לישון בביהמ"ד
לפע"ד אין בחור או אברך כשהיה בחור שלא התנסה בשינה בביהמ"ד במהלך ימות השנה, חחחחחח....
השינה שלי מעולם לא הייתה טובה (השעה הנוכחית גם מעידה על כך). היום היחיד שהייתי ממש לן בבית המדרש היה בט׳ באב. (בשנותיי האחרונות היה לי מפתח לאחד הכיתות, אגב)

היית בתקופה שהוא מסר שיעורי מקאמים בכיתה של הרב ינון למטה בימי רביעי בהפסקת צהריים ?
כן. לא היה הסגנון שלי אמנם.
כשאתה כותב ״למטה״ אתה מדבר על הבית מדרש של האברכים.
אני הייתי בישיבה ב-ג׳ תקופות, נכנסתי כשהבית מדרש התחתון היה הראשי. לאחר מכן העבירו אותו לבית מדרש העליון (איפה שהתפילות של הסליחות וימים נוראים), ובשנה-שנה וחצי האחרונים בבית מדרש האמצעי.

אני הייתי בישיבה ב-ג׳ תקופות, נכנסתי כשהבית מדרש התחתון היה הראשי. לאחר מכן העבירו אותו לבית מדרש העליון (איפה שהתפילות של הסליחות וימים נוראים), ובשנה-שנה וחצי האחרונים בבית מדרש האמצעי.
אף בהם [בכולם] אני שימשתי כתלמיד/אברך מן המניין....
אמת...

לפע"ד זה היה או כיתת הרב גמליאלי או כיתת הרב בעז בד"כ הם היו הנעולות, אא"כ כבודו יחדש משו נוסף....
איפה שהמשרד של הראש ישיבה כעת.
בעיקרון זה היה הכיתה של הרב יצחק כהן, וזה היה בבית מדרש הגדול (העליון). היה לי את המפתח כי .. (קצת לא נעים להגיד, אך אודה האמת ולא אבוש) .. אני הייתי די ״אחראי הכיתה״, הייתי פותח את הכיתה לשיעורים, ובודק את המבחנים וכו׳. (מבחינתי הרב יצחק הוא אחד מהרבנים המובהקים שלי, אגב, למרות שהייתי בכיתה של הרב בנימין, ביקשתי מהרב יצחק לערוך את הקידושין שלי.)

מבחינתי הרב יצחק הוא אחד מהרבנים המובהקים שלי, אגב, למרות שהייתי בכיתה של הרב בנימין, ביקשתי מהרב יצחק לערוך את הקידושין שלי
אף אני זכיתי ללמוד אצלו, וזכיתי אף ללמוד ממנו בליל שישי ב'משמר' שיעורי החו"מ המפורסמים, אייי עד היום איתי המה בכתובים, ב"ק וב"מ מונחים על חושן לבו וכמאן דמנח בכיסיה דמי עלי, חכם יצחק אחד ומיוחד.

ישנם ב' בתי מדרש לאברכים אני מתכוון מתחת לחדר אוכל הישן שהיה, לא איפה שמתפללים ב'נץ'....כבודו הבין ??
אני מדבר על הבתי מדרש של הישיבה, לא של הכולל.
(כשהייתי בחור החילוק הזה היה ברור. תמיד כשאמרנו ״למטה״ היה מהמדרגות של החדר אוכל. כעת הבית מדרש הזה מאכלס בעיקר אברכים)

איפה שהמשרד של הראש ישיבה כעת.
בעיקרון זה היה הכיתה של הרב יצחק כהן, וזה היה בבית
פלא, עד כמה שזכור לי המשרד של הרב היה ליד המעבר לשירותים [למעלה בהיכל הסליחות] ליד המשרד של דוידוב....זה עבר משם ?
ויש עוד משרד למטה בקומה אחד וחצי החדשה....הלשכה היותר מפוארת לפי דעתי....

אף אני זכיתי ללמוד אצלו, וזכיתי אף ללמוד ממנו בליל שישי ב'משמר' שיעורי החו"מ המפורסמים, אייי עד היום איתי המה בכתובים, ב"ק וב"מ מונחים על חושן לבו וכמאן דמנח בכיסיה דמי עלי, חכם יצחק אחד ומיוחד.
אני חושב שאתה מכיר אותי יותר ממה שאני מכיר אותך . . . בתקופה שאני הייתי אצלו הוא התחיל את השיעורים הללו. וג״כ העלתי על הכתב רבים משיעוריו.

פלא, עד כמה שזכור לי המשרד של הרב היה ליד המעבר לשירותים [למעלה בהיכל הסליחות] ליד המשרד של דוידוב....זה עבר משם ?
ויש עוד משרד למטה בקומה אחד וחצי החדשה....הלשכה היותר מפוארת לפי דעתי....
זה היה בעבר המשרד. כיום למיטב ידיעתי זה עבר לחדר שליד המדרגות השניות. (זה היה כך בשנה וחצי האחרונים שלי בישיבה)

מישהו יעשה סדר כמה בתי מדרש יש שם? באיזו הישיבה ובאיזה הכולל?
הממ, זה בלאגן.

בעיקרון יש בית מדרש מרכזי כשנכנסים. יש בית מדרש גדול שבו עושים את הסליחות.
יש בית מדרש תחתון, שבעבר היה הישיבה אך כעת הוא של אברכים. ויש בית מדרש שתמיד היה שייך לאברכים. (לזיכרוני, היותר ותיקים) שנמצא בכניסה מיוחדת.

יש שם גם ישיבה קטנה?
לא, אבל בזמני היה בי"ס שנקרא 'אגדלך' לילדים מבתים לא הכי דתיים בלשון המעטה, בתחילת דרכם, והתכנית הייתה משם להכניסם בעתיד לישיבה כבחורים מן המניין....כיום אינני יודע מה עלה בגורלו של בי"ס זה....מה שאני זוכר שסאטמר התנגדו לפתיחת בי"ס זה והיו מפגינים מדי ימי ראשון ושני מתחת לישיבה......אוהו כמה רעש ספגנו מהם בזמן שיעוריו של הגר"א מלכה במשנ"ב....זכרונות מימים שעברו...

במשך תקופה מסוימת אכן זה שימש כביהמ"ד שלנו וכלל גם בחורים וגם אברכים עד שהקימו את הקומה החדשה שנקראת 1 וחצי...
אגב זכיתי להיות מהעשרה בחורים שלמדנו כל הלילה ב'חנוכת הקומה', ואף תוגמלנו יפה ע"י מו"ר שליט"א

חזור
חלק עליון