תספורת הראש בליל מ"ט, למ"ט מונים.

אין אני מכניס ראשי בן ההרים הלכה למעשה, כי כל איש ואיש אשר כדרכו ילך בה, ויצלח בכל דרכיו,
אבל היות ושמעתי באומרים לי על כמה חכמים, גדולים ועצומים, בתורת הח"ן, הן בסתר הן בגלוי, אשר כל איש ואשה ידעו הבינו והשכילו,
שכל דרכם ופסקתם, הם מיוסדים ע"פ מש"כ חכמי תורת הח"ן, ומקרותם ממקורות נאמנים בדברי רב האר"י החי,

כהן בראש, כהן שדעתו יפה, מנאמני ביתו של רבנו מאור עיננו ראש כל בני הגולה הרי"ח הטוב, חכם אפרים זליכה הכהן, ראה אודותיו בספר ישיבות בג'דאד ח"א פרק ח' אות ג' ותרו"צ.
ראש עדת המקובלים בעיה"ק, מראשי ישיבת המקובלים "עוז והדר", בתוככי "מדרש פורת יוסף" בעיה"ק,
כפי שהעיד בנו חביבו הכהן הגדול מאחיו רבנו ראש הישיבה חכם שלום, אבן הראשה דישיבת פאר הקודש "מדרש פורת יוסף" יכב"ץ בהעיר העתיקה,
לך נא ראה את לשונו לשון הזהב בספר "דברי שלום" התשפ"ה עמוד תט אות קפ"ב, עיי"ש.
ולפטור בלא כלום אי אפשר, לכן בס"ד האזור חיל, להביא את לשונו הזכה והברורה של מרן ראש הישיבה בספר "שולחן מלכים" ח"א מועדים סי' תצ"ג ס"ב עמוד רא וז"ל:
אבא שלי (חכם אפרים) לא הסתפר בלילה, ושמועה זו אינה נכונה, היה ספר אחד ברחוב היהודים, ששם האבא היה מסתפר, וכשיצאנו מהעיר העתיקה, האבא היה מסתפר ברחוב דויד ילין, ששם היה ספר שלא מגלח בתער, וגם זה היה קרוב לישיבת פורת יוסף גאולה ששם למדו, אבא שלי בדרך כלל היה מסתפר בערב שבועות ממש ביום, ואם לא הספיק היה מסתפר אחרי שבועות" ע"כ, עיי"ש, זיע"א,

ועצור במילים לא הצליח לע"ע, להמנע עצמי מלהביא את דעת ראש עדת המקובלים בדור האחרון, צי"ע חק"ו שר בית הזוהר המקובל האלהי רבנו מרדכי שרעבי, מיסד ישיבת ק"ק "נהר שלום" יכב"ץ, הובא בספר "סידור רחובות הנהר" חלק "אור השבת" התש"ף עמוד ל"ז הלכה ד' אות ה' בסופו, למו"ר עט"ר חכם בניהו אבן הראשנו שליט"א, וז"ל:
"ובבחורותינו שמענו מהרב המקובל חק"ו צי"ע כמוה"ר סלמן מוצפי זצוק"ל שאפשר להסתפר בליל מ"ט לעומר לאחר שספר ספירת העומר, ובאנו ושאלנו את את פי מו"ר המקובל האלהי ראש ישיבתינו כמוה"ר מרדכי שרעבי זצוק"ל, ואמר לנו לא להסתפר בלילה אלא אך ורק ביום" ע"כ, עיי"ש.

היות ודבר זה נוגע מיסודו לתורת הסוד, ואין לי עסק כלל ועיקר בנסתרות, אבל למען מהסדר הטוב לא נמנע מאת הלומד, להביא מקור כדרכה של תורה,
עימש"כ המקובל החכם השלם הכולל רבי יעקב משה הלל יצ"ו, ראש מדרש "חברת אהבת שלום" יכב"ץ בעיה"ק, בספרו שו"ת "וישב הים" ח"ג סי' ט"ז ושם בארה כדרכו ותרו"צ,
ולחיבת הקודש הציין רק את סו"ד שם עמוד קל"א אותיו ה' ו' וז"ל:
"ה' - דווקא ביום מ"ט נגמר תיקון השערות, ומותר לגלח ביום ערב שבועות לכבוד החג,
ו' - לכתחילה אין להתגלח בליל מ"ט אפי' לאחר ספירת העומר וגמר התיקון של בחינת השערות, מפני הטעם שאין להתגרות בדינים בעת שליטתם בלילה" ע"כ.

נ.ב. והעיד בפני הרב המקובל הישיש חכם יעקב הדאיה, ראה ב"ראשי ההרים" עמו' 437 ואז תבין ותשכיל אי"ה, את גודל שימוש החכמים שזכה לו חכם יעקב הנ"ל,
וז"ל : שלא ראה ולא אחד ממשפחתו שהסתפר בליל מ"ט לעומר,
א"ה. וכנזדמן לי להפגש עם איש סודם של כל חכמי הדור הקודם, ר' יהושוע בן דויד סאלם, ושאלתי את פיו, והוא שלחני אל בנו של ר' יצחק זעפרני ע"ה שהיה ידי"נ לאביר הרועים מופת הדור מרן מאור ישראל, ואמר לי שבזמנו הם הלכו לשאול את רב רבנן רבנו המורה איש על העדה חכם עזרא עטיה, ואמר להם שלא מסתפרים בלילה.

נערך לאחרונה:
ר' יעקב הדאיה, הוא בנו של חכם עזרא הדאיה מחכמי ישיבת "מדרש פורת יוסף" יכב"ץ

דוד חכם יצחק הדאיה, שהיה גר ברחוב בית ישראל ע"י חנות של שיש (שוק הנגרים), והיה מלמד בת"ת "דורש ציון" בעיה"ק, רחוב דויד ילין בסמוך ונראה לקולנוע אידסון (כהיום בסמיכות לרחוב חכם אפרים הכהן), בהמשך הרחוב היה ת"ת "מגן דויד" והיה המנהל שם חכם נתן סאלם אביו דחבר המועצת, לימים זה היכן שהיה מקום מושבו של ת"ת "סוכת דויד" למנהל המסור חכם מנחם משיח בצרי, ואח"כ חכם יצחק נתמנה לדיין בעיר חיפה יע"א, ובנו הוא זקן מועצת חכמי התורה חכם משה הדיאה, משרידי תלמידי רב רבנן מרן המורה איש על העדה חכם עזרא עטיה.

דוד חכם עובדיה הדאיה, היה תקופה קצרה ר"מ ב"מדרש פורת יוסף" עימש"כ בספר נוהג כצאן יוסף, ובעל שו"ת "ישכיל עבדי", מיסד ישיבת המקובלים ק"ק "בית אל" בהעיר החדשה.

ולפטור בלא כלום אודות חכם יעקב הדאיה שליט"א,
כשחכם ציון הלוי מפנמה, רצה כ"כ להקים מוסד תורני, כי אם אין גדים אין תישים, ביקש לשלוח את ר' יעקב שיהיה מפקח על הלימודים וההספקים, והכן ר' יעקב נענה לבקשת מנהל הקהילה ר' אברהם שרם ע"ה, והדרך לא כ"כ היתה פשוטה, כי ר' יעקב כ"כ רצה יותר, כי צדיקים אומרים מעט ועושים הרבה, והכן בעידוד חכם ציון לוי ור' אברהם שרם ר' יעקב יצ"ו לא נח ולא שקט, וזכה להקים מוסד תורני כפשוטו תלמוד תורה, והרבה היום שם תומכים בתורה ובישיבות הקדושות ניקף זה לזכות ר' יעקב, שהתורמים יודעים על בשרם שאין כמו התורה, ומי יודיע אם הם היו נתחנכים על תקן מה שנקרא ממלכתי דתי ממלכתי חרדי מה היה יוצא. עין ערך בני הנדיב אלברטו סבא ע"ה שלמדו בחינוך הכלאים היכן רוב הכסף והממון אזיל ליה.

ר' יעקב הדאיה נפגשתי עימו מאמש, (ברוך ה' כמו כל יום), ותוך כדי הלימוד הגיע חתן בר מצווה,
אז הרב סיפר לי שבבר מצווה שלו, הגיע הרב איסר זלמן מנצר, ואף הקשיב לדרשה כאחד האדם, כאילו אני משהו,

וביום הבר מצווה באזור נחלאות היה קבוצה של לוחמים נגד הבריתים, (אז הם שלטו במדינה),
והניחו להם פצצות בתוך כדי חלב מזכוכית, ואכן צלח המעשה קונדס זה,
ובשעה 3:30 הפיצוץ נשמע למרחקים ועשה את העבודה כדרוש,
והיה הזדמנות לאנשים הפועלים נגד הבריתים, לברוח ומה יותר טוב לברוח למסיבת בר מצווה, שזה באיזור של הלחימה, והם ירויחו שלא יחשדו אותם נגד כי הם באיזור, והרי הם באו בס"ה לבר מצווה, והם מוזמנים,
ואכן הבית נתמלא באנשים רבים ובשעה 4:00 התחיל, הבר מצווה במעמד ר' איסר זלמן מנצר.

ואף סיפר לי על ישיבת "מדרש פורת יוסף" יכב"ץ עוד שהיה בעיר העתיקה (לפני שנת התש"ח).
שהיו באים משפחות למצוא חתן טוב לבת שלהם, היו נגשים לראשי הישיבה,
הגרב"ץ חזן, חכם עזרא עטיה, וכעז"ה זיע"א.
מעולם לא אמרו בשבח על בחור כזה או אחר, זה למדן, זה יש לו שכל ישר, זה מתמיד,
תמיד! אמרו שבחיהם על הבחור, זה יש לו מידות טובות, זה יש לו יראת שמים.

ושוב אני החו"מ, מגלה דעתי, שכל אחד ואחד ילך בדרך רבותיו וחכמיו אשר סללו לו, אבל לא ימנע טוב להולכים, להביא לתועלת הציבור, את דעותיהם של כמה חכמים, תו לא מידי,
האומנם אודה ולא בוש, שדעות אלו לא כ"כ מפורסים וידועים, אפי' לחושבי ספסלי בית המדרש ויודעי ספר.

ולדידן אין ספק שהיה מין הראוי והיושר, להזכיר את דעתו דעת עליון של זקן המקובלים חכם דויד שלום בצרי, ראש ישיבת ק"ק המקובלים "השלום" פה עיה"ק תובב"א חתנו של ציס"ע חק"ו חכם סלמאן מוצפי, (כן העיד בפני בנו חכם יצחק).
שאין להסתפר בלילה בשום פנים ואופן ע"ד הח"ן, ופוק חזי ליה, כעין ברכת מעין שבע, באופן שחל ער"פ בערש"ק, וכעין תפילין רש"י ור"ת, להטיל צבע התכלת בציציות, וכעין ללבוש בגדים לבנים בשב"ק, שרוב בנין ומנין, של חכמים מקובלים, שקיימו הלכה למעשה בגלוי את דברי האר"י החי, ברכו מעין שבע, הניחו שתיהם ביחד, לבשו בשב"ק בגדים לבנים, ולא הטילו תכלת בציצית, ע"כ.

נ.ב. וכן דעת שריד לדור דעה משירי כנסת הגדולה חכם אברהם טופיק חתנו של חכם סלמאן במקו"א כתבתי אודותיו עיי"ש

נערך לאחרונה:
אם ה' יצליח דרכי, התרצו שהביא ג"כ בל"נ את דעת הרב המקובל האלהי זך השכל והרעיון חכם מרדכי עטיה, ראש ישיבת ק"ק המקובלים "החיים והשלום" יכב"ץ פה עיה"ק?

אבל קודם לכן, בוודאי ובוודאי שלא אכזב להביא בס"ד, את מש"כ מכבר, הגאון הגדול, לוחם מלחמתה של תורה, איש האשכולות, מזכה הרבים, חכם בן ציון מוצפי שליט"א, ראש מדרש "בני ציון" יכב"ץ פה עיה"ק.

"שאלה: 142200
שלום לכבוד הרב!כב' הרב מרדכי עטייה שליט"א הפנה אותי:

תשובה:
אני עומד ומשתומם. אינך יודע מי האיש הענק אתו דיברת. רבי מרדכי מקובל גאון של הדור שלנו. אולי אינך יודע שאין דרכי להפריז ולהגזים בשבחים ובתוארים. אך דע שאם יש מקובל בדורנו אמיתי חכם ובקי. צנוע ונחבא אל הכלים זה האיש וזה המקובל. הוא אשר השם יתברך בחר בו להיות בדורינו השם יאריך ימיו. ודע שכל הנקראים ״מקובלים לא יגיעו אפילו למחצית מידיעותיו ומחכמתו. אשרי הדור אשר רואה פניו."

מצפה לתשובה!

נערך לאחרונה:
ד"י למ"ט מונים התשפ"ו

אבל חשבתי לתומי אולי כן להליץ, בעד הנוהגים לגלח שערות ראשם בליל מ"ט למטמונים,
ולראות לשון הפוסקים שמביאים את המנהג של המקובלים ונחזי,
והאמת קרוב למאה פוסקים מביאים את מנהג המוקבלים בזה, ספרדים אשכזנים תמנים כאחד,
חלקם נקטו לשון: עד ערב שבועות
וחלקם נקטו לשון: עד יום מ"ט לעומר
ואפשר בס"ד על לשון מ"ט לעומר, וכדברי הגרב"ץ מוצפי, ועל לשון ערב שבועות כדברי החכמים הנ"ל.

אבל ה' הנה לידי ספר "אורות ההלכה", לחכם שמעון הכהן פה עיה"ק לשעבר מנכ"ל "אל המעיין" שליט"א,
והביא את מנהג המקובלים, וכתב תרתי להדיא, עד יום מ"ט לעומר ערב שבועות עיי"ש.
ובמקורות לדבריו ציין לב' סוגי הפוסקים, הן על שנקטו לשון ערב שבועות, והן על שנקטו לשון יום מ"ט לעומר,
וא"כ בנפול היסוד נפל הבנין

בברכת חודש טוב ומבורך!

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון