תשובה חדשה ממרן שליט"א שלא התפרסמה בספריו

מכתב שלא התפרסם, ממרן שליט"א, אודות אבי הבן שכבר התפלל מנחה, ועתה לומד בכולל בזמן שהציבור מתפללים מנחה, אם פוטר מלומר תחנון.
הצג קובץ מצורף 42107
מש"כ לגבי סיום מסכנת, נראה לענ"ד דבסיום ש"ס כל היום יפטור מתחנון.

דהא כחתן דמי וכדברי הגר"ח פלאגי.

ושו"רמש"כ בג' שבת על סיום קיח: "יומא טבא לרבנן", לכן יש שכתבו שאין לומר בו תחנון, וכ"כ בספר שלחן הטהור ודרכי חיים ושלו' שאין לומר תחנון. ווע' לדברי הרב בן איש חי בספרו בניהו שבת קיח: שכתב על מה שאמרו בגמ' עבידנא יומא טבא לרבנן וז"ל: "כי היה מנהגם להחזיק אותו היום בתורת יום טוב, מתחילת הסעודה שמתחילים בה קודם מנחה גדולה לענין שלא יאמרו ודוי בתפילת מנחה כמו דין סעודת חתן וסעודת מילה".
וכ"ע: "וכן נוהגים פה עירינו בסעודת סיום מסכתא שאין אומרים וידוי בתפלה שמתפללים במקום סיום המסכתא והסעודה", עכ"ד וכ"ז על סיום רגיל וכדברי מרן שליט"א.

אבל על סיום ש"ס נראה דכל היום טוב הוא לו, וראיתי בשו"ת 'פרי השדה' ח"ג סי' קפ"ה שדחק למצוא טעם למה נהגו שכן אומרים תחנון ביום הסיום ע"ש, וסיים שיש מקום לומר שלא למנוע מלומר תחנון. וה'מנחת יצחק' ח"ח סי' י"א הזכיר מנהג הגאון ממונקאטש שלא לומר תחנון בסיום, וכתב שבענינים כאלו אמרינן אם קבלה נקבל ואין לחדש מעצמו, והמנהג הפשוט שאומרים תחנון, וגם בדברי הרב בן איש חי נזכר רק במנחה שמתפללים במעמד הסיום. עכ"פ נלמד מכל זאת כמה גדולה מעלת יום הסיום ובפרט סיום ש"ס שהוא יומא טבא לרבנן.

מכתב שלא התפרסם, ממרן שליט"א, אודות אבי הבן שכבר התפלל מנחה, ועתה לומד בכולל בזמן שהציבור מתפללים מנחה, אם פוטר מלומר תחנון.
הצג קובץ מצורף 42107
מצ"ב לפלפולא חריפתא,

מכאן שאלתי לכב', בהיות וכב' עסוק (או שהיה עסוק) בענייני פלג המנחה...

לפ"ד מרן שליט"א כאשר עושה סיום מסכת מיד אחרי מנחה פטורים הם מתחנון, כי הוא יום טוב להם (אותו היום שעושה את הסיום), ולפ"ז מה הדין אם מתפללים מנחה אחרי השקיעה, וסיימו מנחה אחר 13.5 דק', היינו צאת הכוכבים, האם במקרה שיודעים שהסיום יהיה כבר בלילה יאמרו תחנון או לא (אליבא דשיטת מרן זיע"א שאומרים תחנון בבין השמשמות ודלא כהא"ח)?

האם גם במקרה כזה לא יאמרו בתפילת מנחה תחנון ונפילת אפיים? או שבמקרה כזה נחשב הדבר שפנה היום ואין שייכות בין תפילת מנחה לסיום.

ויש מה לתרץ, אך אשמח לדעת מה חושב כב'.

אבל על סיום ש"ס נראה דכל היום טוב הוא לו, וראיתי בשו"ת 'פרי השדה' ח"ג סי' קפ"ה שדחק למצוא טעם למה נהגו שכן אומרים תחנון ביום הסיום ע"ש, וסיים שיש מקום לומר שלא למנוע מלומר תחנון. וה'מנחת יצחק' ח"ח סי' י"א הזכיר מנהג הגאון ממונקאטש שלא לומר תחנון בסיום, וכתב שבענינים כאלו אמרינן אם קבלה נקבל ואין לחדש מעצמו, והמנהג הפשוט שאומרים תחנון, וגם בדברי הרב בן איש חי נזכר רק במנחה שמתפללים במעמד הסיום. עכ"פ נלמד מכל זאת כמה גדולה מעלת יום הסיום ובפרט סיום ש"ס שהוא יומא טבא לרבנן.
לא הבנתי היכן רואה שבסיום ש"ס הדבר שונה.
אשמח לדעת מה כב' חושב ?

אדרבה תציין מקור.
צריך לחפש באחת ממגירות ביתי, מה שאומר שרק בפסח יהיה לי....
😃
😁

תשובה חדשה מהיום, ממרן הראשון לציון, נשיא המועצת שליט"א, אודות חיוב ימי הפורים בעיר רמלה.
המכתב מתפרסם לאחר שבשבועות האחרונים היה פולמוג גדול בין רבני העיר, אודות יום הפורים בעיר רמלה, ועתה לאחר שמרן שליט"א כתב מכתב בזה לכבוד מרא דאתרא רבי יצחק אבוחצירא, ותשקוט האר"ש, והאמת והשלום אהבו.
רמלה 2.jpeg

תשובה חדשה מהיום, ממרן הראשון לציון, נשיא המועצת שליט"א, אודות חיוב ימי הפורים בעיר רמלה.
המכתב מתפרסם לאחר שבשבועות האחרונים היה פולמוג גדול בין רבני העיר, אודות יום הפורים בעיר רמלה, ועתה לאחר שמרן שליט"א כתב מכתב בזה לכבוד מרא דאתרא רבי יצחק אבוחצירא, ותשקוט האר"ש, והאמת והשלום אהבו.
הצג קובץ מצורף 42991
מעניין...

יישר כחא לאורייתא

יותר מזה רבי ישראל, יש חיבור של פחות משבעים אמה, וזה ממש עיבורה של עיר וחד הם. וזה ברור

נערך לאחרונה:
הלכה מענייני דיומא, מתוך ילקוט יוסף ברכות חלק ג העתיד לראות אור בעוד כחודש

ד. מי שנמצא באמצע קריאת שמע של שחרית או של ערבית, ונשמעה אזעקה, והפסיק ויצא למרחב מוגן, ואחר כך חזר למקומו להמשיך להתפלל, אפילו שהה כדי לגמור את כולה, ואפילו באונס, אינו חוזר לראש קריאת שמע, וחוזר למקום שפסק. ואם אירעה האזעקה באמצע תפלת שמונה עשרה, ואין לו שהות לסיים מיד את תפילתו, יעקור ממקומו באמצע העמידה וילך למרחב המוגן, או למקלט, מפני ספק פיקוח נפש. וגם מפני שאינו יכול לכוין כדבעי במקום שנמצא. ומותר להפסיק אפילו בדיבור להזהיר אחרים, אם יש צורך בכך, שאין לך דבר העומד בפני פיקוח נפש. ואם יכול לכוין שם [בחדר המוגן] ימשיך את תפלתו במקום שהלך. ואם אינו יכול לכוין שם, כשיחזור למקומו להתפלל, אם עבר זמן ושהה כדי לגמור את כל העמידה מראשה ועד סופה, חוזר להתפלל מראש העמידה. והיינו באדם ממוצע כ 5-6 דקות. ד).

תשובה חדשה ממרן שליט"א, מאתמול. (בענין מבוגר סיעודי עם מטפלת גויה, משום ייחוד, וענין הנגיעה בו).

נ.ב. בעמוד השני, נפלה ט"ס, השורה הראשונה בראש העמוד מיותרת (נכתבה בסוף העמוד הקודם).
1773327224751.jpeg

1773327321331.jpeg

מטעמים מתוך הספר ילקוט יוסף ברכות ג, הנמצא על מכבש הדפוס, ועתיד לראות אור בקרוב.

כאן מרן שליט"א מספר בקצרה על הקשר והידידות שהיתה לו עם הגר"מ לוי, בעל ברכת ה' ועוד. ושכל מחלוקתו עמו בהלכה הוא לש"ש. (ראה במצורף).
1773616134500.png

ובהזדמנות זו, זכור אזכרנו, שמרן שליט"א סיפר לי בערגה באחד מן הימים, על הידידות ששררה ביניהם, באהבה וידידות גדולה.
וביני וביני שח לי, שבאחד הפעמים (כמדומני בהנחת אבן הפינה אצל הגר"ש לוי) הזמינו אותו וגם את הרב משה לוי לדבר. וכשמרן שליט"א ניגש לדבר, הגר"מ לוי אמר לו, מחילה, אני רוצה לדבר לפני כבודו, כי אני ממהר לעוד שיעור. ומרן שליט"א כמובן הסכים לו, ואז דיבר ממש בקצרה, ובריש דבריו פתח בשבחו של הרב שליט"א, ובייחוד בשבח סדרת הספרים ילקוט יוסף שיש בהם מלא בקיאות ועיון, ואמר שהרב שליט"א זכה לסייעתא דשמיא מיוחדת שרבים לא זכו לה, שספריו התקבלו בכל העולם, וכו' וכו', וכשסיים לדבר, ומרן שליט"א ניגש לדבר, אמר לו הגר"מ לוי, אני נשאר לשמוע את הרב, באמת אין לי שום שיעור, רק רציתי למצוא תירוץ למה לדבר לפני הרב, כי היה חשוב לי שהרב ישמע מה אני אומר על ספריו.
ומרן שליט"א סיפר לי עוד (ועוד חז"ל) על האהבה שגם הוא רחש לגר"מ לוי. והוסיף ואמר המחלוקת שלי איתו זה רק בענייני הלכה, שלדעתו הוא לא צודק בחלק מהפסקים.
(נ.ב. לפני כמה זמן קבלתי שיחת טלפון מאחד מבאי ביתו של הגר"מ לוי שהעיד בשם בנו של הגר"מ, שאמר כמה אהבה אביו היה רוחש למרן שליט"א, אמר עוד דברים על הצד שכנגד - נגד. ואכ"מ). והלום הגיע לידי מכתב שכתב הגר"מ למרן שליט"א, וכותב לו שם בתוארים גדולים ומופלגים בקשרי ידידות גדולה.

ומענין לענין. גם על בעל הס' הנז' שם יצחק ירנן, מרן שליט"א סיפר לי לפני יומיים סיפור מעניין, ואכמ"ל, שממחיש את הידידות ששרתה ביניהם בזמנו.​

נערך לאחרונה:
לא איכפ"ל. הרב טוען שהוא "חולק" על ראשונים באותם מקומות. לא מסביר אותם אחרת. ודי בזה.
ויש לזה דוגמאות רבות שהמעיין בתוך לא יבין מה פשר הדברים הנכתבים. ואכמ"ל.

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון