• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

להעתיק פרוייקט השו"ת בר אילן מחבר

אליהו חמוי

Active member
נשאלתי האם מותר להעתילק את תוכנת בר אילן הפרוצה של פרוייקט השו''ת ולפום ריהטא אמינא דלית ביה איסורא שכן אין בזה שום חסרון לחברה
ואע''פ שלולא ההעתקה היה המעתיק קונה את המוצר בכסף מלא מ''מ הרי זה כאילו שכנעהו שלא לקנות מוצר זה דאתו נימא דהמשכנע עובר בגזל שמפסיד את החברה
וה''נ הכא שאיננו מחסר את החברה ואינו נוטל ממנה שום דבר הרי שיהיה מותר
אשמח אם אמצא לי חבר לסברא זו איבעית אימא קרא איבעית אימא סברא

נשאלתי האם מותר להעתילק את תוכנת בר אילן הפרוצה של פרוייקט השו''ת ולפום ריהטא אמינא דלית ביה איסורא שכן אין בזה שום חסרון לחברה
ואע''פ שלולא ההעתקה היה המעתיק קונה את המוצר בכסף מלא מ''מ הרי זה כאילו שכנעהו שלא לקנות מוצר זה דאתו נימא דהמשכנע עובר בגזל שמפסיד את החברה
וה''נ הכא שאיננו מחסר את החברה ואינו נוטל ממנה שום דבר הרי שיהיה מותר
אשמח אם אמצא לי חבר לסברא זו איבעית אימא קרא איבעית אימא סברא
לא הבנתי
הרי גם אם כנים דבריך , לכאורה הם רק כלפי החבר שמעתיק הוא ממנו
אולם איך מותר לאדם להעתיק את זה למחשב שלו נגד רצון החברה שלא התירו ואסרו זאת באופן גורף?

אשמח מאוד לתשובה מפורטת בזה מאחד הגדולים
כי הוא נוגע לדידן מאוד

ניסיתי והצלחתי.
פורסם בשם ר' אשר וייס ששאלו אותו (ישיבה אחת מירושלים) והתיר.
טוב....
המקובל אצל הדיינים הגאונים שליט"א, זה שיש איסור להעתיק בעצם. ורק אם נמצא באינטרנט להורדה, מותר להוריד משם, מדין נמצא בזוטו של ים.

טוב....
המקובל אצל הדיינים הגאונים שליט"א, זה שיש איסור להעתיק בעצם. ורק אם נמצא באינטרנט להורדה, מותר להוריד משם, מדין נמצא בזוטו של ים.
אמת, ועל אף שיש שהורידו ופרצו חלקים או גרסאות ישנות מבר אילן/ פרויקט השו"ת- ההגיון נותן שעדיין אינו בגדר זוטו של ים

הנידון ההלכתי הוא מצד זוטו של ים
דהיינו רק על הגירסא שיש כבר פרוצה (גי' 25) שיש טוענים שכיון שנמצא באינטרנט וכל אחד יכול להשיגה חשיב כזוטו של ים ומותר לקחת ואף אם עומד וצווח שאינו מתיאש הוי הפקר כי רחמנא אפקריה.
אולם יש פוסקים שאוסרים וכן שמעתי בשם מרן הרב זעפראני שלא שייך דין זוטו של ים היכא שהכל התחיל באיסור
והכא כיון שהיה גנב ראשון שגנב ופרץ והוריד לאינטרנט אסור להשתמש בגנבתו אף שהשתא זה מופקר לכל, וכעין דין באיסורא אתא לידיה
ה"נ כיון שהתחיל באיסור וגזל אין היתר להשתמש.
עוד יש שטענו במחינה מוסרית לא כדאי שבתורה הק' שאנו לומדים יום יום יהיה לנו ספיקות על הכשרות של הזכויות האלו

ההגיון נותן שעדיין אינו בגדר זוטו של ים
הנידון ההלכתי הוא מצד זוטו של ים
גזל גמור שאין לו מחילה
תמהני מה ענין זה לזוטו של ים ואדרבה קיל טפי דשאני זוטו של ים שנוטל ממון חבירו וכל שלא נחשב ליאוש אכתי ברשות בעליו
אבל בנידון התוכנה הפרוצה היכן שמענו שחברת בר אילן בעלים על תוכנה פרוצה זו הדיסק אונקי הוא שלי הקבצים שנמצאים שם הם ברשותי מעולם לא לקחתי אותם מהחברה הנ''ל ומה אני בכלל צריך שהם יתיאשו

חזור
חלק עליון