• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

מקור למנהג שלאחר לחיצת יד מנשקים אותה

Gavriel Ohana

Active member
שלום וברכה

האם ידוע מקור למנהג כשלוחצים יד לאחר מכן מנשקים אותה כפי שעינינו רואות נוהגים כך הרבה יהודים ת"ח וגם בבתי כנסיות שונים?

ידוע שיש מעלה לנשק ידי הוריו או רבותיו ובכללם ת"ח וצדיקים , אבל לא מצאתי מקור למנהג הנ"ל שמנשק אדם ידו לאחר שלוחץ ליהודי אחר

שלום וברכה

האם ידוע מקור למנהג כשלוחצים יד לאחר מכן מנשקים אותה כפי שעינינו רואות נוהגים כך הרבה יהודים ת"ח וגם בבתי כנסיות שונים?

ידוע שיש מעלה לנשק ידי הוריו או רבותיו ובכללם ת"ח וצדיקים , אבל לא מצאתי מקור למנהג הנ"ל שמנשק אדם ידו לאחר שלוחץ ליהודי אחר
ניתן ללמוד בסברא, מראים חיבה האחד לחבירו שמלא ביר"ש (כי עושים כן לרוב לאנשים יר"ש או אברכים חשובים, ולא לסתם אדם)

לא יודע אם זה מקור, אבל יש ברש"י טעם לדבר
בברכות (ח:) איתא אמר להו רבא לבניה כשאתם חותכין בשר אל תחתכו על גב היד
וכתב רש"י "על גב היד - את יד חברו הוא נושק, ודרך חשיבות הוא זה, מפני הרוק".
השאלה היא שהוא מנשק את היד של עצמו, לא של חבירו.

כך המנהג בערי הפריפריה, בירושלים לא מנשקים מאומה, רק לוחצים ותו לא

אני חושב שעושים זאת כמו להבדיל שמנשקים את היד על המזוזה או בתפילין שקוראים ק''ש בעל ידך ולטוטפות בין עניך... כך להבדיל שלוחצים יד לת''ח או לידיד קרוב אז מנשקים את יד לאח'''מ לאות חיבה וכדו'
אני לא חושב שעושים זאת מחמת מקור כל שהוא תמימות גרידא...

אני חושב שעושים זאת כמו להבדיל שמנשקים את היד על המזוזה או בתפילין שקוראים ק''ש בעל ידך ולטוטפות בין עניך... כך להבדיל שלוחצים יד לת''ח או לידיד קרוב אז מנשקים את יד לאח'''מ לאות חיבה וכדו'
אני לא חושב שעושים זאת מחמת מקור כל שהוא תמימות גרידא...
כנראה המקור מדברי הגר"ח פלאג'י שמנשקים האצבע לאחר שמראים באצבע בהגבהת הס"ת

לנשק יד רב או אביו. ניחא. גם משום כבוד. וגם כי היד קדושה של הרב. שכותב דברי תורה. זכורני שמרן שליטא אמר שיש לעיין במי שכותב במחשב (:
אבל לנשק את היד של עצמו לאחר שנגע ביד אחרת? ראיתי שיש הנוהגים כך. אבל קצת מוזר...

אבל לנשק את היד של עצמו לאחר שנגע ביד אחרת? ראיתי שיש הנוהגים כך. אבל קצת מוזר...
ומה תענה שמנשקים את היד של עצמם שנוגעים בתפילין או במזוזה זה כן מובן לך ? דון מינה ואוקי באתרה....
האמת שלענין מזוזה הביא הפתחי מזוזות (סי' רפה) שהנוגע במזוזה ומנשק אצבעו שנגע במזוזה די"א שאין בזה שום דבר, אלא צריך לנשק המזוזה ישירות
והביא שם די"א דאכתי נשאר שום רושם קדושה באבצע
וכמו שהרב חיד"א היא שהאר"י כך נהג

שבת (קה:) תניא, רבי שמעון בן אלעזר אומר: העומד על המת בשעת יציאת נשמה - חייב לקרוע, הא למה זה דומה - לספר תורה שנשרפה ע"ש במפרשים

כמו שמנשק ידו שנגעה בס"ת כך מנשק ידו שנגעה בישראל שדומה לס"ת

שבת (קה:) תניא, רבי שמעון בן אלעזר אומר: העומד על המת בשעת יציאת נשמה - חייב לקרוע, הא למה זה דומה - לספר תורה שנשרפה ע"ש במפרשים

כמו שמנשק ידו שנגעה בס"ת כך מנשק ידו שנגעה בישראל שדומה לס"ת
אבל גם בספר תורה מנשקים ממש את הספר (חוץ מתקופת הקורונה שיש מי שהזהיר בזה)

חזור
חלק עליון