• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

פלפולא דאורייתא - הרב רפאל סויד

בענין כללים בש"ס שהביא בפר' במדבר.
אציין כאן עוד כללים שהוא לא הביא, ושלחתי לו אותם.
וזה מה ששלחתי לו:

אכן ישנם עוד כללים רבים שכת"ר לא כתב, ואכתוב בקצירת האומר.
א. דברים שבלב אינם דברים (קידושין נ.)
ב. בלבו ובלב כל אדם
ג אומדנא דמוכח
ד. אין מעבירין על האוכלין (עירובין סד:)
ה. הולכין אחרי רוב עוברי דרכים (שם)
ויש עוד, ואכמ"ל.

ויש גם כלל עם תשעה מילים, שהוא נראה לי פחות ידוע:
הואיל ואתעביד ביה מצוה חדא, נעביד ביה מצוה אחריתי (ברכות לט:)
וע"ע בכלל זה בתשב"ץ ח"ב סי' ז ובהגמ"י פ"ז מהל' לולב, ובמג"א סי' כא סק"א, ויש בזה אריכות וע' בילקו"י ברכות הנ"מ סי' קסח סעיף ד-ה אות טו.

מצורפים העלונים האחרונים.

קבצים מצורפים

• ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 30 - הערות בענין השבת אבידה - ותגובו...pdf
    439.3 KB · צפיות: 12
  • ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 31 - רשימת תקנות דרבנן וכמה הערות ...pdf
    434.7 KB · צפיות: 39
  • ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 32 - הערות בעניין טומאת אוהל וטו...pdf
    402.5 KB · צפיות: 16
מצורפים החדשים.

קבצים מצורפים

• ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 33 - הערות בדיני מעשר עני בימינו.pdf
    382.9 KB · צפיות: 11
  • ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 34 - דרכי הכתיבה התורנית.pdf
    362.6 KB · צפיות: 16
  • ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 35 - חשש פטר חמור ברכיבת ח...pdf
    383.6 KB · צפיות: 12
  • ‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏פלפולא דאורייתא 36 - דרכי הכתיבה התורנית...pdf
    376.4 KB · צפיות: 18
הרב ואזנר כותב מפורש במקום שציינת שהוא לא נכנס לזה מפני שגדולי עולם כבר אמרו שהם לא מכריעים בזה בגלל שרבים טועים - מזידים בזה ולכן הוא לא רוצה להכנס לזה... מפורש! אבל כתב שכל גדולי עולם אסרו את זה! וכל הנידון שלו בהקדמה לח"א ובשו"ת ח"ה זה לגבי שיער פרוע ואמר שכמו ששיער רגיל אסור פרוע, אז גם אם היא מהנשים שלוקחות פאה נכרית (וזה אסור כדלעיל), זה לא יפתור לה את בעיית השיער פרוע, כי גם שיער פאה נכרית הוא לא צנוע.
ובענין הפוסקים האחרונים שאוסרים, הביאם מרן ביבי"א ובנו מרן שליט"א, ואלו הם (רשימה חלקית, והוספתי מעצמי מידיעה בסוגריים מרובעות):
הגרי"ח זוננפלד, הגה"ק איש מצליח, ר' שמואל סלנט, מאורי אור, ישכיל עבדי, [מוהר"ר עזרא עטייה, בבא סאלי זיע"א, חכם בן ציון], תשובה מאהבה, [הגר"מ לוי זצ"ל, הגרי"ש אלישיב, הג' ר' שמואל אוירבאך, הגר"מ מאזוז שליט"א, הגר"מ שטרנבוך] ועוד ועוד.
שאלה אחרת אשאל אותך:
מי מהגדולי הדורות האחרונים התיר פאה נכרית??? מילא ראשונים - עוד יש, אבל מימינו אנו??? מי???
א. הרב גרוס, [ודחאו מרן בעל ילקוט יוסף בשתי ידיים], ב. הרב אופיר מלכא, [וכל מי שיראה דבריו ידחה בשתי ידיים], והרב בעל מנחת רפאל [שעוד לא התחיל לראות את דעות האוסרים כמבואר להדיא בדבריו שלא ראה אוסרים...]
ואלו לא גדולי הדור, במחילה מכבודך, אלו ת"ח שבדור כולם אהובים כולם מכובדים, אבל האמת אהובה מכל.
לא צריך לקשקש, ביתו של הר' שלמה זלמן אוירבאך היא שכנה שלי וסיפרה לנו שלחתונתה קנה לה אביה שתי פאות, [עד היום היא הולכת עם פאה]
ר' שמואל אוירבאך דיבר רק מצד צניעות
ר' משה שטרנבוך כל משפחתו לובשת, אני ראיתי את ביתו
חכם בן ציון אשתו וביתו לבשו [וכן אני מכיר את הקשקושים שלא שמעו לו וכו', יסכר פי דוברי ....
הגרי''ש בנותיו לובשות
אשתו של הסטיפלער לבשה ונראה לי שגם אשתו של רבינו החזו''א
כל תלמידי החזו''א כל משפחתם לובשת ר' חיים גריינמן ר' ניסים קרליץ וכו' [ומדובר באנשים שלא צריך להביא ראיות לגודל דקדוקם בהלכה]
וכו' וכו'
אז אין עניין לסלף היסטוריה וודאי לא במידי דעבידי לגלויי

לא צריך לקשקש, ביתו של הר' שלמה זלמן אוירבאך היא שכנה שלי וסיפרה לנו שלחתונתה קנה לה אביה שתי פאות, [עד היום היא הולכת עם פאה]
ר' שמואל אוירבאך דיבר רק מצד צניעות
ר' משה שטרנבוך כל משפחתו לובשת, אני ראיתי את ביתו
חכם בן ציון אשתו וביתו לבשו [וכן אני מכיר את הקשקושים שלא שמעו לו וכו', יסכר פי דוברי ....
הגרי''ש בנותיו לובשות
אשתו של הסטיפלער לבשה ונראה לי שגם אשתו של רבינו החזו''א
כל תלמידי החזו''א כל משפחתם לובשת ר' חיים גריינמן ר' ניסים קרליץ וכו' [ומדובר באנשים שלא צריך להביא ראיות לגודל דקדוקם בהלכה]
וכו' וכו'
אז אין עניין לסלף היסטוריה וודאי לא במידי דעבידי לגלויי
בנות של רבנים ודאי אינם ראיה, גם במשפחת מרן זיע"א יש הלובשות פאות.
בקושי ממעשה רב אפשר ללמוד, אתה רוצה ללמוד מהבנים?!
חסר רבנים שבניהם בכלל לא שמרו תומ"צ?!

בנות של רבנים ודאי אינם ראיה, גם במשפחת מרן זיע"א יש הלובשות פאות.
בקושי ממעשה רב אפשר ללמוד, אתה רוצה ללמוד מהבנים?!
חסר רבנים שבניהם בכלל לא שמרו תומ"צ?!
פשוט בדיחה
יש שם נשים שלא אוכלות כל השנה לא עוף ולא בשר ולא ביצים
חוץ מאיזה עוף מגעיל בראקל, עושים את כל החומרות האפשריות בנדה, מקיימים כל דקדוק של הלכה, ורק בזה לא שומעים לבעליהן
ולאביהן
אתה פשוט חי בסרט ולא מכיר את הציבור הזה
בא תכיר ואז תדבר
אצל ביתו של ר' משה שטרנבוך התארחתי, הם אנשים פרומער'ס ברמה שלא ראית מעולם, אנשים שמשקיעים הון של כסף בשביל כל מצווה, ורק בזה הם פתאום לא שומעים לבעליהן
כדאי שתכיר עוד כמה סוגי נשים חןץ ממי שבסביבתך
זה לא יזיק

הנשים של
הסטייפלער
ר' חיים גריינמן
ר' ניסים קרליץ
הר' שבח רוזנבלט
ר' יידל בויאר
ר' חצקל ברטלר
ר' חיים קנייבסקי
וכמעט כל נשות גדולי הדור הקודם וגדולי האדמורים
זה לא מספיק ראיה????

נכון, אבל לא כיסוי גמור, שאם הייתה חוששת שאינו נקרא כיסוי וודאי הייתה צריכה לכסות יותר
אשתו של מרן היתה הולכת כך עם שער טבעי, ודאי שאין חומרא כ"כ בפא"נ. ומה הראיה?!

ובכלל אתה יודע נשים של כמה גדולים בדור (וגם קצת אחרי) לפני השואה לא הלכו כלל עם כיסוי ראש כלל, אלא בשער מגולה. וכמה נשים של גדולים בדור הקודם אחרי השואה הלכו עם חולצות קצרות מעל המרפק?!
ולעיקר הענין, אם על מעשה רב נאמר שאין למדין ממנו, מה הצד שלך ללמוד ממעשה רבנית או בנותיו?!

אשתו של מרן היתה הולכת כך עם שער טבעי, ודאי שאין חומרא כ"כ בפא"נ. ומה הראיה?!

ובכלל אתה יודע נשים של כמה גדולים בדור (וגם קצת אחרי) לפני השואה לא הלכו כלל עם כיסוי ראש כלל, אלא בשער מגולה. וכמה נשים של גדולים בדור הקודם אחרי השואה הלכו עם חולצות קצרות מעל המרפק?!
ולעיקר הענין, אם על מעשה רב נאמר שאין למדין ממנו, מה הצד שלך ללמוד ממעשה רבנית או בנותיו?!
כל הדיבורים האלה יפים אבל לא על אשתו של ר' חיים קנייבסקי שלא פספסה נץ מעולם
אשתו של הרב עובדיה הלכה כך כי כך פסק, אבל אשתו של ר' חיים קנייבסקי בחיים לא הייתה הולכת כך, ואני לא חושב שדברי הם חידוש

זה פשוט בדיחה
אף אחד מהרבנים האלה לא כתבו לאיסור
כך נוהגים כל משפחתם וכל קהילתם תלמידיהם ותלמידי תלמידיהם
ואתה אומר שא''א ללמוד מכך, הגיון מעניין

תמוה מאוד מה שהוא כתב לענין פאה נכרית בספרו מנחת רפאל מאמרים תשפ"ב
מצורף, באות ב'.
איך הוא כותב שרק מרן אסר?!! פלא! הוא לא עבר על יבי"א ח"ה אה"ע סי' ה' ???!
וכן מהלשון שלו נראה לענ"ד קצת זלזול במרן זיע"א. לא נראה לי שכך הוא היה כותב על גאון אשכנזי.

הצג קובץ מצורף 16775
עברתי בריפרוף מהיר אד' אין כל סברא לאסור והרי יש משנה מפורשת במס' שבת שהתירו לצאת עם כבול ופאה נכרית לחצר שלא תתגנה וכו' ואכן פוסקי ספרד אסרו מהטעמים הנ"ל וגם הסברא שישנם גם חולצות פרוצות לא מובנת וכו' הרי ראינו גזירות כאלה שמא יבואו להיכשל בהלכה ולכן אסר' הכל ע' ודוגמאות עד בלי ספור יש לגזירות כאלו וכו' מ"מ רבים הפוסקים שמתירים ופוסקי אשכנז בפרט וע' לאגרות קודש של הרבי מליובוויטש אשר לא הסכים לחתן זוגות שהאישה לא לקחה על עצמה פאה נכרית בטענה שהכיסוי אינו מכסה את הראש כראוי והשערות נראות משא"כ פאה שמכסה את הראש בשלמות וכמובן שהכל חייב להיות בגדר הצניעות דאל"כ הוי לפני עיוור וכו' ומ"מ בכל מקום שהלכה רופפת בידך הילך וכו'

לכאו' נושא פאה נוכרית לא קשור לשרשור, אבל אם כבר העלו כאן אומר משהו בזה
נושא הפאה הוא רחב, ויש מחלוקת האם פאה מצד עצמה מותרת או אסורה, ואפילו מרן זצ"ל התיר באופנים מיוחדים
עי' מעיין אומר שמביא מקרים נדירים כמו אשה עם כיעור גדול או בדיכאון וכו'

חוץ מזה, יש נושא של פיאות של היום שרוב רובם הם חוסר צניעות, ובזה כולם מודים שזה אסור, וידוע ההסרטה של הגרי"ש אלישיב ששאלו אותו על פיאות כל מיני שאלות ואז אמר בסוף, אבל הפיאות של היום, וסימן עם היד על מעבר לכתף ואמר, פריצות נוראה....
אשתו של הגר"ח קנייבסקי הייתה עם פאה ועליה כיסוי כאשר ראו את הפוני בלבד או בעיקר, וגם זה ניכר שאין זה אלא פאת קש
אבל היום יש פיאות שנשים שמחות להתחתן כדי ללובשם
וזה נראה הרבה יותר יפה ומושך מאשר שער רגיל, מלבד בעיות של שער פזור וכו'
וניתן לומר שמרן זצ"ל כבר לפני שנים חזה ברוח קודשו דבר זה
כמובן שבדורות הקודמים היו כל מיני בעיות והיו מקומות שלא היה כלל כיסוי ראש, אבל אי"ז מתיר איסור כלל
לגבי אשתו של חכם בן ציון, הדברים ברורים שדעתו הייתה שלכתחילה אי"ז ראוי, והיה אומר אל תלמדו ממנה, מכאן ועד לומר בדעתו שזה מותר או איסור גמור, אין להביא ראיה, יש משקל לכל דבר וזה כנראה לא שחור ולבן, וכידוע למי שהכיר את אשתו שא"א להביא ראיה ממנה, ותוכל לשאול את הגר"ב שרגא מתלמידי חכם בן ציון בנושא זה
אשתו של רב רבנן מרן רבינו עזרא עטיה זיע"א הייתה עם כיסוי גמור ולא היה לה כלל פאה, ישנם תמונות רבות שלה עם כיסוי ממש

חזור
חלק עליון