• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

מכונה הפועלת על חשמל ייחוס המעשה לאדם המפעיל

ידוע מה שדנו הפוסקים ביחס לחשמל בנוגע לעניינים שונים - ציצית, מצות מכונה, שחיטה, בתים ועוד. האם במקום שצריך מעשה בידיים (מעשה גברא) יועיל לחיצה מתמשכת, כגון אדם שרוצה לשחוט ע"י סכין שהולכה והבאה שלה נעשית ע"י חשמל וכל זמן שהאדם לוחץ על הכפתור זורם חשמל - האם זה נקרא שעשה מעשה בידיים?

או באופן קצת שונה, האם כשבנוסף לכך יאחז את הסכין ביד אחת, וילחץ על כפתור ביד השניה ויזיז את הסכין (שידו אוחזת) ע"י החשמל המעשה נקרא שלו?

אשמח להגדרת הדבר וכן למר"מ.
 
אם יש לחצן כמו הדק שכל זמן שלוחצים זורם חשמל ואם עוזבים - מפסיק, עדיין לא נחשב כח גברא,
שהרי מה שפועל זה המנוע החשמלי, ומה שהאדם מחזיק את ההדק לחוץ לא מניע את הסכין, אלא רק מונע הפסקה של החשמל,
מה שמניע את הסכין בפועל זה המנוע והחשמל, האדם רק שומר שפעולת המנוע לא תופרע.
 
חזור
חלק עליון