• ניתן לשלוח יישובים בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, שיודפסו בע"ה בקובץ בית יוסף מהדורת תשפ"ה למייל: office@moreshet-maran.com בקובץ וורד, עד לחג השבועות תשפ"ד, אין התחייבות לפרסום, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום.

בד"ץ

אני חושב שאתה כנראה לא מכיר את הרב רובין, אם היית מכיר אותו היית יודע איזה קפדן הוא.
מלבד היותו ת"ח עצום כמו שניכר מספריו הנפלאים ובעיקר בשו"ת שלו נהרות איתן שאלות מכל רחבי העולם, ולאחר שנים ששימש את גדולי ישראל ובעיקר את הרב וואזנר זצ"ל.
וכמובן שיש עדות מהרבה רבנים שהשחיטה שלו מעולה וכמבואר לעיל, ובעדות אישית מרבי אלעזר אבוחצירה זצ"ל שהיה מאוד מקורב לרב רובין שליט"א.
ומה שהתכוונתי לומר שאתה יכול בכל שעה להיכנס למשחטה אפילו בלא תיאום - כך אמר לנו הרב רובין.
תנסה ותבדוק - אל תסתמך על שמועות!!
ובטח לא לפרסם ברבים דברים כאלו - מה אם דיני לשון הרע ופגיעה בפרנסה של השני בלא לברר את הדברים לעומקם.
אם כבודו לא יודע - אז לא אומרים. אני לא אמרתי על מישהו אחר שהוא לא טוב, רק אמרתי שמעדות של כמה גדולי ישראל ההכשר של הרב רובין מעולה גם לספרדים. תבדוק עם עוד רבנים שמבינים - תשאל את הרב יצחק יוסף שליט"א אם יצא לך.
ב"ה יש הרבה הכשרים שעומדים בראשותם ת"ח מובהקים, כמובן שהרב רובין ת"ח משכמו ומעלה (גם אני זכיתי לדבר איתו באריכות באיזה ענין הלכתי).
וכולם אהובים כולם צדיקים וכולם קדושים.
אולם יש פעמים רבות חילוקי דעות בהלכה שמשליכים על המעשה, וכגון בבירור דעת מרן הב"י גבי סירכות. שפשטות דבריו שצריך שלא יהא סירכות כלל, מה שלא נעשה כמעט באף הכשר. [עי' במאמרו של הגר"א פרץ המצו"ב].
זאת פרט לכך שלא כל השוחטים וכל המשגיחים וכו' הם הרבנים שעומדים בראש ההכשר. וכפי שאמר לי מו"ר הגרב"צ מוצפי שליט"א שבכל הכשר בשינוי קטן שלא תלוי בראשי ההכשר יכולה לרדת כל רמת ההכשר. (וכגון שנשלח צוות מעולה שנבחר בקפידא לחו"ל, ופתאום א' מהם חש שלא בטוב ומוכרח לחזור לארץ, [ועכ"פ לא יכול להמשיך במלאכתו], וחייבים להביא מחליף ואין מישהו פנוי ברמתו. ודו"ק).
לא אמרתי שא"א להכנס למשחטתו בכל שעה, רק הערתי על מה שכתת שהוא היחיד, וכתבתי שלפי הידוע לי לפחות בעוד הכשר נוהגים כך, והוא הכשר בית יוסף.
אין לה"ר כשהוא לתועלת, יש אנשים רבים שרוצים לקנות בשר שהוא חלק לכל הדעות, ולא מעוניינים לקנות בשר שיש רבנים שסוברים שאינו חלק.

ובענין מה שכתב הגר"א פרץ בגליון 8 גבי שיעור מיעוט המצוי, עי' במה שכתבתי כאן, ויש עמי בזה עוד בכתובים, ועוד חזון למועד.

וזה אשר העירותי לגר"א פרץ על דבריו שם:
לכבוד עורכי העלון הנכבד "תבונות", שהוא קנקן חדש מלא יין ישן, תורה מפוארה בכלי מפואר.

וכו'

ועל של עתה באתי, במה שנכתב בגליון 8 להקשות על הריב"ש מד' המשנ"ב, צ"ב, וכי מקשים על ראשונים מאחרונים. ולגוף הדברים, י"ל דהריב"ש אזיל לשיטתו דחזקה דרבא היא חזקה ודאית, וכמש"כ (סי' קפב) "שהרי החזקה ההיא אמיתית היא, כיון שמוציאין בעבורה הקטנה מחזקת קטנותה שלא תמאן". וכמו שכתב מרן הגרע"י זיע"א בשו"ת יביע אומר ח"ז (או"ח סימן מו אות ב) ובעוד מקומות, להוכיח מהריב"ש ומעוד ראשונים דלא כהמשנ"ב.

עד כאן דברי. והנני ממתין לתשובתו.
 

קבצים מצורפים

  • הרב אלחנן פרץ בדיקת סירכות בבהמה -עלון תבונות 7.pdf
    2.1 MB · צפיות: 12
  • הרב אלחנן פרץ בדיקת סירכות בבהמה חלק ב מיעוט המצוי -עלון תבונות 8.pdf
    2.1 MB · צפיות: 11
היום שמעתי כמה שניות ברדיו אולי קול חי שיש שם אחד שדיבר על כשרויות, ואמר שכיום כמעט אין בכלל בשר שכשר לגמרי לדעת מרן הבית יוסף, בגלל שהשוחטים ממהרים ולא מספיקים לבדוק היטב את הריאה, ובשאר הכרס וכו', השאלה מי זה הדובר ואם יש למישהו מושג אם יש צדק בדבריו
 
בכל אופן ראוי להיזהר משנה זהירות ולפני שבאים להזהיר אחרים - אין היתר לעבור על הלכות לשון הרע.
ראוי לעיין בספר חפץ חיים ולראות שהדברים לא פשוטים כלל - ובטח שלא לפרסם כאן ברבים ולהוציא לעז על כשרות כזו או אחרת,
ועמך כולם צדיקים, תפקיד זה שמור לגדולי ישראל ולא לנו, אין לנו רשות לפגוע באף אחד ובטח שלא להוציא שם רע גם בטענה שרוצים "להציל" את עם ישראל מאכילת דברים לא כשרים וכדו'.
גם אם אתה יודע על כשרות מסוימת או יודע "מבפנים" איך אפשר לדמות מילתא למילתא ומקום אחד לשני? וכי היית בכל בתי המטבחיים בארץ ובעולם שאפשר לדון מה טוב ומה לא? בדקת כל שוחט וכל משחטה?....
אתה יכול לחוש לעצמך ולא להוציא שם רע על אחרים!! ובפרט שמדובר על תלמידי חכמים גדולים.

דרך אגב במאמר מוסגר הרב רובין הוא היחיד (או כמעט) שלא מתיר לשוחטים ולבודקים פלאפון לא כשר, כל אחד שטס לחו"ל מקבל פלאפון על חשבון הכשרות, ואחד שנתפס מפוטר באותו רגע. יש שם כמה אחראים בודדים עם סמרטפון אבל ודאי שלא כולם, שהרי אין הצדקה לתת לכל שוחט ובודק סמרטפון בכל מיני טענות. וכדאי לך לעיין בספריו, וכן בספר הנפלא שלו על צומת הגידים עם הסכמות נפלאות מגדולי ישראל.

דרך אגב באם כבודו יודע שיש חלק גם לפי הרמ"א? אם תילמד כל שנה את כל הלכות שחיטה עם הפרי מגדים וגם תלמד את זה לתלמידים אולי תדע את כל ההלכות כמו הרב רובין, אתה מוזמן בכל יום שישי שיעור בהלכה על הלכות שחיטה וטרפות עם הפרי מגדים על הסדר - סיום פעם בשנה! במוצ"ש שיעור בהלכות נדה, דרך אגב הרב בקי בכל טהרת הבית מכריכה לכריכה! הוא אחד המוצי"ם הגדולים בדור בהלכות נדה.

דרך אגב הרב בורשטיין שהוא מומחה גדול מאוד בכשרות - שמסתובב בהרבה מאוד משחטות ומפעלים בארץ ובחו"ל ממליץ על הרב רובין גם לספרדים.
תוכל לשאול אותו ולהתייעץ איתו כדי לקבל חוות דעת. הוא מקובל על הרבה גדולי ישראל, הרב זכאי מייעץ לשאול אותו בעניני כשרות. כמו כן גם הרשל"צ מכירו היטב הינם שכנים ומדברים בלימוד. הוא הזכירו כמה פעמים.
 
ודע שהראשל"צ אמר באחד השיעורים האחרונים (וכן יש לי מכתב שלו) שאפשר גם לאכול בשר בהמה בהכשר הרבנות הראשית עם מדבקה אדומה של "כשר חלק לפי שיטת הבית יוסף" כשהבשר נשחט בחו"ל בדרום אמריקה - זה כמו בית יוסף והרב מחפוד.
וכן הורה הרב בורשטיין בתוכניתו המון פעמים, וכן אמר לי אישית כשדיבתי איתו בפלאפון, אמר לי אם אתה אוכל בית יוסף והרב מחפוד זה אותו דבר!!
 
ב"ה יש הרבה הכשרים שעומדים בראשותם ת"ח מובהקים, כמובן שהרב רובין ת"ח משכמו ומעלה (גם אני זכיתי לדבר איתו באריכות באיזה ענין הלכתי).
וכולם אהובים כולם צדיקים וכולם קדושים.
אולם יש פעמים רבות חילוקי דעות בהלכה שמשליכים על המעשה, וכגון בבירור דעת מרן הב"י גבי סירכות. שפשטות בריו שצריך שלא יהא סירכות כלל, מה שלא נעשה כמעט באף הכשר. [עי' במאמרו של הגר"א פרץ המצו"ב].
זאת פרט לכך שלא כל השוחטים וכל המשגיחים וכו' הם הרבנים שעומדים בראש ההכשר. וכפי שאמר לי מו"ר הגרב"צ מוצפי שליט"א שבכל הכשר בשינוי קטן שלא תלוי בראשי ההכשר יכולה לרדת כל רמת ההכשר. (וכגון שנשלח צוות מעולה שנבחר בקפידא לחו"ל, ופתאום א' מהם חש שלא בטוב ומוכרח לחזור לארץ, [ועכ"פ לא יכול להמשיך במלאכתו], וחייבים להביא מחליף ואין מישהו פנוי ברמתו. ודו"ק).
לא אמרתי שא"א להכנס למשחטתו בכל שעה, רק הערתי על מה שכתת שהוא היחיד, וכתבתי שלפי הידוע לי לפחות בעוד הכשר נוהגים כך, והוא הכשר בית יוסף.
אין לה"ר כשהוא לתועלת, יש אנשים רבים שרוצים לקנות בשר שהוא חלק לכל הדעות, ולא מעוניינים לקנות בשר שיש רבנים שסוברים שאינו חלק.

ובענין מה שכתב הגר"א פרץ בגליון 8 גבי שיעור מיעוט המצוי, עי' במה שכתבתי כאן, ויש עמי בזה עוד בכתובים, ועוד חזון למועד.

וזה אשר העירותי לגר"א פרץ על דבריו שם:
לכבוד עורכי העלון הנכבד "תבונות", שהוא קנקן חדש מלא יין ישן, תורה מפוארה בכלי מפואר.

וכו'

ועל של עתה באתי, במה שנכתב בגליון 8 להקשות על הריב"ש מד' המשנ"ב, צ"ב, וכי מקשים על ראשונים מאחרונים. ולגוף הדברים, י"ל דהריב"ש אזיל לשיטתו דחזקה דרבא היא חזקה ודאית, וכמש"כ (סי' קפב) "שהרי החזקה ההיא אמיתית היא, כיון שמוציאין בעבורה הקטנה מחזקת קטנותה שלא תמאן". וכמו שכתב מרן הגרע"י זיע"א בשו"ת יביע אומר ח"ז (או"ח סימן מו אות ב) ובעוד מקומות, להוכיח מהריב"ש ומעוד ראשונים דלא כהמשנ"ב.

עד כאן דברי. והנני ממתין לתשובתו.
עיינתי במאמרים של הרב אלחנן פרץ - מהיכן כבודו הסיק מסקנה שדיבר על כשרות מסוימת?....
אדרבה רק בא לעורר!! ומכאן מדמים מילתא למילתא ומוצאים לעז על כשרויות אחרות??... לאיפה הגעתם?...
מילא אדם לא רוצה לאכול הכל בסדר, תעשה מה שאתה "מבין", אבל למה לפרסם ברבים?....
באיזה היתר מפרסמים ושופכים דם של אחרים? על סמך מה?...
חזרו בכם ואל תוציאו לעז ושם רע!!!
יום הדין לא היה לפני כל כך הרבה זמן!!
 
היום שמעתי כמה שניות ברדיו אולי קול חי שיש שם אחד שדיבר על כשרויות, ואמר שכיום כמעט אין בכלל בשר שכשר לגמרי לדעת מרן הבית יוסף, בגלל שהשוחטים ממהרים ולא מספיקים לבדוק היטב את הריאה, ובשאר הכרס וכו', השאלה מי זה הדובר ואם יש למישהו מושג אם יש צדק בדבריו
ביום שלישי האחרון (ב' שבט) ברדיו רשת מורשת הרב בורנשטיין התייחס לבית יוסף והרב מחפוד, לא ממש הצלחתי להבין את כל הטענות שלו. אבל בגדול הוא אמר שיש להם יותר מדאי שחיטות בשנה, משא"כ לבדצים אחרים, יש להם רק בודק ראות אחד, שלאחרים יש שנים. ויוצא להם כמות גדולה של חלק שלאחרים הרבה פחות
אני אומר לפי מה שהבנתי, מי שיכול להתקשר אליו לשאול בצורה מדויקת, תע"ב
 
עיינתי במאמרים של הרב אלחנן פרץ - מהיכן כבודו הסיק מסקנה שדיבר על כשרות מסוימת?....
אדרבה רק בא לעורר!! ומכאן מדמים מילתא למילתא ומוצאים לעז על כשרויות אחרות??... לאיפה הגעתם?...
מילא אדם לא רוצה לאכול הכל בסדר, תעשה מה שאתה "מבין", אבל למה לפרסם ברבים?....
באיזה היתר מפרסמים ושופכים דם של אחרים? על סמך מה?...
חזרו בכם ואל תוציאו לעז ושם רע!!!
יום הדין לא היה לפני כל כך הרבה זמן!!
חבל שאינך קורא את דברי במתינות לפני שאתה מעיר, אני שמעתי את הדברים מהרב אלחנן פרץ במפורש, כמה פעמים.
לאחרונה גם ראיתי את דבריו הכתובים המסבירים את משנתו, וצירפתים להבנת הנושא.
איני שופך דם של אף אחד, ושום דבר אינו ברמה האישית וכד'. והדברים פשוטים. (לדבריך אתה יכול לשאול זאת על כל רבותינו ראשונים ואחרונים שכותבים לשונות חריפים על עמיתיהם, איך שופכים את דמם וכו'?!).
 
הוא הזכירו כמה פעמים.
מי הזכיר את מי?
ודע שהראשל"צ אמר באחד השיעורים האחרונים (וכן יש לי מכתב שלו) שאפשר גם לאכול בשר בהמה בהכשר הרבנות הראשית עם מדבקה אדומה של "כשר חלק לפי שיטת הבית יוסף" כשהבשר נשחט בחו"ל בדרום אמריקה - זה כמו בית יוסף והרב מחפוד.
וכן הורה הרב בורשטיין בתוכניתו המון פעמים, וכן אמר לי אישית כשדיבתי איתו בפלאפון, אמר לי אם אתה אוכל בית יוסף והרב מחפוד זה אותו דבר!!
השאלה האם זה בגלל שהוא אוחז שרבנות מהדרין זה כמו בד"צ, או שהוא אוחז שבית יוסף ומחפוד זה כמו רבנות...
 
הרב אלחנן פרץ אומר שלא מקפידים שם על סירכות לדעת מרן הב"י כראוי.
הבד״צ מצהירים שהבשר שלהם הוא חלק ללא רירין. סירכות מאן דכר שמיה?

(ואם אנחנו מדברים על אותו רב אלחנן פרץ, הוא טוען שעדה״ח הם חלק גם לספרדים)
 
היום שמעתי כמה שניות ברדיו אולי קול חי שיש שם אחד שדיבר על כשרויות, ואמר שכיום כמעט אין בכלל בשר שכשר לגמרי לדעת מרן הבית יוסף, בגלל שהשוחטים ממהרים ולא מספיקים לבדוק היטב את הריאה, ובשאר הכרס וכו', השאלה מי זה הדובר ואם יש למישהו מושג אם יש צדק בדבריו
אז לדעתו ספרדים לא יכולים לאכול בשר. כלל.

ולגבי הטענה שהשוחטים ממהרים, זה תלוי במה הם ממהרים ובאילו בדיקות. כי אם כן, לפי טענה זו אין כשרות היום שמוציאה בכלל בשר כשר, כי כולם ממהרים. (והטענה משלעצמה טעונה בדיקה)
 
הבד״צ מצהירים שהבשר שלהם הוא חלק ללא רירין. סירכות מאן דכר שמיה?
ומרן הראש"ל שליט"א דיבר כבר כמה פעמים בשיעוריו שאין לאכול מבשרם, כיון שהם מקפידים על סירכות רק לשיטתם.
(ואם אנחנו מדברים על אותו רב אלחנן פרץ, הוא טוען שעדה״ח הם חלק גם לספרדים)
אני שמעתי ממנו שהם לא מקפידים, ורק אצל הרב לנדא אולי מקפידים אצל האשכנזים. ואצל הספרדים מה שידוע לו בבירור שמקפידים זה אצל הרב מחפוד שחיטת אדום אדום.
 
ומרן הראש"ל שליט"א דיבר כבר כמה פעמים בשיעוריו שאין לאכול מבשרם, כיון שהם מקפידים על סירכות רק לשיטתם.

אני שמעתי ממנו שהם לא מקפידים, ורק אצל הרב לנדא אולי מקפידים אצל האשכנזים. ואצל הספרדים מה שידוע לו בבירור שמקפידים זה אצל הרב מחפוד שחיטת אדום אדום.
אם מדובר על הרב אלחנן פרץ, אב״ד במודיעין, הוא היה פעם אחת בשבע ברכות שלי, והוגש בשר עדה״ח (זה היה מעין אירוע, שלא ארחיב עליו יותר מדי), וכששאלתי אותו אמר שאין לי בעיה לאכל ממנו.

יש לציין שאני לא סומך על זה היום. מכניס לבית רק מחפוד.
 
עיינתי במאמרים של הרב אלחנן פרץ - מהיכן כבודו הסיק מסקנה שדיבר על כשרות מסוימת?....
אדרבה רק בא לעורר!! ומכאן מדמים מילתא למילתא ומוצאים לעז על כשרויות אחרות??... לאיפה הגעתם?...
מילא אדם לא רוצה לאכול הכל בסדר, תעשה מה שאתה "מבין", אבל למה לפרסם ברבים?....
באיזה היתר מפרסמים ושופכים דם של אחרים? על סמך מה?...
חזרו בכם ואל תוציאו לעז ושם רע!!!
יום הדין לא היה לפני כל כך הרבה זמן!!
יתרה מזו, במאמר שהביא הוא כתב: כיום, אף הכשרויות המהודרות ביותר, מסתפקות בבדיקת הקילוף שהזכרנו עכ״ל
משמע, לא שנוהגות כן.
ומה שכותב ״הכשרויות המהודרות ביותר״, לא הייתי מייחס זאת לרובין בדווקא .
 
ביום שלישי האחרון (ב' שבט) ברדיו רשת מורשת הרב בורנשטיין התייחס לבית יוסף והרב מחפוד, לא ממש הצלחתי להבין את כל הטענות שלו. אבל בגדול הוא אמר שיש להם יותר מדאי שחיטות בשנה, משא"כ לבדצים אחרים, יש להם רק בודק ראות אחד, שלאחרים יש שנים. ויוצא להם כמות גדולה של חלק שלאחרים הרבה פחות
אני אומר לפי מה שהבנתי, מי שיכול להתקשר אליו לשאול בצורה מדויקת, תע"ב
טענה שבמק״א אני זוכר שאמרו, שבדרום אמריקה אחוזי החלק הם מהגבוהים ביותר. משא״כ באירופא.
 
אם מדובר על הרב אלחנן פרץ, אב״ד במודיעין, הוא היה פעם אחת בשבע ברכות שלי, והוגש בשר עדה״ח (זה היה מעין אירוע, שלא ארחיב עליו יותר מדי), וכששאלתי אותו אמר שאין לי בעיה לאכל ממנו.
יתכן שבעבר המצב שם היה אחרת.
נשאלה מתי שמעת ממנו?
אני דיברתי איתו ע"ז לפני כחמש שנים, ושוב באריכות לפני כמה חודשים.
 
דרך אגב הרב בורשטיין שהוא מומחה גדול מאוד בכשרות - שמסתובב בהרבה מאוד משחטות ומפעלים בארץ ובחו"ל ממליץ על הרב רובין גם לספרדים.
תוכל לשאול אותו ולהתייעץ איתו כדי לקבל חוות דעת.
למה לדידו אין אף כשרות אחת ספרדית שטובה לאשכנזים?? (כוונתי בכ"א לבשר)
ולמה לדידו אם אני אוכל עוף של עטרה אני יכול לאכול גם רבנות (אויערבך)?
ולמה רק את הבשר של הרב מוצפי הוא לא מכיר?
ולמה הבשר של האשכנזים בכל מצב הוא טוב לספרדים? (כאילו אנחנו איזה יצורים שנחתנו לכאן מעבר הנהר מחלח ומחבור..)
ויש עוד הרבה למה...
אני מידי פעם כן שואל אותו כדי לקבל מידע פחות או יותר אך לא סומך עליו בעיניים עצומות כי נראה לי שהוא מאוד מגדרי.. (שיהיה לתועלת, כדי שידעו גם אחרים אם לסמוך בעיניים עצומות על כל מילה שלו)
 
למה לדידו אין אף כשרות אחת ספרדית שטובה לאשכנזים?? (כוונתי בכ"א לבשר)
ולמה לדידו אם אני אוכל עוף של עטרה אני יכול לאכול גם רבנות (אויערבך)?
ולמה רק את הבשר של הרב מוצפי הוא לא מכיר?
ולמה הבשר של האשכנזים בכל מצב הוא טוב לספרדים? (כאילו אנחנו איזה יצורים שנחתנו לכאן מעבר הנהר מחלח ומחבור..)
ויש עוד הרבה למה...
אני מידי פעם כן שואל אותו כדי לקבל מידע פחות או יותר אך לא סומך עליו בעיניים עצומות כי נראה לי שהוא מאוד מגדרי.. (שיהיה לתועלת, כדי שידעו גם אחרים אם לסמוך בעיניים עצומות על כל מילה שלו)
אני שאלתי אותו פעם שאלה, על חברה שהעדה"ח נותנת ההכשר, ועל אחד המוצרים העדה"ח לא נותנים הכשר אלא קהילות, ונימקו את דבריהם במודעה שאין אפשרות לשלוח משגיח לאזור ממנו מיובא המוצר. ואמר לי שזה בסדר, ולשאלתי אם העדה"ח אומרים שא"א לשלוח לשם משגיח איך קהילות נותנים הכשר, לא השיב. וזה עורר לי תמרור הזהרה מפניו.
 
חזור
חלק עליון