• חדש מאיגוד האברכים והקהילות: חוברת בחומרת איסור הגיוס לצבא ובשבח לימוד התורה בישיבות הקדושות, ממרן רשכבה"ג רבינו עובדיה יוסף זיע"א ומנהיג הדור מרן רבינו יצחק יוסף שליט"א. לקריאה והפצה לחצו כאן

גידול פאות מאחורי האוזן

לי יצא לבנתיים, ר' אפרים הכהן, רבי חזקיה שבתי, ר' אברהם פלאג'י,
[בן איש חי, מסתמא שהיה לו ע"פ מה שכותב].
רבי אברהם מונסה, ר' יוסף שלוש, ר' יעקב חיים סופר בעל כף החיים, רבי חיים חזקיהו מדיני בעל השדה חמד, ר' יוסף עדס, חכם ששון לוי, ר' יעקב עדס.
רבי בן ציון חזן לא ברור לי.
ר' יהושע שרבאני לא ברור לי.

רבי אברהם מונסה, ר' יוסף שלוש, ר' יעקב חיים סופר בעל כף החיים, רבי חיים חזקיהו מדיני בעל השדה חמד, ר' יוסף עדס, חכם ששון לוי, ר' יעקב עדס.
רבי בן ציון חזן לא ברור לי.
ר' יהושע שרבאני לא ברור לי.
כמדומני שגם לרב היח'ס שליט'א יש פיאות מאחורי האוזן

תשמע
אשמח אם מישהו יודע על חכמים שהיו עם פאות (בדרך כלל קצרות).
את זה לגבי הבן איש חי

שאלה-226065
לכבוד הרב שלום רב
האם אביו של הרב (הרב סלמאן זצ"ל ) אמר איזה פאות היו לבן איש חי , האם קצרות מאחורי האוזן או שהיו צמודות לעור פניו , או ארוכות כמו של החסידים ?
רפואה שלימה לרב

תשובה
גם מור אבי גם הרבנים שראו את הבן איש חי, גם נכדו הרב הישיש ח״ר דוד חיים העידו שהיו לו מעט פיאות קצרות מקדימה בפניו, כמו בתמונה של הרב השד״ה זיע״א הוא המקובל הרב שאול דוויק הכהן ז״ל.

והטעם פשוט משום שפאת הראש היא דינים גם פאה כמספר שם אלקים שהוא דין כפי שכתב רבנו האר״י ז״ל, ולא רצו לתת אחיזה רבה להם.

שאלה-28131
לכבוד הרב הי"ו שלום וברכה,
ראיתי בעלון מסוים שרבנו הבן איש חי גידל פאות ארוכות ושם אותן אחר אוזניו. האם הרב יכול לאשר פרט זה? (הדבר חשוב, כיון שכתבתי ספרון קצר על תולדות גדולי הספרדים משנת הגירוש עד ימינו לבעלי תשובה בישיבתי ורציתי לברר פרט זה). יישר כוחך על הסבלנות ותזכה לכל מילי דמיטב.

תשובה
שאלנו את נכדו הגאון הרב דוד חיים ואת מור אבי עליהם השלום והכחישו את הדבר מכל וכל. ולהבן איש חי לא היו פיאות מאחרי האוזן, ודבר זה ידוע כי חכמי הספרדים לא נהגו מעולם.

ויש לי הקלטה (לא יכול להעלות אותה) שחכם שלום כהן זצ"ל אומר מפורש שלאביו חכם אפרים לא היו פאות מאחורי האוזן

חסום לי.
שאלנו את נכדו הגאון הרב דוד חיים ואת מור אבי עליהם השלום והכחישו את הדבר מכל וכל. ולהבן איש חי לא היו פיאות מאחרי האוזן, ודבר זה ידוע כי חכמי הספרדים לא נהגו מעולם.
אני לא יודע מידיעה, אבל אחרי מה שכתב נראה לומר שהוא קיים בעצמו מה שכתב.

חכם אהרון עזריאל
החכם היומי - מסורת שאי אפשר לשכוח : החכם היומי

אפי' רוב האדמורי"ם אינם הולכים עם פאות גדולות מאד אלא מקצצים אותם הרבה כדי שלא יכשלו בכמה איסורים בפרט בשבת באיסור תלישה וסחיטה ועוד, ואפי' גדולי התימנים מקצצים הרבה שלא יכשלו. ובפרט לחומרת הזוה"ק שאסור שהשיער של הראש ייגע בזקן משום שהזקן הוא בחסד והשיער של הראש הוא דין וגורם פגם למעלה.

זה לא היה פאות מאחרי האוזניים אלא זה היה:
שאלה-239373
לכבוד הרב מוצפי שליט"א
הבן איש חיל בפרשת זכור כותב לגדל פאות בשני צידי הראש משמע פאות ארוכות אם כן מדוע אף אחד מתלמידי הבן איש חי לא גידל פאות

תשובה
זה קורה כאשר לא משמשים גדולים, כולם הסתפרו מספר 0 , ואת הפיאות השאירו בגודל 5 סנטימטר. זה כל כך פשוט.

שאלה-226065
לכבוד הרב שלום רב
האם אביו של הרב (הרב סלמאן זצ"ל ) אמר איזה פאות היו לבן איש חי , האם קצרות מאחורי האוזן או שהיו צמודות לעור פניו , או ארוכות כמו של החסידים ?
רפואה שלימה לרב

תשובה
גם מור אבי גם הרבנים שראו את הבן איש חי, גם נכדו הרב הישיש ח״ר דוד חיים העידו שהיו לו מעט פיאות קצרות מקדימה בפניו, כמו בתמונה של הרב השד״ה זיע״א הוא המקובל הרב שאול דוויק הכהן ז״ל.

והטעם פשוט משום שפאת הראש היא דינים גם פאה כמספר שם אלקים שהוא דין כפי שכתב רבנו האר״י ז״ל, ולא רצו לתת אחיזה רבה להם.

שאלה-226065
לכבוד הרב שלום רב
רפואה שלימה לרב

תשובה

נו
לפי התמונה של הרב השד"ה
היה לו פאות ניכרות, אמנם לא ארוכות כ"כ, אבל יחסית עבות
הרבה יותר מהספרדים "הבני תורה" שמגדלים היום.
דהיינו- באורך זה היה קצר עד אמצע האוזן, אבל בעובי וברוחב היה ניכר.

ב. חבל שכבודו לא הסתכל במקורות שהבאתי למעלה, גם על בני בבל, וגם על הספרדים ככלל, במקורות הכתובים, שהיה פאות ניכרות

לא נכון היו להם עד 2 3 סמ כך שמעתי מיפי רבי בן ציון מוצפי וחכם שלום כהן שהעידו גם על חכם אפריים וגם על בן איש חי וניתן לראות זאת גם באתר דורש ציון. וכך מנהג כל חכמי הספרדים חוץ מחכמי המערב ותימן. ומנהג זה שלנו הוא על פי רבינו הארי זל

לא נכון. הפאות המוגדרות בהלכה כפאות הראש וכן בקבלה. הם עד העצם העליונה בצידי האוזן. השיער המשתקף בתמונה באזור ה4וזן והלחי העליון הוא הלכתית זקן לכל דבר. הפאות שמעל הם 2 3 סמ כמנהג הספרדים

חזור
חלק עליון