• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

דתות רטרואקטיבי?

כשראש כולל אומר לאברך שהוא יביא לו 2000 ש"ח והוא אכן מביא לו את זה בכל מקרה, גם כשהדתות יורד, אז יתכן שלאברך לא תהיה טענה עליו כשהוא מביא 2000 גם כשהדתות עולה.
אולם אם כשהדתות יורד אז הוא מוריד לאברך ולא סופג בעצמו את ההפרש, אז גם כשזה עולה מן הראוי להביא את זה לאברך.
ישנם ר"כ שטוענים לאברכים: מה אכפת לכם מי זה שתורם לי כספים, אין הבדל מבחינתכם אם זה כהן מאמריקה או ממשרד הדתות. אני צריך להביא את מה שאמרתי.
כשהדתות יורד זה המבחן.
והיו בשנים האחרונות מספיק הזדמנויות לבדוק זאת
יש הרבה הגיון בדבריך
השבוע טען ראש כולל שכאשר הורידו את הדתות הוא התאמץ להשלים את המשכורות כפי מה שהצליח, ועכשיו הוא רוצה את הכסף בחזרה

מסכים לחלוטין, ואם האברך מחסר הרבה ועלול לגרום נזק, שידיח את האברך מן הכולל.
אבל באברכים שמתפקדים בצורה סבירה, חלילה ליגוע במלגת הדתות שלהם שהיא פרוטי פרוטות...
זה @פשוט
בציור האחרון שנקטת, תמה אני אם יש באמת ראשי כוללים שעושים זאת. אם כן, זה באמת גזל שלא למה

כשראש כולל אומר לאברך שהוא יביא לו 2000 ש"ח והוא אכן מביא לו את זה בכל מקרה, גם כשהדתות יורד, אז יתכן שלאברך לא תהיה טענה עליו כשהוא מביא 2000 גם כשהדתות עולה.
אולם אם כשהדתות יורד אז הוא מוריד לאברך ולא סופג בעצמו את ההפרש, אז גם כשזה עולה מן הראוי להביא את זה לאברך.
ישנם ר"כ שטוענים לאברכים: מה אכפת לכם מי זה שתורם לי כספים, אין הבדל מבחינתכם אם זה כהן מאמריקה או ממשרד הדתות. אני צריך להביא את מה שאמרתי.
כשהדתות יורד זה המבחן.
והיו בשנים האחרונות מספיק הזדמנויות לבדוק זאת
לא הייתי במספיק כוללים בשביל לדעת זאת, אך בכולל שבו אני נמצא כעת, הראש כולל לא הצהיר שהוא יביא לאברך כך וכך וכו׳. אם כבר אצלנו הוא מוריד למאחרים ומוסיף למי שמגיע גם בהפסקה. אבל פשוט לכולנו שה-2,000 ש״ח כולל בתוכו גם את הדתות, ואם הדתות יעלה, המלגה תהיה אותה מלגה. (1,400)
(כשהדתות היה פחות מ-600 הייתי בכולל שמקבל רק דתות)
צריך לבחון כל כולל לגופו בציור שהבאת אם הראש כולל באמת מצהיר שהוא מביא 2,000 ללא שינוי.

טענו פה שהמלגה אינה של האברך אלא של המוסד, ראש כולל וכו' וברצותו יחלק, וברצותו יעשר, על כך הגבתי שהמלגה שייכת רק לאברך.
ואני מנסה להבין עדיין, האם מדברים על הדתות (מהמדינה) או המלגה שהראש כולל מביא.
אם זה הראשון, אכן אין לראש כולל זכות להוריד דתות אלא״כ זה אברך בעייתי שלא מגיע בעקביות ועושה בעיות בביקורות. אם זה השני זה אכן תלוי בראש כולל. כי ה״תורם״ תורם לאברך על דעת ה״ראש כולל״. התורם רוצה שזה יגיע לאברך שלומד. אם הראש כולל רואה לנכון להחסיר מהמלגה בגלל שהוא נעדר או מחסיר שעות, אני לא רואה בזה פגם, כי התורם הביא לראש כולל שיביא לאברכים על דעתו.

אני חושב שאדרבה, אם ראש כולל מביא לאברך שנעדר ומאחר הרבה את כל המלגה, ייתכן שהוא מפסיד את התורם. ואני מדגיש, ייתכן.

ואני מנסה להבין עדיין, האם מדברים על הדתות (מהמדינה) או המגלה שהראש כולל מביא.
אם זה הראשון, אכן אין לראש כולל זכות להוריד דתות אלא״כ זה אברך בעייתי שלא מגיע בעקביות ועושה בעיות בביקורות. אם זה השני זה אכן תלוי בראש כולל. כי ה״תורם״ תורם לאברך על דעת ה״ראש כולל״. התורם רוצה שזה יגיע לאברך שלומד. אם הראש כולל רואה לנכון להחסיר מהמלגה בגלל שהוא נעדר או מחסיר שעות, אני לא רואה בזה פגם, כי התורם הביא לראש כולל שיביא לאברכים על דעתו.

אני חושב שאדרבה, אם ראש כולל מביא לאברך שנעדר ומאחר הרבה את כל המלגה, ייתכן שהוא מפסיד את התורם. ואני מדגיש, ייתכן.
אני דיברתי רק על החלק של דתות.

יש הרבה הגיון בדבריך
השבוע טען ראש כולל שכאשר הורידו את הדתות הוא התאמץ להשלים את המשכורות כפי מה שהצליח, ועכשיו הוא רוצה את הכסף בחזרה
אם הוא הצליח אז יש צדק בדבריו, עכ"פ עד הסכום שהמלגה היתה
ואם הוא הצליח חלקית, אז שיקזז יחסית

לכוללים בהם ישנה מילגה בעלת סכום קבוע, זה לא יעזור, מחמת שהראש כולל יקזז את ההפרשים עד הסכום הנ"ל.
(ולענ"ד בצדק, כפי שכתב לעיל החכם @יצחק משען הי"ו, שכן תוספת סכומים אלו הינם על הפרשי גימלת אברכים מתחילת שנת התקציב, שנשחקה הדק היטב, ואותם כבר ספגו על עצמם ראשי הכוללים הנ"ל).

ואם כבר, אז יותר חשוב לעשות זאת על התוספות התקציביות החשובות (שאגב, הינם כספים חדשים ולא ניוד כספים, ועל כך מגיעה לו ברכת יישר כח אמיתית, ובפרט שהכל נעשה בלא רעש ובלא צלצולים והסתה בזויה בתקשורת) שהשיג השר הרב יואב בן צור הי"ו ללימודי מקצוע לבנות הסמינרים הי"ו, שהתוספת שהושגה תקוזז משכר הלימוד שההורים משלמים, ושמנהלי הסמינרים לא יגלגלו תוספת זו לקופת הסמינר במקרה הטוב... אלא שתהיה הקלה משמעותית להורים. כנלע"ד.

נערך לאחרונה:
רבותיי יש תופעה שכואבת לי מאד למה לקחת 25 אחוז לאברך שרשום באיה מקום? לאן נגיע ל50 אחוז בסוף??? מה המנהג היום לקחת למי שרושם אותך מהצד?

רבותיי יש תופעה שכואבת לי מאד למה לקחת 25 אחוז לאברך שרשום באיה מקום? לאן נגיע ל50 אחוז בסוף??? מה המנהג היום לקחת למי שרושם אותך מהצד?
זה נקרא 'דמי ניהול'
ובארמית עכברא דשכיב אדינרי....

לכוללים בהם ישנה מילגה בעלת סכום קבוע, זה לא יעזור, מחמת שהראש כולל יקזז את ההפרשים עד הסכום הנ"ל.
(ולענ"ד בצדק, כפי שכתב לעיל החכם @יצחק משען הי"ו, שכן תוספת סכומים אלו הינם על הפרשי גימלת אברכים מתחילת שנת התקציב, שנשחקה הדק היטב, ואותם כבר ספגו על עצמם ראשי הכוללים הנ"ל).
מה הכוונה ''ספגו על עצמם''??? נראה לך שהוציאו שקל מהכיס שלהם??? אדרבא הם מקבלים פי שלוש לפחות מהמשכורת של האברכים ! אז אם שלמו עד עכשיו את ההפרש זה רק בגלל שקיבלו את זה מתורמים נדיבים, וגם קיבלו כרגיל פי שלוש מהאברך כמשכורת על עבודתם ! והם לא שילמו שום שקל מהכיס שלהם !

ועובדה שכשאין כסף בקופה של הכולל הם לא משלמים כלל, ולא לוקחים שום סיכון ללוות או להקדים את הכסף וכו'

אז עכשיו שהמדינה שילמה 2500 ש"ח לאברך, למה שזה לא יגיע לאברכים כל הסכום נטו????? מאיזה זכות זה מגיע לראש כולל?

מה הכוונה ''ספגו על עצמם''??? נראה לך שהוציאו שקל מהכיס שלהם??? אדרבא הם מקבלים פי שלוש לפחות מהמשכורת של האברכים ! אז אם שלמו עד עכשיו את ההפרש זה רק בגלל שקיבלו את זה מתורמים נדיבים, וגם קיבלו כרגיל פי שלוש מהאברך כמשכורת על עבודתם ! והם לא שילמו שום שקל מהכיס שלהם !

ועובדה שכשאין כסף בקופה של הכולל הם לא משלמים כלל, ולא לוקחים שום סיכון ללוות או להקדים את הכסף וכו'

אז עכשיו שהמדינה שילמה 2500 ש"ח לאברך, למה שזה לא יגיע לאברכים כל הסכום נטו????? מאיזה זכות זה מגיע לראש כולל?
מחילה לא מוכרח, מדוע כבודו מכליל, אני מכיר ראשי כוללים שמכניסים עצמם לחובות עבור רווחת האברכים ועושים הכל שלא תרד המשכורת

זה ממש לא מעניין אותי מה משכורתם של אותם ראשי כוללים, ומנין מביאים הכסף, סוף דבר הם התחייבו על סכום מסוים מידי חודש, ועומדים בהתחייבויותיהם, נמצא שטרחו להשלמת מלגת האברכים כולל השחיקה, כעת שיטלו סכום השחיקה לקופת הכולל.
לא יודע באיזה כולל אתה לומד, אבל בכולל שאני למדתי שילם בזמן ולקח על עצמו חובות עצומים וכו'
מהזכות האמורה לעיל.

ונראה לי שזה תלוי בסיבת פתיחת הכולל, אם ראש הכולל ייסד הכולל כדי להחזיק עמלי תורה, וטורח ודואג לשלם בזמן ובכבוד, כעת בדין הוא שיטול הכסף לקופת הכולל.

אבל אם פתח הכולל כדי להקרא בתואר "ראש כולל", ומתחמק מתשלום בזמן וכו' אז כדבריך.

ופעם שמעתי ממישהו שאמר, מה משותף לראש כולל וללבנה? ששניהם מסתובבים על ראשך כל החודש, וכשמגיע ראש חודש הם נעלמים...

הבעיה היא לא שלוקח 25% אלא שרושם אברכים פיקטיביים בזמן שאינם לומדים אצלו כלל.

אתן דוגמא כולל שמשלם 2000₪ קבוע,
כשהדתות היו 900 הוא הוסיף1100, וכשהדתות היו 600 הוא הוסיף 1400
ואם כן ספג על עצמו עוד 300₪ בחודש
כפול 24 חודשים אחרונים שבהם היתה הורדה
סהכ ספג 7200, ואם כן עכשיו שיש תוספת עד הסכום הזה מגיע לו לכאורה.
ב. סכום המענק מורכב משניים: א' השלמת המלגה מתחילת שנה מ660 ל930 כפול 6 חודשים סהכ כ 1750. ב' השלמת תוספת המלגה מ930 ל1100 כפול 6 סהכ 750.
האוצר מסכים להשלים רטרו את הסכום הישן ולא את התוספת החדשה ולכן בינתים הסכום יהיה 1700 עד שימצא פתרון משפטי.

לצאת מדמיונות! אין כזה דבר שראש כולל לוקח חובות על עצמו כשאין לו תורמים נדיבים, או תורמים ששילמו להם כל החובות, בכל אופן אני לא מכיר כולל כזה כלל, ואצלנו רב הכוללים, כשלא היה כסף הוא לא שילם כלל או ששילם הרבה הרבה פחות!
כל הזמן אתם חוזרים על המילים שספג, מה הכוונה שספג? הוא שילם מכספו? או שהוא עבד יותר לגייס כספים מתורמים ועכשיו אין לו שום חובות?? אז אם כן למה מגיע לו? הוא כבר קיבל את משכורתו על הטירחא זאת (פי שלוש ארבע מאברכים)!

חזור
חלק עליון