• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

האם מותר להסיר שיער בלייזר בספירת העומר

לכבוד התלמידי חכמים היקרים....
האם אפשר יהיה לעשות לייזר בגוף (אף בגילוח) בימי ספירת העומר?
השולחן ערוך באבלות
(יו"ד סי' שצ ס"א) כתב האבל אסור לגלח שערו, אחד שער ראשו, ואחד שער זקנו, ואחד כל שער שבו. אולם השולחן ערוך (בסימן תצג סעיף ב') כתב נוהגים שלא להסתפר עד ל"ג לעומר, שאומרים שאז פסקו מלמות, ואין להסתפר עד יום ל"ד בבקר אלא א"כ חל יום ל"ג ערב שבת שאז מסתפרין בו מפני כבוד השבת. ולא פירש כמו באבלות.
חשבתי לומר, שאפשר דמה שמחמירים לנהוג בלהסתפר זה רק לגבי שיער הראש והזקן, ועוד זה אבילות ישנה למעלה מאלף שנה לכאורה אדם האבל על אביו ועל אמו לאחר שנה אין דין אבילות.....
זאת אומרת האבילות היא לא על הגוף אלא על הפסד התורה, למה לא להקל בלייזר בכל הגוף גם בגילוח (אף שראיתי שבשו"ת אור לציון ח"ג עמ' קפה כתב לאסור בזה).

ברכת חילכם לאורייתא
 
כתב בזה הרה"ג @הרב אושרי אזולאי שליט"א:
הן אמת שבש"ע (סי' תצג) כאשר כתב בענין איסור תספורת בימי ספירת העומר לא ביאר באיזה מקומות אסור לספר, האם רק את שערות הראש והזקן או כל שיער שבו. ובאמת בש"ע הלכות אבלות (יו"ד סי' שצ ס"א) מבואר שאבל אסור לגלח שערו, אחד שער ראשו, ואחד שער זקנו, ואחד כל שער שבו. ע"ש. וכן לענין תספורת בשבוע שחל בו תשעה באב כתב מרן בסימן תקנא (סי"ב), תספורת שבוע זה, אחד ראשו ואחד כל שער שבו אסור. ע"ש. א"כ ילמד סתום מן המפורש, ואף לענין תספורת בעומר אחד ראשו ואחד כל שער שבו אסור. ואם כן גם כאן איסור הורדת השיער מהאף וכדו', נכלל בכלל הגזירה של חז"ל להתאבל על תלמידי רבי עקיבא. ולכן להלכה אין להוריד שיער בימי ספירת העומר אף משאר מקומות בגוף. וכן פסק בשו"ת אור לציון (ח"ג עמ' קפה). (ומלבד במקרים מיוחדים שנצרך הורדת השיער שיש להיועץ במורה הוראה בזה, וכן לגבי איסור "לא ילבש" בהורדת שיער משאר אברי הגוף לגבר, יש להיועץ בזה אף בשאר ימות השנה במורה הוראה).

וכן שאלונו לגבי הורדת שיער בלייזר בימים אלו, והבאתי ראיה להתיר מד' הגאון ר' שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל (ספר בין פסח לשבועות, פ"ט הע' יח) שכתב שמותר למרוט שיער הגבות וריסים ואפילו לצורך יפוי. ע"ש. וכנראה סברתו שבזה לא גזרו חז"ל. ואם כן הוא הדין בנדון דידן. ודברתי בזה עם מו"ר הרשל"צ מרן הגאון רבי יצחק יוסף שליט"א ואמר לי כי אין לאסור להוריד שערות בלייזר בימי העומר שלא גזרו בזה חז"ל [כמובן מדובר רק על 'לייזר' בלבד ואם צריך לגלח לפני כדי לעשות ה'לייזר' אין להתיר כן].
 
וראיתי ג"כ שהר"י אביטבול שלח כיו"ב למהר"י רצאבי שליט"א [יד מהרי"ץ]:
נשאלתי ע''י צורב אחד, בדין עשיית טיפולי לייזר בימי ספירת העומר, וחשב להקל בזה כי אין זה הסרת שער, אלא רק מניעה, הנה יסוד האיסור לא להסתפר בספירת העומר ממה דאיתא בגמ' ביבמות דף סב ע''ב שמתו תלמידי ר''ע וכו' ומשו''ה נוהגים מנהגי אבילות, ובשו''ע סימן תצג ס''א שנהגו שלא להסתפר מחמת זה, יעו''ש, ונראה דהאיסור הוא משום שמחה, וא''כ היכא שהוא מביא לו שמחה אסור, וא''כ ה''ה הסרת שער ע''י לייזר שעוקר את שרשי השערות אף שאינו נראה עכשיו מ''מ הרי הוא מונע דבר עתידי, אבל לכאורה אין לאסור את זה כיון שאין לנו אלא מה שגזרו חז''ל, ואין אנו יכולים לגזור גזירות מדעתנו, וממילא נראה דליכא לאסור בהא, וכ''ש דהוא רק מניעה וכמו שמצינו בב''ק דמניעת ריוח לא חשיב הפסד ה''ה הכא.

ואמנם היה נראה לדמות דין זה למש''כ הפוסקים בעיקר הדין אם מותר לעשות טיפולי לייזר להסרת שער, ולפי הפוסקים האוסרים אין כאן מקום לדון, אבל יש מקום לומר דאף להמתירים מ''מ מודו דאיכא כאן איזה הסרה, וממילא לכאורה נראה דיש מקום להחמיר בזה.

וכן נראה להוכיח ממש''כ בחזו''ע יו''ט עמ' ריא שלאשה נשואה שרי להוריד שער במקומות המכוסים בגוף וכו' אף בחול המועד, אף שהוא יפוי הגוף, ומוכח דהוא לכאורה חשיב מלאכה דשמחה, וא''כ נלמד לדידן דבספירת העומר לגברים באופן המותר יהיה מקום להחמיר בזה.

שוב לאחר חופשי בזה בדברי הפוסקים מצאתי להגאון רבי יוסף ליברמן שליט''א מזקני הפוסקים בשו''ת משנת יוסף חלק ט' סימן קלד שנשאל בזה אם מותר להסיר שער לנשים ע''י מכונה שעוקרת השער מהשורש בימים האסורים בתספורת, וכתב שנראה שתספורת שייך רק במקום גדילת שער והסרה במכונה מסתמא הוא במקום שאינו צריך לגדול שם שיער ואי''ז בכלל איסור תספורת, אבל כתב שם שבמקוה שמייפה את הפנים והראש כגון גבות העיניים הרי זה בכלל תספורת ואסור כיון כיון שפעולה זו מייפה הפנים מיד ויעו''ש עוד לגבי דין אשה, ומ''מ למדנו מדבריו הגדר דמה שאינו עוקר שיער אלא רק מונע גדילת השיער אינו בכלל האיסור, [ועיין עוד בחזו''ע תעניות עמ' קסד] וא''כ נראה דיש לבדוק כל מקרה לגופו אם יש שערות במקום עשיית הלייזר או לא, ואולי גם תלוי בזה היאך הלייזר עובד.
ובהיות שלא מצאתי עוד בפוסקים שכתבו בזה, אשמח לקבל חוו''ד של כת''ר שליט''א.
בברכת התורה
הצעיר באלפי ישראל
יוסף אביטבול
פה עיר התורה בני ברק

להלן תשובת מרן שליט"א:
אם אין נראה שיער שם בפועל, רק הלייזר מונע שבעתיד הוא לא יגדל, מסתברא שמותר. אבל אם יש שיער, קל וחומר שאסור, כי זה מייפה ומחליק את המקום.
ביקרא דאורייתא
הצב"י יצחק בכמהר"נ רצאבי יצ"ו
 
מדברי מרן הראש"ל מבאר שכל הטעם הוא שלא גזרו בזה (לכאורה יל"ע דלא חז"ל תיקנו כן אלא הוא מדברי הגאונים כידוע, ויש ליישב קצת). ודלא כדברי כת"ר.
אני הבנתי שכת"ר רוצה להקל מחמת ב' נקודות - א - אבילות ישנה ב- זה לא אבילות על הגוף אלא על הפסד תורה, ולכן קיל טפי.
ולכאורה תרוויהו ליכא, דהא מהאי טעמא דאבילות ישנה נתיר כל מנהגי האבילות בספיה"ע (לכה"פ, ולא על חורבן הביתן דהם מדינא דגמ'). ואף אם זה לא היתה עיקר כוונת כת"ר אלא כוונתו לטעם השני שהוא עיקר, אדרבה מצינו בפוס' (איני זוכר כעת) דמשום ה"ט דהוא אבילות על התורה שנחסרה מאיתנו בעוה"ר, היה ראוי לנו להחמיר יותר.
ומ"מ שפיר י"ל דחזי לאטצרופי.
 
חזור
חלק עליון