כיוון שכבר פירסמתי הודעתי, לא רציתי להוסיף תוכן מאד גדול בעריכה בזמן שמאן דהוא יקרא את דבריי ויפספס.לענ״ד מה שיכול לשנות את המשוואה, זה שכל חבר פורום כאן, שמסתמא לומד את ספרי מרן והראשל״צ, יציגו בפורום איפה שהם בדיוק לומדים, ויתחילו לדון בראיות ובקושיות והתירוצים שהם מביאים. אם יש דוחק/קושיא/הערה/הארה. כל דבר. וסביב זה יכול להתפתח דיון מעמיק מאד בכתביהם כיאה.
הבעיה היא שזה מאד מגביל ויכול להיות מאד קשה.
אך אבוא ואומר שדרך זו ניסיתי לא מעט בפורום, למעט מאד הצלחה. אני יכול להביא מספר נושאים שפתחתי בהערות/הארות על הראשל״צ וכדומיו, אך רק מעטים מאד מהם התפתח לכדי דיון ממשי.
יש לזה מספר סיבות, אך הסיבה העיקרית לכך היא שלא כל ניק יכול להיות מיושב בכל ספרי / מכתבי מרן והראשל״צ בכל רגע נתון. ולכן אם אפתח נושא -דוג׳ לנושא שבאמת פתחתי- על הערה בביאור הראשל״צ בדברי מרן ביחו״ד, התגובות שאקבל יהיו מועטות מאד.
הנה הנושא המדובר:
הערה על הראשל״צ בעניין חזקת ציצית
במכתב של הראשל״צ שהתפרסם בקובץ ״בית יוסף״ האחרון (מז) כתוב כך: (אות ב׳) והנה עיינתי בדברי היחו״ד ח״ו בפנים, ומשם מבואר אחרת. תחילה מביא את הרא״ש מפסקיו ואח״כ את תשובת הרא״ש, ובהביאו דברי הב״י כתב כך ז״ל: והטור ומרן השולחן ערוך (סימן ח סעיף ט) פסקו: ״קודם שיברך על הטלית יעיין חוטי הציצית אם...
forum.moreshet-maran.com
סתם כך תוך כדי עיון בנושא התם, קשה לי מאד שכל פעם חוזרים ואומרים ״ודאי שלא סר מעינו של הראשל״צ דברי מרן עצמם״ וכדומיו. דברים אלו ידועים, לא צריך לחזור עליהם כל פעם. ובמיוחד בדיון תורני ענייני.
ואלו נושאים שפתחתי שלא קיבלו אפילו מענה אחד:
מים אחרונים חובה - ביאור השגת מרן על הבא״ח
בהליכו״ע ח״ב עמ׳ מה אות ב׳, הביא מרן את דברי הבא״ח בזה״ל: כתב הרהמ״ח שלא ירבה במים אחרונים ואם ידיו מזוהמות, אחר הרחיצה יאכל פת וישוב ויטול מים אחרונים ע״כ. וכתב עליה מרן ז״ל: ולדעתי אינו מוכרח להחמיר כ״כ בדבר שאין לו יסוד בש״ס ופוסקים ואדרבה לפי הפשט שהוא משום מלח סדומית ודאי שצריך רחיצה היטב...
forum.moreshet-maran.com
השגה על הראשל״צ שליט״א או השגה על מרן הב״י?
הנה כיום עברתי על חלק מהמכתבים המובאים בקובץ בית יוסף האחרון, וכך מובא בסי׳ לז: עמ׳ עט: והיצא מדברי רש״י שאם אמר תגישו לפלו׳ אוכל תביאו צלחת או כסא כ״ז הוי הפסק ומה התירו כשאמר גביל לתורי היינו משום שהרי אסור לו לאכול וכדברי רש״י כך מבואר במרדכי וכן נראה שהוא דעת התוס׳ שכתבו הביאו מלח וכו׳ ואנו...
forum.moreshet-maran.com
ברכת הפטרה בסוכות - סתירה בקושיית מרן
הנה ביחו״ד ח״א סי׳ ע מובא במהדוה״ח הערה 3 על דברי המאמר מרדכי שאין חילוק בין חוה״מ סוכות לחוה״מ פסח בעניין הזכרת ׳מקדש ישראל והזמנים׳ בהפטרה, ז״ל כמת״י: ועיין שם שכתב שמדברי הרמ״א בסי׳ תצ משמע שגם בשבת חוה״מ סוכות אי להזכיר מטעם שאילולא שבת אין נביא בחוה״מ ע״כ. ולא תעזוב נפשי לשאול שהיאך כתב כן...
forum.moreshet-maran.com
יודע אני שלא כל הנושאים שווים, ולפעמים קשה להתחיל דיון. אך זה לא תירוץ.
ובאופן אישי זה מוריד [לי, לפחות] את המוטיבציה לפתוח דיונים תורניים כמו אלו.
יש עוד נושאים שפתחתי אך נפתח מהם דיון מועט עד למאד, או שלא הגיעו אפילו למסקנא, אך אשאיר זאת בכך.
נערך לאחרונה: