• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • הודפס מחדש ע"י 'המרכז למורשת מרן' הספר "ילקוט יוסף - פורים משולש", עם מגילת אסתר בתוספת ביאורים ממנהיג הדור מרן הראש"ל שליט"א. מחיר מיוחד לזיכוי הרבים: 15 ש"ח בלבד. >> לרכישה ישירה באתר לחצו כאן

הספד מר ברוך דיין האמת

פורים בעוצר - בירושלים​

נכתב על ידי: משה בן יקר​

מתוך אתר מספר הסיפורים של יהודה עצבה:

אבא הכתיב לי סיפור נוסף: גם על הרב שרבני
ישבתי עם אברהם ספדיה כשהוא סיפר לי את הסיפור על הרב שרבני ונזכרתי בעוד סיפור שקשור אליו:
זה היה בתקופה של המאבק באנגלים. את החגים כמובן חגגנו כרגיל, הרי האנגלים לא יפריעו לנו בזה. המחתרות פגעו בצבא הבריטי בלי סוף והחיילים שלו מבחינתם עשו עוצר בערב. ככה שהיה קשה לצאת ומי שהיה יוצא זה היה בגדר סכנה, יכלו לירות בו.
אז הסיפור היה בפורים. בשעות של אחר הצהריים. אל הבית נכנס ילד בן עשר או אחת עשרה עם משלוחי מנות. אמא ראתה אותו וישר הכירה שזה משה שרבני הבן של שלומית טלבי, שתיהן יחד גדלו בעיר העתיקה, בקצה של רחוב המידאן.
"מושה קרידו" היא קראה בשמחה. מה הבאת לנו?
בסל שהביא היו הרב דברים טובים: עוגיות שקדים שנקראים מרצ'ונס, עוגת ספוג שנקראת פאן אספונג'דוס וגם עוגת סולת שנקראת טישפישטיל. בצנצנת שהביא הייתה ריבת תפוזים שנקראה דולסה. מן קליפות תפוזים חתוכות.
אמא הייתה כמו הספרדים של העיר העתיקה. כמובן שמילאה לו סל במעדנים שלה. אבל לא יכולה לשלוח את משה בלי שיאכל משהו. ובדיוק פתחה שולחן לפורים בשביל סעודת פורים והזמינה אותו לשבת אתנו, יחד עם הנונה ( הסבתא ) אסתר וטייה ( הדודה ) מתילדה. אכלנו כיד המלך ומשה קצת נתן דברי תורה מתובלים בערבית. על הגבורה של אסתר המלכה.
אבא אמר בהתרגשות שזה נער יניק חכים, כלומר, תלמיד חכם שיגדל להיות רב בישראל ומשה ככה הסמיק ואמר במעט לאדינו שהכיר: "גרסיאס גרסיאס" כלומר, תודה על הברכות.
ובין כך ובין כך נשאר אתנו, עד שפתאום ירד החושך והאנגלים ימח שמם הסתובבו ברחוב בצלאל עם מכונית שהכריזה על עוצר. משה מסכן לא ידע מה לעשות, איך יחזור הבייתה?
אז אמא עשתה מה שעשו הרבה אנשים: שמה מזרון על הרצפה ומשה ישן אצלנו ולמחרת חזר הבייתה, אל ההורים שלו שבטח דאגו מאוד מאוד . אחר כך שמענו שהיו לו כמה אחים בארגון האצ"ל. אבל כמה שהיו פעילים בטח לא יכלו לעשות כלום בערב ההוא.
1.11.19. כג' חשוון, תשע"ט

מרן הגר"ד קוק שליט"א

על המנוח חכם משה שרבאני זצ"ל

ביום ששי שעבר [עש"ק פרשת חקת] הגיעה למרנא הגר"ד קוק שליט"א השמועה על פטירת חכם משה שרבאני זצ"ל, [ראש ישיבת "קרית נוער" בבית וגן, אחיו של הגאון הנודע מהר"ר ראובן שרבאני זיע"א, וגיס מרן הגרב"צ א"ש זיע"א], אביו של ראש הכולל בטבריה מהר"ר יהושע שרבאני שליט"א. ונצטער רבינו מאד, ובירך ברכת "דיין האמת" בשם ומלכות. [ידוע שהיה קשר חזק ביניהם, והרמ"ש היה נועץ במרנא שליט"א בנושאים גורליים וכו'. ואכמ"ל].

והיום סיפר לן מרנא שליט"א מעשה שהיה לו עם המנוח, וכך אמר, לפני עשרים שנה בערך, הייתי במקוה שעל יד ביהכ"נ "מורשת ישראל", היו שם כמה אנשים, וראיתי בקירות של ה"מלתחות" צבע אדום... לא הבנתי מה זה?? אמרתי לעצמי, מישהו צבע כאן את הקיר באדום?? והתברר ש... התפוצץ לי וריד ברגל ולא הרגשתי... זה היה בתחילת התקופה של הבעיות שלי ברגלים, ועדיין לא הכרתי את הדבר הזה...

והמשיך מרנא שליט"א... הוא אמר לי, תשב כאן... אני יודע מה אתה עובר... יש לך פריצה בוריד... ועשה לי חבישה עם החולצה שלו... זה היה מצב סכנה... אם הקירות היו בצבע אדום, תבין מה היה המצב... וסיים רבינו, כשהוא היה בא לכאן, הרגשתי אתו כמו אח טוב שלי, אין מה לדבר, זה חבר אמיתי... חבל על דאבדין...

חלק מדבריו של מרנא שליט"א מתועדים בסרטון המצ"ב.

פורים בעוצר - בירושלים​

נכתב על ידי: משה בן יקר​

מתוך אתר מספר הסיפורים של יהודה עצבה:

אבא הכתיב לי סיפור נוסף: גם על הרב שרבני
ישבתי עם אברהם ספדיה כשהוא סיפר לי את הסיפור על הרב שרבני ונזכרתי בעוד סיפור שקשור אליו:
זה היה בתקופה של המאבק באנגלים. את החגים כמובן חגגנו כרגיל, הרי האנגלים לא יפריעו לנו בזה. המחתרות פגעו בצבא הבריטי בלי סוף והחיילים שלו מבחינתם עשו עוצר בערב. ככה שהיה קשה לצאת ומי שהיה יוצא זה היה בגדר סכנה, יכלו לירות בו.
אז הסיפור היה בפורים. בשעות של אחר הצהריים. אל הבית נכנס ילד בן עשר או אחת עשרה עם משלוחי מנות. אמא ראתה אותו וישר הכירה שזה משה שרבני הבן של שלומית טלבי, שתיהן יחד גדלו בעיר העתיקה, בקצה של רחוב המידאן.
"מושה קרידו" היא קראה בשמחה. מה הבאת לנו?
בסל שהביא היו הרב דברים טובים: עוגיות שקדים שנקראים מרצ'ונס, עוגת ספוג שנקראת פאן אספונג'דוס וגם עוגת סולת שנקראת טישפישטיל. בצנצנת שהביא הייתה ריבת תפוזים שנקראה דולסה. מן קליפות תפוזים חתוכות.
אמא הייתה כמו הספרדים של העיר העתיקה. כמובן שמילאה לו סל במעדנים שלה. אבל לא יכולה לשלוח את משה בלי שיאכל משהו. ובדיוק פתחה שולחן לפורים בשביל סעודת פורים והזמינה אותו לשבת אתנו, יחד עם הנונה ( הסבתא ) אסתר וטייה ( הדודה ) מתילדה. אכלנו כיד המלך ומשה קצת נתן דברי תורה מתובלים בערבית. על הגבורה של אסתר המלכה.
אבא אמר בהתרגשות שזה נער יניק חכים, כלומר, תלמיד חכם שיגדל להיות רב בישראל ומשה ככה הסמיק ואמר במעט לאדינו שהכיר: "גרסיאס גרסיאס" כלומר, תודה על הברכות.
ובין כך ובין כך נשאר אתנו, עד שפתאום ירד החושך והאנגלים ימח שמם הסתובבו ברחוב בצלאל עם מכונית שהכריזה על עוצר. משה מסכן לא ידע מה לעשות, איך יחזור הבייתה?
אז אמא עשתה מה שעשו הרבה אנשים: שמה מזרון על הרצפה ומשה ישן אצלנו ולמחרת חזר הבייתה, אל ההורים שלו שבטח דאגו מאוד מאוד . אחר כך שמענו שהיו לו כמה אחים בארגון האצ"ל. אבל כמה שהיו פעילים בטח לא יכלו לעשות כלום בערב ההוא.
1.11.19. כג' חשוון, תשע"ט
סיפור יפה מאוד.
אכן מש”כ בסיפא שהיו לו כמה אחים באצ”ל, זה אינו, כי רק אחיו חכם יצחק גדול ממנו ולא היה כלל באצ”ל אלא היה כולו תורה ועוד בצעירותו ישב כדיין.
ובכלל הוא ואחיו היו אז בגילאים צעירים מאד.

סיפור יפה מאוד.
אכן מש”כ בסיפא שהיו לו כמה אחים באצ”ל, זה אינו, כי רק אחיו חכם יצחק גדול ממנו ולא היה כלל באצ”ל אלא היה כולו תורה ועוד בצעירותו ישב כדיין.
ובכלל הוא ואחיו היו אז בגילאים צעירים מאד.
כנראה זה סיפור מפי השמועה ולכן פועל כמו "טלפון שבור", מה שהעיקר כאן הוא שכבר אז הנער משה היה תלמיד חכם (יניק חכים) וניכרו בו כישרונות תורניים

תודה.
מה יש שם? מי הרבנים ובאיזו שיטה לומדים שם?
היום איני יודע.
בזמנו נתייסד כמדומני על ידי רבי יוסף שרבאני ז"ל חמיו של חכם בן ציון נ"ע, למדו בו בניו ועוד חכמים, כמדומני חכם אברהם מונסה ז"ל ואולי גם רבי יוסף עדס ז"ל איני זוכר בבירור.
מן הסתם בספרי התולדות של חכם בן ציון נ"ע שהוציאו משפחתו כתוב בזה.

היום איני יודע.
בזמנו נתייסד כמדומני על ידי רבי יוסף שרבאני ז"ל חמיו של חכם בן ציון נ"ע, למדו בו בניו ועוד חכמים, כמדומני חכם אברהם מונסה ז"ל ואולי גם רבי יוסף עדס ז"ל איני זוכר בבירור.
יישר כח, תבורך

היום איני יודע.
גם חכם יצחק כדורי, וחכם בן ציון למדו שם.
כיום ראש החבורה הוא חכם משה טוויל כהן שיבלחט"א.

כיום ראש החבורה הוא חכם משה טוויל כהן שיבלחט"א.
במשך שנים רבות למד עמו חכם שמואל שרבאני זצ”ל (נפטר תשע”ג כמדומה), בנו של חכם יוסף חיים שראבני זצ”ל, והיה אחר מראשי החבורה.
כמדומה שחכם יוסף חיים, שהיה כידוע גאון ושקדן עצום, ייסד את המקום כדי שיהיה לנפשו חלק בתורת הסוד.

חכם שמואל שרבאני זצ”ל (נפטר תשע”ג כמדומה), בנו של חכם יוסף חיים שראבני זצ”ל, והיה אחר מראשי החבורה.
זוכר את חכם שמואל היטב. היה מיוחד שבמיוחדים.
נער הייתי, וגם סקרן לא קטן, ופעמים רבות כשעברתי משכונת הבוכרים לכיוון ארזי הבירה הייתי מציץ לבית הכנסת.
לפעמים ראיתי את קבוצת הלומדים, ולפעמים ראיתי רק את חכם שמואל שרבאני לבדו שם.
זוכר היטב איך כמה פעמים חכם שמואל זצ"ל התייחס אליי הקטן, במאור פנים מיוחד.

כנראה שהיה הראשון שפותח את המקום, או האחרון שסוגר. איני יודע.

זכורני גם, שראיתיו פעם קורא בספר תורה ששוכב על השולחן כמנהג האשכנזים, והתפלאתי.
לאחר מכן הבנתי שהוא היה מגיה הספרי תורה שם בכל שבוע.

חבל שהפסדנו את בני הדור הזה.

חזור
חלק עליון