• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

חידה: איך יתכן שצריך לומר יעלה ויבוא במנחה של ערב ראש חודש?

א. אפשר לומר שלא התפלל מנחה בערב ר''ח והתפלל ערבית שתיים ובערבית השניה הוא מתפלל לשם מנחה וצריך להזכיר יעלה ויבא
נ.ב יש את הסיפור המפורסם שמרן זצוק''ל הגיע לחלק מלגות לאברכים בכולל חזון עובדיה בראשותו של מרן שליט''א ובדרך כלל היה מגיע מרן זצוק''ל בעצמו לחלק את המלגות לאברכים בראש חודש ופעם אחת מרן הקדים והגיע בערב ראש חודש וחילק את המלגות והיה אברך אחד שבמנחה התבלבל וחשב שזה ראש חודש ואמר יעלה ויבא באמצע התפילה בקול
 
אפשר לומר שלא התפלל מנחה בערב ר''ח והתפלל ערבית שתיים ובערבית השניה הוא מתפלל לשם מנחה וצריך להזכיר יעלה ויבא
לא, מדובר שמתפלל מנחה בערב ר"ח וצריך להזכיר יעלה ויבוא במנחה, לא בערבית, כי בערבית זה פשיטא שמזכיר יעלה ויבוא שהרי כבר ר"ח.
 
מגן אברהם סימן קח ס"ק י

מעשה באחד שבא לבית הכנסת סמוך לערבית וירד לפני התיבה והתפלל ערבית ועדיין לא התפלל מנחה, נראה לי דלא דמי להזיד ולא התפלל, דהא עדיין זמן מנחה הוא. ואין לומר דאי אפשר להתפלל מנחה דכבר עשאו לילה כמו שכתוב סוף סימן ל', דשאני הכא דלא יהא אלא ערבית שתים, דדוקא גבי שבת אמרינן בסי' רס"ג סט"ו דאינו רשאי. ועוד דאפשר לדונו כשוגג, דסבר מותר להתפלל ערבית קודם. ומשמע לי דבראש חודש יזכיר יעלה ויבא בשניה, דכבר קבל ראש חדש עליו, וכמ"ש ר"ס תכ"ב. ע"ש. עיין סוף סימן זה [סעיף ט בהגה וס"ק יג]:
 
חזור
חלק עליון