• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

טלטול פלאפון בשבת כדי לקבל את ההתרעה המקדימה

טלטול פלאפון בשבת כדי לקבל את ההתרעה המקדימה תשובת הגאון רבי יוסף אביטבול שליט''א

קבצים מצורפים

• טלטול פלאפון בשבת כדי לשמוע את ההתרעה המקדימה.pdf
    43.7 KB · צפיות: 35
טלטול פלאפון בשבת כדי לקבל את ההתרעה המקדימה תשובת הגאון רבי יוסף אביטבול שליט''א
דבר שתמוה לרבים (בפרט בפריפרייה) לא נראה לי שראוי לעשות.
על כן נעל"ד:
א. בבית כנסת ודאי שאפשרי ויודיע הגבאי זאת מראש ששמו טלפון בתיבה או בפנים לתיבה בכדי שידעו לצאת בזמן ויספיקו להגיע למרחב המוגן.
ב. בבית ישימו 2 פלאפונים, אחד במקום שאוכלים וכו'. ואחד בחדר שינה.
ג. לא יקח איתו לדרך כלל טלפון, אבל מ"מ ילך להתפלל בבית כנסת קרוב מאוד, כך שאיפה שיתפוס אותו אזעקה ממש יוכל להגיע למקלט ציבורי או של בניין. וחכם עיניו בראשו יכול לבדוק את דרכו מראש לבית כנסת שיש בדרך מקלטים וכו'.

לא הבנתי מה חזרת על הציטוט, ראיתי אותו.
ועל כן אמרתי את דעתי, שזה דבר תמוה ברבים ללכת עם טלפון שפתאום יצלצל לך ברחוב או בבית הכנסנת. ורק פלאפון שהבית כנסת השאיר וכולם יודעים שפיר דמי. ולגבי הסכנה נתתי פיתרון, ילך למקום שיודע שיספיק גם ללא התראה מוקדמת בדרך להגיע למקום מבטחים. וה' הטוב וזכות השבת תגן בעד עמו ישראל.

אחר המחילה ההתרעה הזו גורמת להרבה בלבול מוח, כבר כמה פעמים שהטלפונים התריעו והרתיעו ובסוף לא היה אזעקה, כולל בליל שבת, כך שאיני יודע עד כמה זה נחוץ

אחר המחילה ההתרעה הזו גורמת להרבה בלבול מוח, כבר כמה פעמים שהטלפונים התריעו והרתיעו ובסוף לא היה אזעקה, כולל בליל שבת, כך שאיני יודע עד כמה זה נחוץ
נחוץ מאוד. 10 דקות (לערך) זמן רב מאוד להתארגן מתוך שינה עם כמה זאטוטים.
נכון, ליל שבת האחרון התריע בכל מיני מקומות ובסוף לא היתה אזעקה. אבל בשאר הפעמים בכל השבוע הזה, הצלה של ממש.
ילדים שיושנים עמוק וצריך להעיר אותם בכדי לא להרים 4 על הילדים (בכל זאת אין הרבה ידיים).
אנשים שמתקלחים ויש התראה מקדימה, מספיקים לצאת ולהתארגן.
החלפת פעג'מה בלילה בכדי לצאת יותר מכובד. צניעות ועוד.

דבר שתמוה לרבים (בפרט בפריפרייה) לא נראה לי שראוי לעשות.
על כן נעל"ד:
א. בבית כנסת ודאי שאפשרי ויודיע הגבאי זאת מראש ששמו טלפון בתיבה או בפנים לתיבה בכדי שידעו לצאת בזמן ויספיקו להגיע למרחב המוגן.
ב. בבית ישימו 2 פלאפונים, אחד במקום שאוכלים וכו'. ואחד בחדר שינה.
ג. לא יקח איתו לדרך כלל טלפון, אבל מ"מ ילך להתפלל בבית כנסת קרוב מאוד, כך שאיפה שיתפוס אותו אזעקה ממש יוכל להגיע למקלט ציבורי או של בניין. וחכם עיניו בראשו יכול לבדוק את דרכו מראש לבית כנסת שיש בדרך מקלטים וכו'.
אני צריך ללכת לבית הכנסת במרחק 25 דק' הליכה על מנת לעשות שיעורים לקרוא בתורה וכן הלאה ואין לי מי שיאמר לי בדרך
האם כבודו היה מתיר לי?

אני צריך ללכת לבית הכנסת במרחק 25 דק' הליכה על מנת לעשות שיעורים לקרוא בתורה וכן הלאה ואין לי מי שיאמר לי בדרך
האם כבודו היה מתיר לי?
אני אומר את דעתי במצב העכשווי. פשוט לוותר ושמישהו אחר יותר קרוב שגר יקרא. זה בסך הכל שבת - שתיים.

אתם דנים לגבי לקיחת המכשיר לבית הכנסת ובזה אכן יש מקום לטענות שנאמרו כאן.
אבל מה תעשה אישה שהולכת לגינה קצת עם הילדים (גינה שיש בה יותר ממקלט אחד) כדי שלא ישתגעו יותר ממה שהם כבר בתקופה האחרונה..
אם תחכה לצפירת האזעקה למרות שהמקלט קרוב, עד שתמצא את הילדים ותאסוף אותם למקלט עלול לקחת זמן ולכן במקרה זה לענ"ד יש לצדד שתקח את הטלפון בעגלה או בתיק כדי שיהיה לי די זמן בנחת לרדת עם הילדים למקלט..

אתם דנים לגבי לקיחת המכשיר לבית הכנסת ובזה אכן יש מקום לטענות שנאמרו כאן.
אבל מה תעשה אישה שהולכת לגינה קצת עם הילדים (גינה שיש בה יותר ממקלט אחד) כדי שלא ישתגעו יותר ממה שהם כבר בתקופה האחרונה..
אם תחכה לצפירת האזעקה למרות שהמקלט קרוב, עד שתמצא את הילדים ותאסוף אותם למקלט עלול לקחת זמן ולכן במקרה זה לענ"ד יש לצדד שתקח את הטלפון בעגלה או בתיק כדי שיהיה לי די זמן בנחת לרדת עם הילדים למקלט..
שוב. המראית עין, בפרט בפריפרייה היא קצת בעייתית.
ואתם יודעים מה. גם בישוב חרדי. לא נראה לי מתאים שאשה ספרדייה תלך עם טלפון ויצפצף לה בקולי קולות ליד חסידות וליטאיות. ותטצרך להתבייש או לחילופין לנסות להסביר להם ולגמגם למה זה מותר.
נ.ב לגבי זה שחייב ללכת לגינה כי הם משתגעים זה אינו נכון. אנשים לא עובדים, הפרנסה נפגעת להם. אברכים לא הולכים לכולל כי אין מרחב מוגן, אז אם כל הצער, נראה שהגברת בסיוע בעלה יצטרכו לספק לילדים תעסוקה בבית או בבית, או באמת בגינה הצמודה למקלט (כמובן שגם כל הדרך קרוב למקלטים).

שוב. המראית עין, בפרט בפריפרייה היא קצת בעייתית.
לא חושב שיש בעיה של מראית עין בפרט אם היא אינה מוציאה את הטלפון אלא רק בתוך התיק או בעגלה.
ואע"פ שבמידה והוא יתריע הכל ידעו שהוא בפנים, הרי היא הנותנת שהוא שם מהסיבה הנ"ל והוי פיקוח נפש (וכש"כ אם היא אינה מוציאה אותו בפועל גם כשמתריע).
ובפרט שההתרעה המוקדמת נותנת שקט נפשי להרבה אנשים (ובפרט נשים וילדים )שיודעים שיש להם די זמן להתארגן ולרדת בנחת למקלט ולולא זה, גם לו יהי שיש די זמן לרדת המקלט, האישה והילדים עלולים להיכנס ללחץ מיותר, הן מהסיבה שהם לא מוצאים אחד את השני מיד והן מהאזעקה גופא כשהיא באה בהפתעה ומלחיצה הרבה מאוד אנשים.

לגבי הנ.ב.- כל מקרה לגופו ואני מדבר במקרה שיש צורך לצאת עם הילדים (ואני לא חושב שיש סיבה להימנע מכך במהלך היום שיש אזעקה אחת אולי)

לא חושב שיש בעיה של מראית עין בפרט אם היא אינה מוציאה את הטלפון אלא רק בתוך התיק או בעגלה.
ואע"פ שבמידה והוא יתריע הכל ידעו שהוא בפנים, הרי היא הנותנת שהוא שם מהסיבה הנ"ל והוי פיקוח נפש (וכש"כ אם היא אינה מוציאה אותו בפועל גם כשמתריע).
ובפרט שההתרעה המוקדמת נותנת שקט נפשי להרבה אנשים (ובפרט נשים וילדים )שיודעים שיש להם די זמן להתארגן ולרדת בנחת למקלט ולולא זה, גם לו יהי שיש די זמן לרדת המקלט, האישה והילדים עלולים להיכנס ללחץ מיותר, הן מהסיבה שהם לא מוצאים אחד את השני מיד והן מהאזעקה גופא כשהיא באה בהפתעה ומלחיצה הרבה מאוד אנשים.

לגבי הנ.ב.- כל מקרה לגופו ואני מדבר במקרה שיש צורך לצאת עם הילדים (ואני לא חושב שיש סיבה להימנע מכך במהלך היום שיש אזעקה אחת אולי)
ודאי שזה נותן שקלט וראה לעיל מה שעניתי לרבי @יצחק משען.
אלא שמי אמר שצריך לקחת את הפלאפון כי רוצים קצת לנפוש בגינה... שאת זה היא תעשה ביום חול ולא בשבת. בשבת - אל תצאי לגינה ואל תקחי פלאפון. וכמו שאמרתי או לחילופין שתלך למקום קרוב שתוכל להגיע למרחב מוגן בכל רגע של מסלול הדרך או בגינה עצמה.

חזור
חלק עליון