צאלח מנצור
Well-known member
אשמח לדעת כמה גרמין זה?
נ.ב. צ'אט זה מאושר בנטפרי.
לגבי מה?דעת הגר"ח נאה וחזון איש 30 גרם
ודעת מרן זיע"א 40 גרם
(כך מובא בסדר הדורות הקצר של הרב בניזרי בשיעורי תורה שם)
חולה ביום הכיפוריםלגבי מה?
איפה שםבילקו"י כתוב 30 גרם מחילה.
לדעת הגר״ח נאה 40 סמ״קדעת הגר"ח נאה וחזון איש 30 גרם
ודעת מרן זיע"א 40 גרם
(כך מובא בסדר הדורות הקצר של הרב בניזרי בשיעורי תורה שם)
שולחן ערוך אורח חיים הלכות יום הכפורים סימן תריבוהשיעור הוא בין כזית לכביצה היינו יותר מכזית ופחות מכביצה, ולכן בילקו״י כותב שנוהגים לתת ליולדת וכו׳ 30 גרם ועם הפסקות וכו׳.
בשביל לענות על השאלה כמה גרם זה ככותבת הגסה, אין צריך להתחיל את הסוגייה מהגמרא והראשונים.. ואם כן תעשה בכל דיון שצץ אשריך וטוב לך תתחיל להרדם על המקלדתכל הדברים יגעים.
הרבה דברים לא קשורים ולא נכונים נאמרו בנושא הזה.
כותבת הגסה נחלקו חכמים ורשב"ג בשיעורה המדוייק.
כן בגמרא ביומא נחלקו האם כותבת היא יותר או פחות מביצה.
ומסקנת הגמרא (ביומא) שהיא פחות מכביצה ונראה שם לכאורה שבכל זאת היא יותר מחצי ביצה.
[וכן בגמרא פסחים מט אפשר להבין שהכותבת היא קרובה לכביצה].
והרמב"ם כתב על פי הגמרא שם שהיא פחותה מכביצה מעט והחינוך כתב כשתי שליש ביצה. (זה בהשערה)
ובגמרא בכריתות (לפי פירוש אחד) מבואר שבביצה נכנס כותבת ועוד שני זיתים. (אבל לא כותבת ועוד 3 זיתים). מה שאומר שהכותבת היא לא מאד קרובה לביצה.
שיעור הביצה כ45-55 סמ"ק ואם היא בלא קליפה (ואויר שבין בקליפה) היא עוד פחות.
במציאות הכותבות הגדולות (גסה) מג'הול הם כ30 סמ"ק. ואים כותבות שמתקרבות לביצה [אלא שאומרים שיש מינים גדולים מהם (לא בישראל) שאומרים שמגיע גם ל45 סמ"ק].
ולכן 30 סמ"ק שזה השיעור המקובל (גם על פי 2/3 ביצה וגם עפ"י המנהג) הוא די מצומצם שקשה מאד להקל יותר מזה.
וכל זה בנפח (אוכל שממלא כוסית של 30 מ"ל) אבל במשקל זה משתנה כי 30 גרם של במבה זה הרבה יותר גדול מכותבת וחייב עליו כרת ואילו 30 גרם של רוב הפירות הם קצת פחות מ 30 סמ"ק.
ובזה גם מרן (הבן) מודה לדברי מרן (אביו) שהשיעור בנפח (למרות שבשאר מידות חלק על אביו בזה כידוע).
ואנא עבדא גם למדתי היום חזו"ע ד"ת וראיתי שם שחולה הנוהג כמחרשת יאכל 25 גר' והוא פלא.תוך כדי הלימוד בהלכות ארבע תעניות נתקלתי בדברי מרן שליט"א על אף שנאמרו כאן, אצרף דאותיות מחכימות.
הצג קובץ מצורף 23125
לא כל כך.והוא פלא.
הרב כתב גרםלא כל כך.
כי אם ביצה היא כ 46 סמ"ק (טרם הוכרע בבירור כמה הביצה הבינונית) ואם משערים בלי קליפתה צריך להוריד כ-10% (ולפי הגר"א הרבה יותר)
ושתי שליש מזה הוא כ27 סמ"ק
שוב שימו לב "סמ"ק" ולא "גרם" [נכון שלגבי יו"כ בדרך כלל "גרם" הוא חומרא אבל לפעמים הוא קולא כגון באוכל מאוורר כמו פריכיות או במבה (או לחם)].
וכמאור בזה הכל מודים שהוא תלוי בנפח.
כדאי לדייק בהלכה בפרט שכבר נכשלו בזה אנשים.