• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

מהו גדר "בעל נפש"

הלכה צרופה

Well-known member
הנה מצינו בכמה וכמה מקומות בשו"ע ובפוסקים שבעל נפש יחמיר ויחוש....
מה הגדר של בעל נפש ?
והאם יש הבדל בין בעל נפש של השו"ע לשאר הפוסקים ?
לדוגמא מרן זצ"ל בהליכות עולם (ח"ב עמוד כט) כתב שבעל נפש ראוי לו שלא יאכל פירות או עוגות קודם הסעודה, אא"כ אוכל פחות משיעור כזית.
האם באמת לא כל אדם צריך להקפיד בזה, ולא להיכנס לספק ברכה אחרונה על המאכל לפני הסעודה ?
 
ב"ה
שלום וברכה,
אכן בעל נפש אינו מדת כל אדם, דכל אדם חי את החיים ומחוייב ליתן דעתו לכוין מעשיו ע"פ שורת ההלכה לבל נטות ימין ושמאל. אולם אינו מחוייב לדקדק בכל הנהגותיו ע"פ היותר ראוי ורצוי לפי שורשן של דברים או עבור מעלות בקנייני הנפש. ובזה יש מדרגות מדרגות, מפני שיש שחיי גופו יותר מקבלים ביטוי אצלו, ויש שחיי נפשו יותר, וזה תלוי בהרבה עניינים, וכן בשליחות וביעוד של כל אדם בעולמו של הקב"ה. וכן, יש אחד שיותר בעלים על נפשו ורגשותיו ותחושותיו, ויש אחד שפחות. אבל על מעשיו כל אדם מחוייב להיות בעלים.
ומעתה, כאשר יש הנהגות שלפי שורת הדין הם מותרות אבל יש מעלה להשתדל בהם עבור קנייני הנפש, או לפי שרשן של דברים, נמצא שהנהגה זו מיועדת בעיקר למי שהוא בעל נפש. אף שבוודאי תועיל ותוסיף ברכה מרובה גם למי שאינו בעל נפש וינהג בה. ובפרט שכאמור יש מדרגות מדרגות בבעל נפש, ונמצא שהנהגות מסויימות הרי הם מדת כל אדם כמעט, והנהגות אחרות מיועדות עבור יחידי סגולה. ויש דוגמאות לכאן ולכאן.
ובאופן כללי נראה שברוב ככל הנידונים שכתוב בהם הנהגות לבעל נפש, ראוי לכל אדם למשוך אחריהם ולהתנהג בהם, ע"מ להביא קניינים חשובים אלו בנפשו, אלא שמי שהוא באותה מדרגה ומדה, עליו יש חובה קדושה לנהוג בזה, ועלול להיתבע אם ימנע מהנהגות אלו בשאט נפש.
ולכן לענין מעשה בדוגמא הנזכרת אם להימנע מאכילת כזית פירות קודם סעודה, אכן מכיון שהוא בחלק המעשי והקרוב למדת כל אדם כמעט, זולתי מי שתאוה נפשו ביותר וקשה עליו ההמנעות, לכן כך נאה ויאה לכל אדם בסתמא לאמץ הנהגה זו, שבכך לא יפסיד ברכה אחרונה לפי אחד מהשורשים העליונים שלא נפסקו להלכה אבל הם קיימים, שאלו ואלו דברי אלקים חיים. וכמ"ש בזה מהרח"ו שאמר לו רבנו האר"י במעשה שאירע עמו, כמובא בפוסקים. (ואין זה דומה ללשון "ירא שמים" שכותב בש"ע, ששם הוא על דרך הפסוק "וירא שמים יצא ידי שניהם", שכאשר יש מחלוקת, שלפי האחד יש לנהוג כך, ולפי השני כך, ירא שמים עושה באופן שיצא ידי חובת שני הדעות, ונמצא שניהם בידו. שהוא ירא וחרד שמא לא עושה כראוי לפי השיטה השניה. וכגון בקריאת שמו"ת שיש מחלוקת אם עדיף רש"י או תרגום, שכתב בש"ע ירא שמים יקרא גם רש"י וגם תרגום, ודו"ק).

בברכה רבה
 
בענין הגדרת 'בעל נפש' מצ''ב מה שנמצא אצלי בכתובים.

"בעל נפש" פירש"י [נדה טז.] חסיד. ובב"י סימן קפו (עמ' כו) כתב שנראה מדברי הרמב"ם שמפרש דלאו חסידות הוא אלא שורת הדין. ועפ"ז מיושבת הקושיא על הב"י שכתב בסימן קצט דבעל נפש יחמיר ויעשה בדיקת הפסק טהרה ואחד מז"נ עד מקום השמש, ובשו"ע פסק כן להלכה. ולכאורה בשו"ע משמע דיש לנהוג כן מן הדין ולא ממדת חסידות, אך לפי פירוש הרמב"ם בעל נפש יכול להתפרש על שורת הדין ואתי שפיר.
 
ב"ה

עי' בש"ע או"ח סי' מג ס"ט, וכן ביו"ד סי' קטז ס"ז, וסי' קכב ס"ו, וכן באה"ע סי' לח סל"ו, דמוכח שלשון בעל נפש אינו מן הדין אלא מדת חסידות, וכפירוש רש"י נדה (טז.) וכל הראשונים שם, וכמבואר בב"י יו"ד סי' קפו. (ואף מ"ש שם מרן הב"י ע"מ ליישב דעת הרמב"ם עם הסוגיא, לא ללמד על הכלל כולו יצא, ולומר שלעולם לדעת הרמב"ם בעל נפש הוא מן הדין, דא"כ מה יענה הרמב"ם על לשון הש"ס פסחים מ. "מאי איריא בעל נפש אפילו כולי עלמא נמי, ע"ש. וכן בנדה סה: א"ל ר' אבא לרב אשי אלא מעתה בעל נפש וכו', ע"ש. דמוכח דפשיטא ליה להש"ס דבעל נפש מחמיר טפי משאר עלמא. וגם הלשון מוכחת בעל נפש ולא סתם אדם. וכמו שבאמת הקשה הערוך לנר בנדה טז: על ביאור מרן הב"י בדעת הרמב"ם הנ"ל, וצ"ע).

ועל כל פנים דעת מרן הש"ע מבוארת מכל המקורות הנ"ל בביאור לשון בעל נפש כדאמרן.

במדור זה אין להגיב כלל, רק בהודעה פרטית, בתודה מראש.

בברכה רבה
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון