אמש?!מרן הראשון לציון שליט"א הזכיר אמש בשיעורו בלווין
בחזו"ע יו"ט דף רכג ע"ב הביא מהגמ' בדף פח.מרן הראשון לציון שליט"א הזכיר אמש בשיעורו בלווין תוס' בפסחים צח שאין דין חינוך אחרי גיל בר מצוה
חיפשתי ולא מצאתי ?
אם יש כאן ת"ח שיודעים למה כוונתו אשמח לקבל ?
כי לא ידוע לי כזה תוס' !
והוא פלא !!!
מרן הראשון לציון שליט"א הזכיר אמש בשיעורו בלווין תוס' בפסחים צח שאין דין חינוך אחרי גיל בר מצוה
חיפשתי ולא מצאתי ?
אם יש כאן ת"ח שיודעים למה כוונתו אשמח לקבל ?
כי לא ידוע לי כזה
לא ראיתי שם כלום ?!נראה שכונתו פח
אכן, שם רק מבואר שיש דין חינוך בקטנים.אם כוונתך לתוס' ד"ה שה אין משם ראייה כלל !
לא מתוס' ד''ה שה . אלא מתוס ד'ה על ידי ששחיטת הפסח על קטן שלא מדעתו מותרת מדין חינוך ועל גדול אסורה וכ' התוס' דקטן הכונה קטן ממש.לא ראיתי שם כלום ?!
אם כוונתך לתוס' ד"ה שה אין משם ראייה כלל !
אז על מה מברכין ברוך שפטרני? הרי אם יש חינוך יש עונש, שכל העונש שנענש על קטן הוא רק מדין חינוך!!דין חינוך הוא גם לאחר גיל מצוות.
מה ראייה יש משם ?לא מתוס' ד''ה שה . אלא מתוס ד'ה על ידי ששחיטת הפסח על קטן שלא מדעתו מותרת מדין חינוך ועל גדול אסורה וכ' התוס' דקטן הכונה קטן ממש.
פעם ראיתי לזה הסבר שהכוונה שפטרני מכל עונשו,אז על מה מברכין ברוך שפטרני? הרי אם יש חינוך יש עונש, שכל העונש שנענש על קטן הוא רק מדין חינוך!!
לכאו' אינו נכון וכי בגלל שעוד אדם נענש על אשמתו הראשון יענש פחות? וכי זה וזה גורם בעבירות מפחית בעונש?פעם ראיתי לזה הסבר שהכוונה שפטרני מכל עונשו,
כלומר כיון שכעת הוא בר מצוה ובר חיובא, הרי שיענש על כל עבירה שיעשה, אבל עדיין אביו מצווה לחנכו, ואינו סתירה.
עין בתשו' הזו ושם מסבירמה ראייה יש משם ?
תוס' רק אומר שאע"פ שסמוכים על שולחן אביהם אינו שוחט אלא מדעתם
אבל מה ראיה שאחר גיל מצוות לא נוהג דין חינוך ?
בחזו"ע יו"ט דף רכג ע"ב הביא מהגמ' בדף פח.
ואולי יש לחלק בין שני סוגי חינוך, יש חינוך שצריך להשגיח ולחזק את הילד ולהקנות לו ערכים דומיא דסיפור יציא''מ וזה שיך גם בגדול , ויש לחיבו במצוות שפטור מהן מ'דין' חינוך וזה נפסק כשגדל וזו כונת הרש''ל וא''כ יש ראיה מתוס' גם לפי קושיתך ותן לחכם ויחכם עוד.אולי כאן תמצא תשובה...
כמדומה שכן פסק הגרי''ש אלישיב זצוק''ל במי שאין לו מקום בסוכתו שהקטן ישן בסוכה והגדול ידאג לעצמו..אכן, שם רק מבואר שיש דין חינוך בקטנים.
אבל לכאורה סברא פשוטה היא שאין דין חינוך בגדול, שהרי הוא בר חיובא ומחויב בעצמו.
לא כך?!
יש פוסקים שמורים לברך עם שם ומלכות?וגם יש פוסקים שמורים לברך בלא שם ומלכות, בגלל שרבים רבים מההורים לא עושים כל ההשתדלות הראויה לחנך את ילדיהם כראוי, ולכן גם כשהילד גודל ומעשיו אינם כשורה יזקף כ"ז לחובת האב, כיון שלא חינכו כראוי.
ראשית, לא פשוט כלל שאין דין חינוך לאחר גיל מצוות, והרבה פוסקים פשיטא ליה דחינוך הוא גם לאחר גיל חינוך (האגרות משה, הגרש"ז אויערבך ועוד)ילקו"י ספיה"ע עמ' שכ"ה:
![]()
![]()
בודאי !יש פוסקים שמורים לברך עם שם ומלכות?