• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

עניית דברים שבקדושה בברכה רביעית בברכת המזון לדעת מרן הרב עובדיה

יוסף דהן

Well-known member

א. האם רשאי להפסיק בארבע ברכות הראשונות של ברכת המזון לקדיש ולקדושה?

לדעת מרן הרב עובדיה: בשלוש ראשונות אסור להפסיק (אלא ישתוק וישמע כמו בתפלת שמונה עשרה), ובברכה רביעית מותר[1].

[1] כ''כ בהליכות עולם אך בגיליון בשו''ת יביע אומר (ח''א סי' יא אות יב) וכן בחזו''ע ברכות עמ' צב בהערה כתב שדינה כמו ברכת המזון עצמה שאין רשאי לענות.

עד כאן היה סיכומי.
מאידך ראיתי במשנ''ב עמודי הוראה שהסיק אחרת
ואיני יודע מה המסקנא
1682997200167.png
 
ואציין שבברכת המזון בסי' קפג בילקו'י כתב שכן יענה בברכה רביעית לקדיש וקדושה אם אמר כמה מלים
והרב הליכות ברכות למד בדעת מרן הרב עובדיה שלא יענה
 
ואציין שבברכת המזון בסי' קפג בילקו'י כתב שכן יענה בברכה רביעית לקדיש וקדושה אם אמר כמה מלים
והרב הליכות ברכות למד בדעת מרן הרב עובדיה שלא יענה
יורשה לי להעיר 2 הערות לתועלת:

א.
תלמוד בבלי מסכת שבת דף קיט עמוד ב
אמר רבי יצחק: לא חרבה ירושלים אלא בשביל שהושוו קטן וגדול.

תוספת שבת הקדמה
יפה אמר החכם עשות ספרים הרבה אין קץ וזה פירש המקרא, לפי שנודע שעל ידי ריבוי המחברים בטלה כבוד התורה לפי שכל אחד ואחד תורתו בידו ומי מפיס בין גברא לגברא, ונעשו כל אפי שווין דבדרבנן אין ברירה, וכבר אמרו לא חרבה ירושלים אלא בשביל שהשוו קטן לגדול בתורה, וזה כוונת החכם עשות וכו' שע"י עשיית ספרים הרבה לכך אין קץ וגאולה מצרה.

(כוונתי שהצגת והשוויית ב' מחברים קטן וגדול זה לעומת זה בבירור הלכה מסויימת זו גישה מוטעית וחמורה, אפשר לראות מה המניע של החכם הקטן ולראות אם עולה קושיא או הערה על דברי הגדול ולהציג ההערה בשביל לעמוד על בירור הדברים לכאן ולכאן, אולם סתם להציג ב' דעות של גדול וקטן זה לצד זה כאילו יש כאן ב' דעות שוות במשקלן יש לעקור גישה זו)

ב.
איתא בגמ' ברכות (לח: ) על מחלוקת רבי בנימין ורבי חייא בדעת רבי יוחנן, דתהי בה רבי זירא, וכי מה ענין רבי בנימין בר יפת אצל רבי חייא בר אבא, (ופרש"י, וכי מה ענין להזכיר דברי רבי בנימין אצל דברי רבי חייא בר אבא במחלוקת בית המדרש), רבי חייא בר אבא דייק וגמיר שמעתא מרבי יוחנן רביה, ורבי בנימין בר יפת לא דייק. ועוד, רבי חייא בר אבא כל תלתין יומין מהדר תלמודיה קמיה דרבי יוחנן רביה, ורבי בנימין בר יפת לא מהדר. (ופי' בשטמ"ק שם, היאך שנו בבית המדרש פלוגתא דר' בנימין בהדי ר' חייא בר אבא, דלא חשיב לאיפלוגי עליה דר' חייא, דהוא דייק שמעתתא מר' יוחנן דהכי ודאי אמרה. ועוד, שמשלשים יום לשלשים היה חוזר לפני ר' יוחנן ביום אחד כל מה ששנה באותן שלשים יום. ומיהו דרך כלל, לראות אם כיון בטוב שמועותיו. ע"כ).
ומבואר דכאשר באים לברר דעת חכם, אין להשוות כלל דברי מי שרגיל אצלו לדקדק בדבריו טובא ולהציג לפניו שמועותיו ולימודו וחידושיו, לידע אם כיון טוב בשמועותיו, למי שאינו רגיל אצלו כ"כ, רק לפי המזדמן והמצוי. (ואין משמעות בדברי הגמ' שגם באופן כללי רבי חייא היה גדול מרבי בנימין, רק זאת עסקה הגמ' במדת הרגיל יותר בדקדוק אחר דברי רבו, והמצוי אצל רבו יותר לבחון שמועותיו, וכ"ש כשאינם באותו שיעור קומה כלל בחכמה ובמנין, ודו"ק.

וראה כאן עוד הרחבה בזה בביאור דרכנו כיצד להכריע במחלוקות בדעת מרן רבנו עובדיה זצוק"ל:

בברכה רבה
 
לכבוד הרב
תודה רבה על ההערות החשובות
אך עדין לא קיבלתי תשובה
כי האם נכון היה שהראשל והליכות ברכות כתבו אותם מקורות ניחא
אך הילקו''י לא הזכיר חזו''ע ברכות כלל
והמחבר השני כן ולכן אני עדין שואל מהי המשנה האחרונה למעשה לגבי ברכת הטוב והמטיב
ועוד שלא רק הוא סובר שלא לענות אלא גם מתלמידים המדקדקים בתורת מרן סבירא להו כמו שראיתי באוצר החכמה
אז הן אמת שאין להשוות הקטן והגדול כמו שהרב כתב ואפי' אם זה בפורום ולא ספר זו גישה מוטעת אך למעשה אין לי תשובה
 
נערך לאחרונה:
וגם בהלכה ברורה סי' קפג הבין שמרן זצל חזר בו מחזון עובדיה
ולכן השאלה שלי עדין קימת כי ילקוי לא הזכיר כלל חזו''ע
 
אך הילקו''י לא הזכיר חזו''ע ברכות כלל
והמחבר השני כן
אפשר לראות מה המניע של החכם הקטן ולראות אם עולה קושיא או הערה על דברי הגדול ולהציג ההערה בשביל לעמוד על בירור הדברים לכאן ולכאן, אולם סתם להציג ב' דעות של גדול וקטן זה לצד זה כאילו יש כאן ב' דעות שוות במשקלן יש לעקור גישה זו

עדין לא קיבלתי תשובה
ולגבי עצם הנידון, האמת אומר שלא אוכל במדור הנוכחי (שאל את הרב) לראות את כל המקורות והציטוטים של כל מי שדן ועסק בנושא מסויים, ובשביל להיווכח באמת בכל שלב במו"מ של כל ציטוט, אם אני אחראי, אני צריך לפתוח כל מקור ולבחון אם יאותו דבריו, ופעמים להיכנס לנושא ולנבור עוד במקורות של אותו ספר שדנים עליו, או לפתוח את הראשונים בסוגיא, וכדומה. (לא תמיד צריך את כל זה, אבל פעמים גם לשם אפשר להגיע, ועכ"פ צריך לפתוח את ההספרים שעל דעתם אנו דנים), וזוהי מלאכה שאינה מתאימה למדור שאל את הרב.
מדור זה, לפי ראות עיני, עניינו לשאול מה דעת הרב המשיב בנושא פלוני, אחר מה שכבר למד והקיף בשעה שעסק בנושא, או בדרך שכעת רואה לנכון לברר לעצמו בדרכו הוא, ולהשיב, אבל לקבל חומר וציטוטים ומקורות ולהתחיל ללמוד ולעיין ולדון, זה אופי של מדורים אחרים שאפשר לעשות עם יתר החברים, שהם תלמידי חכמים חשובים כפי מה שניכר מבין דבריהם.
וכמובן אם נשארת איזו קושיא או הערה אחר המשא ומתן ורוצים לשמוע דעת חכם מרבני הפורום, אפשר לכתוב את הקושיא או ההערה שמא יש בידו תשובה לדבר, או שמא בכלל הבין את הסוגיא אחרת ויבאר בקצרה כיצד הוא הבין.

חזק ואמץ!
יגדיל תורה ויאדיר!!!
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון