• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

פרוייקט 'אב בחכמה ורך בשנים'

מרדכי מיכאלי

Well-known member
ב"ה
חשבתי אולי לפתוח שרשור זה בו יעלו חו"ר הפורום שליט"א
עצות, רעיונות, טיפים, הנהגות והדרכות מאמרים ועוד ועוד
בכל מיני נידונים, ספקות, ולבטים הקשורים להנהגת הכוללים והמסתעף [מבחנים, תנאי קבלה, הנהגת עם אברכים כגון איחורים חיסורים, הערות והארות, הספקים]
לתועלת הרו"כ הנמצאים באתרא דידן, והכי שחוב איך למצות את שהות האברך בכוללים ברו"ח ובגש"ם על מנת לגדל בני תורה ת"ח מורי הוראות וכו' וכו'
ולוואי שיהיה לתועלת הכלל ולזיכוי הרבים
כמובן לא להגרר למחוזות בלתי רצויים!!!
חכם בנימין אם תוכל להעביר את זה למקום הרלוונטי, ניסיתי לחשוב היכן ולא עלה בידי
שיהיה בהצלחה!!!!

1. לפרגן כמה שיותר. לשבח על כל סברא, הספק, ידיעה, חידוש, הגעה בזמן (אעפ"י שחייבים) לרומם אותם ולא להיתפס לקטנות. (איחרת היום ב 2 דקות, לא עשית מבחן לפני שבועיים וכן על זה הדרך).
2. לפתח שאיפות - לדעת ש"ס, לדעת חושן משפט וכו'. (לא כמטרה להשגה אלא כשאיפה. ידוע שיש מטרה ראשית ועד אליה יש מטרות משנה שצריך להשיג).
2. להציב מטרה-יעד בר השגה ולא חלומות כדי שהאברכים ידעו לאן להגיע - (כגון לסיים מסכת פלונית עם רא"ש רי"ף ר"ן, להיבחן על או"ה).
3. בסיום נושא-מסכת או נושא הלכתי לארגן מסיבה עם הנשים כדי להכיר טובה על תמיכתן בבעלים וכן שיראו את תוצאות פועלן. אשה שתומכת בבעלה יש לו יותר תמריץ ומוטיבציה.
4. ועדים מוסריים - אם יש רצינות שכל שבוע אברך אחר ימסור ואם לא מתאפשר להביא מישהו מבחוץ.
5. מבחנים - שמעתי על כולל שעשה מבחנים עם ספרים פתוחים. היה לתועלת. מצד אחד בלי לחץ ומצד שני השגת את המטרה, שידעו את החומר.
6. שמירת סדרים - תלוי מאוד בקבוצה. אם יש חוסר רצינות זה לא יעזור אלא להיפך, רק יהרוס את האוירה. אם יש רצינות אי"צ. כמובן כשיש איחורים או חיסורים לדבר עם האברך. אולי יש סיבה. (לדוגמא, היה אברך שהיה מאחר אך היה לומד טוב. הרו"כ דיבר איתו שחבל עליו אברך מוכשר כמוהו יכול להגיע להישגים גדולים, ולא מתאים למישהו ברמה שלו לאחר. האברך השתנה לגמרי ומאז לא איחר כלל).

לי אין הצעות לאברכי הכוללים ה' עליהם יחיו העיקר שישבו וילמדו ותהיה להם ברכה בכל מעשי ידיהם אשריהם ושיברכו אותי שאזכה ללמוד בישוב הדעת
יש דבר אחד שמאוד מפריע לי בלימוד והוא הכרת המציאות
אתן כמה דוגמאות
שאלתי השבוע בחור אם הוא יודע מה זה כספית [כסף חי שמוזכר בשבת] שהיה פעם במדחום, והוא לא ידע על מה אני מדבר
זה לא נורא
אבל כשלמדנו את הדינים של מוללים מלילות, ומסננים חרדל ועוד, אף אחד לא ידע איך נראית שיבולת של חיטה, איך גודל חרדל ואיך מסננים אותו עם ביצה [שזה גם אני לא ידעתי], מה זה תורמוס
וכן כשלמדנו במשנ"ב על עשיית הגבינה וליקוט השומן מעל החלב, אף אחד לא ידע איך עושים גבינה וחמאה ושמנת ולבן ואיך יכול להיות שומן על החלב
ועוד הרבה דוגמאות
זאת אומרת שאנחנו לומדים הרבה דינים ובכלל לא מבינים מה לומדים
לכן יהיה חכם אם יהיה מי שיסביר את הדברים האלה ללומדים ואולי כך גם מה שנוגע בזה לאברכים שידעו לדמות את הלימודים שלהם למציאות של היום ולפסוק הלכה בדינים ששכיחים היום

לי אין הצעות לאברכי הכוללים ה' עליהם יחיו העיקר שישבו וילמדו ותהיה להם ברכה בכל מעשי ידיהם אשריהם ושיברכו אותי שאזכה ללמוד בישוב הדעת
אתן כמה דוגמאות
שאלתי השבוע בחור אם הוא יודע מה זה כספית [כסף חי שמוזכר בשבת] שהיה פעם במדחום, והוא לא ידע על מה אני מדבר
זה לא נורא
אבל כשלמדנו את הדינים של מוללים מלילות, ומסננים חרדל ועוד, אף אחד לא ידע איך נראית שיבולת של חיטה, איך גודל חרדל ואיך מסננים אותו עם ביצה [שזה גם אני לא ידעתי], מה זה תורמוס
וכן כשלמדנו במשנ"ב על עשיית הגבינה וליקוט השומן מעל החלב, אף אחד לא ידע איך עושים גבינה וחמאה ושמנת ולבן ואיך יכול להיות שומן על החלב
ועוד הרבה דוגמאות
זאת אומרת שאנחנו לומדים הרבה דינים ובכלל לא מבינים מה לומדים
לכן יהיה חכם אם יהיה מי שיסביר את הדברים האלה ללומדים ואולי כך גם מה שנוגע בזה לאברכים שידעו לדמות את הלימודים שלהם למציאות של היום ולפסוק הלכה בדינים ששכיחים היום
בכולל של מרן שליט"א אחד מבני החבורה דואג להשיג את מה שמדברים עליו.
ואכן הדברים מתחדדים יותר עי"כ.

אצלנו בכולל, כשהגענו ליו"ד סי' פ"ז סעיף ה' שמדבר על ביצים, חלבון, חלמון, שלל וכו', הבאנו תרנגולת מטילה לשוחטה בכדי לראות מה שיש בפנים.

בכולל של מרן שליט"א אחד מבני החבורה דואג להשיג את מה שמדברים עליו.
ואכן הדברים מתחדדים יותר עי"כ.
מה זה הכולל של מרן? ומה הוא הצליח להביא ?

יש בקול הלשון שיעורים של הרב אורי זוהר על משניות שבת עם הדגמות להרבה מהמלאכות
כמדומה שזה בעיקר על מלאכת אורג

הגר"ש יוסף, בנו של מרן שליט"א.
היום מרן שליט"א בחן את האברכים בע"פ על איסור והיתר (בנוסף על מבחן הרבנות שעשו בסוף הזמן הקודם), והעניק תעודות חתומות על ידו וע"י מורנו ראש הכולל שליט"א.

חזור
חלק עליון