• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

פתיחת בור ניקוז בשבת

ע"ה ס"ט

Well-known member
במה ששאלו כאן:
שלום. רציתי לשאול בעניין מלאכת הבונה וסותר בשבת לגבי פתיחת בור ניקוז המצוי בבתים (פלסטיק עגול או מרובע שמתלבש על פתח ניקוז ברצפת הבית).
ראיתי בילקו"י שהרב אוסר לפתוח ולסגור בשבת אא"כ יש לו ידית אחיזה.
שמעתי ת"ח שאומר שהמכסים של הניקוז שלנו כיום מיוצרים בצורה כזו שהם מתלבשים על פתח הניקוז ומעט רחבים יותר מהבור עצמו, וזאת ע"מ שיהיה קל לפותחו עם הידיים, והרי זה נחשב כידית אחיזה. נפק"מ שמותר לפתוח אותם בשבת, וציין שזו דעת הרב ילקו"י שליט"א.
האם אכן זו דעת הרב?
ראשית אשמח למקור בד' הילקו"י,
שנית, החידוש ששמעת מאותו ת"ח כתוב בשמירת שבת כהלכתה משם הגרש"ז אוירבך זצ"ל לגבי חבית שאיסור סתירתה הוא מדרבנן. אולם הרהמ"ח כתב גם לגבי בור ניקוז שלכאו' יש לדמותו לזה. אולם אין מוכרח שהגרשז"א יודה לזה, ושנית אין מוכרח שהשוליים בניקוז כיום נכלל בכלל מה שאמר הגרשז"א לגבי החביות, דאין מוכרח שהשוליים של הניקוז מקילות כ"כ כמו השוליים של החביות.
 
המקור בילקו"י: שבת כרך ב' עמוד ש'ע.
אותו ת"ח אמר שהמקור לדבריו הם הפסק"ת, וכ"כ האורחות שבת.
לא עיינתי במקורות הנ"ל.
השאלה היא , האם נוכל לומר שכן דעת הרשל"צ ?
תודה על המקור בילקו"י אעיין תיכף.
המקור של הפסק"ת זה השש"כ.
 
לעניות דעתי זה תלוי בדרך האדם עצמו, שיש כאלה ששמים גומיה ולא פותחים את זה אף פעם ולהם אסור, ויש כאלה שסוגרים רק כדי שלא יפול אבל פותחים בשביל לגרוף שם מים או אם יש שם הרבה סתימות וכדו'.
לגופו של ענין , בענין השולים של המכסה, השולים עשויות באלכסון קטן כדי שלא יהיה קל לפתוח וכדי שלא יתקעו בו, ובנוסף הגומיות שבו נועד ליצור לחץ על המערכת כדי למנוע סתימות, וצ''ע דברי המגיה בשש''כ ואולי היום מערכות הניקוז שונות מפעם
 
שנית, החידוש ששמעת מאותו ת"ח כתוב בשמירת שבת כהלכתה משם הגרש"ז אוירבך זצ"ל לגבי חבית שאיסור סתירתה הוא מדרבנן. אולם הרהמ"ח כתב גם לגבי בור ניקוז שלכאו' יש לדמותו לזה. אולם אין מוכרח שהגרשז"א יודה לזה, ושנית אין מוכרח שהשוליים בניקוז כיום נכלל בכלל מה שאמר הגרשז"א לגבי החביות, דאין מוכרח שהשוליים של הניקוז מקילות כ"כ כמו השוליים של החביות.
שמירת שבת כהלכתה פרק כג אות ח
ח. אסור להסיר את המכסה של צינור - הניקוז שברצפת הבית כדי שהמים יכנסו לתוכו, אלא אם כן יש למכסה ידית לאחוז בה או שהמכסה מחובר לצינור על - ידי צירים(לא), ועיין להלן סעיף מז.

שמירת שבת כהלכתה - הערות פרק כג הערה (לא
(לא) עיין סי' שח סע' י ובמ"ב ס"ק מב, ואם למכסה צורה מיוחדת כדי לאחוז בו כגון בליטות או נקבים, י"ל דהוה דומיא דבית - יד המובא בשו"ע, ועי' בספר בנין שבת, בונה פ"ב ס"ו.

מבואר להדיא דה"ה לענין בור ניקוז.

וכנראה שכוונתך היתה להע' קמו שם בספר.


לעניות דעתי זה תלוי בדרך האדם עצמו, שיש כאלה ששמים גומיה ולא פותחים את זה אף פעם ולהם אסור
כ"ה פשוט כמבו' ברס"י שי"ג לענין פקק החלון.
 
שמירת שבת כהלכתה פרק כג אות ח
ח. אסור להסיר את המכסה של צינור - הניקוז שברצפת הבית כדי שהמים יכנסו לתוכו, אלא אם כן יש למכסה ידית לאחוז בה וכו'

שמירת שבת כהלכתה - הערות פרק כג הערה (לא
(לא) עיין סי' שח סע' י ובמ"ב ס"ק מב, ואם למכסה צורה מיוחדת כדי לאחוז בו כגון בליטות או נקבים


ומשמע שסתם מכסה לבן רגיל אסור ודלא כאותו ת'''ח שצוטט למעלה.
 
במחילה, אבל מהיכרותי עם טמבוריות בשכונתינו יש מכסה בליטות ויש עם שקעים ויש מכסה לבן פשוט, כך ששני דברים הם זה מותר וזה אסור.
אני לא מספיק בקי [אשמח לתמונות], אבל אם אני מבין את כוונתך, בכל זאת כנרא' דמכסה לבן רגל הרי יש לו בליטה מעבר לעיגול שמתחתיו, כלומר שהשפה שלו בולטת, ומסתבר [וכנר' דזה כוונ' השש"כ וגם כ"נ לגבי מיכל יעו"ש] שגם זה בכלל בית אחיזה.
 
חזור
חלק עליון