יהודה מ.
Well-known member
נכון מאוד אבל הרמב"ם (פ"י מהלכות תשובה ה"ד) מביא כן להלכה לכל אדם.לכאו' בפשטות י''ל שהתנא עצה טובה קמ''ל, והוא מעוניין לשמש את הרב ע''מ לקבל פרס.
אומנם מרן שם בכסף משנה משמע שאינו לכל אדם אבל עדין לרמב"ם הוא דינא לכל אדם.
נכון מאוד אבל הרמב"ם (פ"י מהלכות תשובה ה"ד) מביא כן להלכה לכל אדם.לכאו' בפשטות י''ל שהתנא עצה טובה קמ''ל, והוא מעוניין לשמש את הרב ע''מ לקבל פרס.
המאירי ובשטמ"ק שם בב"ק (צא:) ס"ל קנסא. וכן דעת הרמב"ם (חובל ומזיק פ"ז ה"יד) וכן נראה דעת מרן בש"ע ( חו"מ רפב).מי ומי החולקים?
אין אומרים קים לי נגד מרן הש"ע.המאירי ובשטמ"ק שם בב"ק (צא:) ס"ל קנסא. וכן דעת הרמב"ם (חובל ומזיק פ"ז ה"יד) וכן נראה דעת מרן בש"ע ( חו"מ רפב).
וכגון "פת במלח תאכל ומים במשורה תשתה ועל הארץ תישן", וכי חבר יכול לכופני על כך?ועוד ועוד דוגמאות לרוב.
שאני מעשרות דהוי ממון שאין לו תובעין משא''כ הכאוכי חבירך יכול לכופך בעל כרחך לקחת המעשרות לעמצו.
כ"ש הואשאני מעשרות דהוי ממון שאין לו תובעין משא''כ הכא
זה טענה שיכול לטעון על חבירו שאין בכוחך להוציא ממני כסף. מאחר וזה הלכה אז יכול לטעון, זה לא מכריח את חבירו, אלא זה טענה.דוכי בגלל שהמשנה מצוה אותנו לא לקבל פרס על מצוות, זה אומר שחברני יוכל להכריחני על כך.
עיין בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק חושן משפט סימן א' עמוד תנד) שכתב כי עבדינן קי"ל נגד מרן במקום שכתב אחד מהראשונים, וכאשר מרן לא פסק כג' עמודי הוראה. כנידון דידן. שהרי הרי"ף והרא"ש ס"ל ממונא.אין אומרים קים לי נגד מרן הש"ע.
כבוד החכם פעם הבאה יפרסם היכן השיעור, ונבוא למגדל העמק :)חבל שלא השתתפת בשיעור המרכזי שלי בחוה"מ. הבאנו באורך את דברי הענף עץ אבות שזה רק במצוות שמחוייב לקיימם, אבל במצוות שלא חייב לקיימם כן יכול לבקש פרס
ועוד שגם מה שאמרו אל תהיו כעבדים זה רק לפני שמקיים את המצוה, אבל אחרי שמקיים את המצוה בודאי שהמשנה מודה שמגיע לו שכר, ולכן כאן שהוא כבר קיים את המצוה לית מאן דפליג שמגיע לו שכר
אגב בשיעור המרכזי שלי השתתפו רק שלשה אנשים, 2 היו עייפים מדאי, והשתדלו לנחור בשקט, והשלישי השתדל להבין...
עיין באורך בספר עין יצחק למרן עמוד ההוראה שליט"א, בסוף הספר כללי קים לי, ובמאמר שכתב בנו יקירו ר' עובדיה שליט"א.זה טענה שיכול לטעון על חבירו שאין בכוחך להוציא ממני כסף. מאחר וזה הלכה אז יכול לטעון, זה לא מכריח את חבירו, אלא זה טענה.
עיין בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק חושן משפט סימן א' עמוד תנד) שכתב כי עבדינן קי"ל נגד מרן במקום שכתב אחד מהראשונים, וכאשר מרן לא פסק כג' עמודי הוראה. כנידון דידן. שהרי הרי"ף והרא"ש ס"ל ממונא.
לענ"ד אחר המח"ר, זה אינו. ודוק היטב.זה טענה שיכול לטעון על חבירו שאין בכוחך להוציא ממני כסף. מאחר וזה הלכה אז יכול לטעון, זה לא מכריח את חבירו, אלא זה טענה.
וזל"ק של שו"ת יביע אומר חלק י - חושן משפט סימן אעיין בשו"ת יביע אומר חלק י' (חלק חושן משפט סימן א' עמוד תנד) שכתב כי עבדינן קי"ל נגד מרן במקום שכתב אחד מהראשונים, וכאשר מרן לא פסק כג' עמודי הוראה. כנידון דידן. שהרי הרי"ף והרא"ש ס"ל ממונא.