• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

רש"י ברכות כז

amit26

Well-known member
ברכות כז: לפי פשט הגמרא, רב פרש מעשיית מלאכה בתפילה מוקדמת,והגמרא לא הצליחה להוכיח שמי שמקבל שבת בתפילה מוקדמת (בכוונת תחילה) יכול להמשיך במלאכה. אבל בסוף הסוגייא מבואר שאם זו תפילת שבת מוקדמת בטעות,אז בזה מותר.

אבל הפלא הוא,שבליקוטי רשי מובא מעירובין מ: שרב התפלל תפילה מוקדמת ביום המעונן ולכן גם הוא באמת יכל להמשיך במלאכה! ולפי זה למה הגמרא לא מודיעה בפירוש כך? כל הסוגיה היא הרי מנסה להוכיח שרב טעה במה שפרש ממלאכה ויכל שלא לפרוש!


שאלתי ת"ח והוא אמר לי שזו שאלה שכבר הרשש שאל (ועוד 2-3 מפרשים, מובא בסוף עוז והדר עירובין מ:)

האם מישהו מכיר מקור שמיישב את הרשי הזה?

ועוד שאלה בהזדמנות זו:
הואיל והתפללו התפללו - ולא הצריכם להתפלל משתחשך אלמא תפלה היא ואע"פ שלא הותרו במלאכה התם הוא דלא לעבור על ד"ת אבל לענין תוספת אע"ג דבטעות הוה תוספת הוא ע"י תפלה הואיל ואמר תפלה קבלה היא:
מדוע רשי השתמש בלשון "אמר תפלה" ולא אמר "התפלל"?
(חשבתי על משהו שלא יודע כמה זה נכון אבל אולי אפשר לומר שהוא בא להדגיש שהוא אמר תפילה הכוונה כמו שאדם אומר הרני מקבל על עצמי שבת,אז פה הוא אמר תפילה הכוונה לא רק התפלל,אלא קיבל שבת באמירת התפילה)
 
לפי פשט הגמרא, רב פרש מעשיית מלאכה בתפילה מוקדמת,והגמרא לא הצליחה להוכיח שמי שמקבל שבת בתפילה מוקדמת (בכוונת תחילה) יכול להמשיך במלאכה. אבל בסוף הסוגייא מבואר שאם זו תפילת שבת מוקדמת בטעות,אז בזה מותר.
אחר המחילה, אבל הפשט בסוגיא הוא ממש אחר!
לשון הגמ':
תלמוד בבלי מסכת ברכות דף כז עמוד א-ב (אני מדגיש את הקטעים העיקרים):

רב איקלע לבי גניבא וצלי של שבת בערב שבת, והוה מצלי רבי ירמיה בר אבא לאחוריה דרב, וסיים רב ולא פסקיה לצלותיה דרבי ירמיה. שמע מינה תלת: שמע מינה מתפלל אדם של שבת בערב שבת, ושמע מינה מתפלל תלמיד אחורי רבו, ושמע מינה אסור לעבור כנגד המתפללין. מסייע ליה לרבי יהושע בן לוי, דאמר רבי יהושע בן לוי: אסור לעבור כנגד המתפללין. - איני? והא רבי אמי ורבי אסי חלפי! - רבי אמי ורבי אסי חוץ לארבע אמות הוא דחלפי. - ורבי ירמיה היכי עביד הכי? והא אמר רב יהודה אמר רב: לעולם אל יתפלל אדם לא כנגד רבו ולא אחורי רבו; ותניא רבי אליעזר אומר: המתפלל אחורי רבו, והנותן שלום לרבו, והמחזיר שלום לרבו, והחולק על ישיבתו של רבו, והאומר דבר שלא שמע מפי רבו - גורם לשכינה שתסתלק מישראל! - שאני רבי ירמיה בר אבא, דתלמיד חבר הוה. והיינו דקאמר ליה רבי ירמיה בר אבא לרב: מי בדלת? אמר ליה: אין, בדילנא, ולא אמר, מי בדיל מר. ומי בדיל? והאמר רבי אבין: פעם אחת התפלל רבי של שבת בערב שבת, ונכנס למרחץ ויצא ושנה לן פרקין ועדיין לא חשכה! אמר רבא: ההוא דנכנס להזיע, וקודם גזירה הוה. איני? והא אביי שרא ליה לרב דימי בר ליואי לכברויי סלי! - ההוא טעותא הואי. - וטעותא מי הדרא? והא אמר אבידן: פעם אחת נתקשרו שמים בעבים, כסבורים העם לומר חשכה הוא, ונכנסו לבית הכנסת והתפללו של מוצאי שבת בשבת, ונתפזרו העבים וזרחה החמה, ובאו ושאלו את רבי, ואמר: הואיל והתפללו - התפללו! - שאני צבור, דלא מטרחינן להו.
ע"כ.
ופשוט לגמ' שרב פרש ממלאכה, והיינו מה שענה לרבי ירמיה, אין בדילנא. אבל הגמ' שאלה ממקומות אחרים, אך ברור שרב פרש ממלאכה.
שרב התפלל תפילה מוקדמת ביום המעונן ולכן גם הוא באמת יכל להמשיך במלאכה
????
רש"י כתב שם להדיא שאינו יכול להמשיך במלאכה!!!!
רש"י מסכת עירובין דף מ עמוד ב:
מי בדלת - פעם אחת נתקשרו שמים בעבים, והתפלל רב של שבת מבעוד יום, ואמר ליה רב ירמיה לרב: מי בדלת מן המלאכה משקבלת עליך שבת, ואמר ליה: אין, בדילנא.
 
????
רש"י כתב שם להדיא שאינו יכול להמשיך במלאכה!!!!
רש"י מסכת עירובין דף מ עמוד ב:
מי בדלת - פעם אחת נתקשרו שמים בעבים, והתפלל רב של שבת מבעוד יום, ואמר ליה רב ירמיה לרב: מי בדלת מן המלאכה משקבלת עליך שבת, ואמר ליה: אין, בדילנא.
נו, זו בדיוק השאלה- רב אמר שהוא פרש ממלאכה, ואילו מהמעשה של אביי עולה שאם זה בטעות אז מותר לפרוש ממלאכה. ועל זה השאלה, שאם נפרש שהמקרה של רב היה בטעות(כפירשי) אז איך הגמרא לא אמרה מיד כשהמתרץ אמר שהמקרה שאביי התיר היה בטעות - שגם של רב היה בטעות?
ואני לא נפגע ח"ו מזה שאמרתם שהפשט בסוגיא הוא אחר,אבל זו לא הקושייה שלי,כך הבין הרשש וכאמור עוד מפרשים , זאת אומרת שבהחלט יש פה שאלה על פניו
 
ואני לא נפגע ח"ו
ח"ו שנתכוונתי לפגוע! אפי' בדל של כוונה לא היתה, ואם הובן כך-אז מחילה.
ולגופו של עניין:
שאם נפרש שהמקרה של רב היה בטעות(כפירשי)
היכן זה כתוב ברש"י? רש"י כתב שנתקשרו שמים בעבים, אך אין זה מוכרח שהתפלל קודם הזמן (של פלג המנחה).
 
ח"ו שנתכוונתי לפגוע! אפי' בדל של כוונה לא היתה, ואם הובן כך-אז מחילה.







היכן זה כתוב ברש"י? רש"י כתב שנתקשרו שמים בעבים, אך אין זה מוכרח שהתפלל קודם הזמן (של פלג המנחה).


לא לא כמובן הבנתי מהתחלה שאין שום דבר אישי ח"ו! רק התכוונתי לומר שכאילו אין עניין לבקש ממני מחילה,משום שכך הבינו הרשש וכו'

לא ככ הבנתי אותכם, אם התקשרו שמיים בעבים,משמע שזה לא היה זמן צאת הכוכבים- אחרת בשביל מה לציין שנתקשרו שמיים בעבים? ודאי זה בא לומר שהשמיים גרמו לכך שחשבו שהגיע הלילה,וזה היה הטעות. וכך גם אצלנו בדף במקרה שרבי התיר לציבור לא לחזור להתפלל
 
חזור
חלק עליון