• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

האם מותר להאכיל עכבר בשב''ק

אד יעלה

Well-known member
נתפס בחצרי עכבר בשבת זו במלכודת שהכנתי ונסתפקתי האם מותר לי לתת לו לאכול בשבת כיון שיש איסור להאכיל בע''ח שאין מזונותיהם עליך .
ושורש הספק הוא שלכאורה אע''פ שאינו שלי כיון שהיום הוא ברשותי שהרי הוא במלכודת שלי אני חייב לדאוג לו לאוכל או דלמא כל זמן שאינו שלי איני יכול להאכילם
ובשו''ע מבואר שאסור להאכיל דבורים מיים כיון ששכיחי להם בדברא וגם אם הם שלו אסור אבל יש לעיין לאידך גיסא שאינם שלו אבל אין להם היכן לאכול האם יכול להאכילם
ובקצרה שורש הספק הוא בתרתי האם שלו המכוון גם לברשותו ואולי כלל לא צריך שלו אלא הכל תלוי האם הבע''ח יכול להשיג אוכל

ולכאורה גם יש צב''ח שאף שמותר להורגו לכוארה אסור להרעיבו.

ונסתפקתי עוד האם יש צב''ח בבע''ח שאיננו שלי וכן בשוא''ת
לכאורה פשיטא. כל המקרים של צער בעלי חיים המופיעים במקומות רבים הוי בשב ואל תעשה, בהמה שנופלת לאמת המים וכו' (שבת קכח) ושם אמרו צער בעלי חיים דאורייתא, וכן בבעל חיים שאינו שלך כמובן (במ לב) שזהו חלק ממצוות פריקה.

לכאורה פשיטא. כל המקרים של צער בעלי חיים המופיעים במקומות רבים הוי בשב ואל תעשה, בהמה שנופלת לאמת המים וכו' (שבת קכח) ושם אמרו צער בעלי חיים דאורייתא, וכן בבעל חיים שאינו שלך כמובן (במ לב) שזהו חלק ממצוות פריקה.
מצוות פריקה זה מדין צב''ח או מדין עזרה עזוב תעזוב?

נתפס בחצרי עכבר בשבת זו במלכודת שהכנתי ונסתפקתי האם מותר לי לתת לו לאכול בשבת כיון שיש איסור להאכיל בע''ח שאין מזונותיהם עליך
מרן שליט"א בילקו"י ברכות עמ' תל כתב שמביאים בשם החזו"א שת״ח אחד בא פ״א לשאול את החזו״א היות ועשה בביתו מצודה לעכברים, ובשבת א׳ נתפס עכבר במצודה אם ליתן לו מזונות, והשיבו החזו״א: אין מזונותיו עליך!

סתם שאלה. אתה תופס אותו מאכיל אותו מגדל ומברמץ אותו, מחתן אותו, ואז הורג אותו?
כידוע אסור להרוג בשב''ק
ואם נתפס בשבת בלילה עד מוצא''ש יש הרבה זמן
ולכן אני צריך לתת לו לאכול מדין צב''ח
ולגבי תמיהתך בעניין בר מצווה וכו' אם ייצא הבר מצוה באותה השבת שנתפס יש לדון להתיר גם לעשות לו בר מצווה
ואולי יש לומר שצב''ח אין אבל מדין צדקה כסוס לרכב לפניו יהיה חיוב לעשות לו בר מצווה ומשנכנס אדר וכו'

חזור
חלק עליון