גמ' מפורשת אומרת שהג כוכבים הם בינונים וכאלה שלא נראים ביום. זה הגדרים היחידים בענין הככבים שמצינו בש'ס.אז באופן היפותטי, אם אני מצליח לראות ג׳ כוכבים בינונים ביום, האם זה נחשב כעת צאה״כ?
כוכבים גדולים אולי כןלכו״ע צריך להיות מציאות של שקיעה, לא ייתכן שאם אני רואה ג׳ כוכבים כבר בתחילת השקיעה
אבל אנן בעינן בינונים
לא 'בינונים', מה שרואים בשקיעה זה לא נחשב כי זה כוכבים גדולים(ואפשר לראות, אגב)
לכן באו חז''ל וגילו לך ששיעור ביה''ש הוא ג' רבעי מיל, ורק אז יוצאים הכוכבים, אבל השיעור משתנה לפי המקום והזמן, ומה שדיברו חז''ל באופק א''י בימי ניסן ותשרי כמ''ש הגר''אזה כבר יחשב לילה.
אין מציאות כזאתאז אם לצורך העניין אני אצא ואספור ג׳ כוכבים בינונים לפני הגאונים, זה אומר שהלכה לא כהגאונים?
אבל כשרואים חושך אפילה ורואים אלפי כוכבים בכל הגדלים, תמוה לומר שעדיין לא נראים 3 כוכבים בינונים (וקטנים מאן דכר שמיה)
היינו הך, כי צה''כ חייב להיות ג''ר מיל אחר שקיעהשים לב שר״ת לא בא לומר לנו מתי מגיע צאה״כ, אלא בא להגדיר לנו את השקיעה.
אין הגיון לחשוב ששעה וחצי ושעתיים אחרי השקיעה נראים 'רק' 3 כוכבים בינונים, לפי''ז לך תדע מתי יראו ככבים קטנים, קטנים ורצופים וכו'השאלה היא לא האם המציאות היא מותאמת לר״ת, אלא איזו מציאות ר״ת מדבר. (כלומר, לא האם ר״ת תואם את המציאות, אלא איזו מציאות ההלכה של ר״ת מתארת)
ויתרה מזו, האם נוכל לסמוך על איך שאנחנו מבינים את המציאות בשביל לחלוק על ר״ת.
למה לי קרא סברא הוא
אלא כנראה הביאור בדברי ר''ת הוא ביאור אחר (ע''ע שיטת המנחת כהן) או כדברי הגר''א