• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

אכילה ושתיה תוך כדי שמיעת מגילה האם יש בעיה?

ראיתי תשו' זו אתמול, אבל לענ"ד יש לדון בה מעוד סוגיות, פרט לסוגיא שהציג. בעז"ה בהמשך היום אעלה מה שעלה בחכתי בענין.

לא נשמע הגיוני שרשאי לאכול שהרי שומע כעונה ועושה פעולה מנוגדת שהרי אם הוא כמו הקורא לקורא אסור לאכול.. וכי מישהו שמוציאים אותו באשר יצר או ברכת מזון רשאי לאכול תוך כדי? אם מישהו יראה פוסקים ויחכים אותנו יבורך מהשמיים

עיין מ"ב (סי' תרצב סק"ט) שלעניין דיבור, קריאת המגילה חשיבא כברכות קריש"ע. (דלכתחילה אסור, אא"כ בין הפרקים ומפני הכבוד)
ונראה שה"ה לאכילה יש להחמיר אא"כ בירך לפני ואוכל בין הפרקים במקום צורך. (ועיי"ש בשעה"צ מה נחשב בין הפרקים)

ולענ"ד אין לחלק כנ"ל בין שומע לקורא. (ואדרבה מצינו שלעניין דיבור השומע יותר חמור שיש חשש שלא ישמע המגילה כראוי. וה"ה לאכילה)

עיין מ"ב (סי' תרצב סק"ט) שלעניין דיבור, קריאת המגילה חשיבא כברכות קריש"ע. (דלכתחילה אסור, אא"כ בין הפרקים ומפני הכבוד)
ונראה שה"ה לאכילה יש להחמיר אא"כ בירך לפני ואוכל בין הפרקים במקום צורך. (ועיי"ש בשעה"צ מה נחשב בין הפרקים)

ולענ"ד אין לחלק כנ"ל בין שומע לקורא. (ואדרבה מצינו שלעניין דיבור השומע יותר חמור שיש חשש שלא ישמע המגילה כראוי. וה"ה לאכילה)
אלי תרחיב קצת?

ולענ"ד אין לחלק כנ"ל בין שומע לקורא. (
מה פירוש אין לחלק, הרי כתב המשנ"ב שם מפורש שיש לחלק בין הקורא לשומע, שהקורא יצא בדיעבד, והשומע לא יצא אף בדיעבד, כיון שהחסיר מילה אחת.
ולפי טעם זה, באכילה יש להתיר בדיעבד וזה קל יותר, וזה לא מטעם הפסק בעצם האכילה, אלא מכך שתגרום לשומע לחסר מילה, ובאכילה קלה אין לחוש שיחסר מילה.

מה פירוש אין לחלק, הרי כתב המשנ"ב שם מפורש שיש לחלק בין הקורא לשומע, שהקורא יצא בדיעבד, והשומע לא יצא אף בדיעבד, כיון שהחסיר מילה אחת.
ולפי טעם זה, באכילה יש להתיר בדיעבד וזה קל יותר, וזה לא מטעם הפסק בעצם האכילה, אלא מכך שתגרום לשומע לחסר מילה, ובאכילה קלה אין לחוש שיחסר מילה.
יש הבדל בין ברכה למצוה כאן זה מצוה
כוונתי אין לחלק כדבריו

דבאמת כיון שיוצא יד"ח מדין שומע כעונה, דינו כקורא את המגילה ושרי לטעום רק לצורך ובבין הפרקים וכדלעיל.

יש הבדל בין השומע לקורא לעניין שתיה בקריאת המגילה?
אני הייתי במקום שהבעל קורא היה חלש (כנראה גם מהצום) והפסיק כמה וכמה פעמים באמצע המגילה בכדי לשתות.
(ואגב, הוא גם התיישב באמצע המגילה, כי היה קשה לו לעמוד, ובסוף כבר לא יכל לקרוא ונתן לאחר, אך הוא בירך את הברכה האחרונה).

יש הבדל בין השומע לקורא לעניין שתיה בקריאת המגילה?
אני הייתי במקום שהבעל קורא היה חלש (כנראה גם מהצום) והפסיק כמה וכמה פעמים באמצע המגילה בכדי לשתות.
(ואגב, הוא גם התיישב באמצע המגילה, כי היה קשה לו לעמוד, ובסוף כבר לא יכל לקרוא ונתן לאחר, אך הוא בירך את הברכה האחרונה).
לענ"ד אין הבדל בין השומע לקורא.

וכמה חבל שלא עושים ברוב הבתי כנסת הפסקה קטנה לפני קריאת המגילה כדי שאנשים יטעמו או ישתו מעט. (וכמו שהורה מרן הגרע"י זצוק"ל לרב אבישי טהרני שליט"א)
ובגלל כמה אנשים שמחמירים על עצמם גוזרים על כל הציבור להצטער ולקרוא את המגילה מתוך תענית...

לא נשמע הגיוני שרשאי לאכול שהרי שומע כעונה ועושה פעולה מנוגדת שהרי אם הוא כמו הקורא לקורא אסור לאכול..
בספר יוקח נא פסק שאם השומע דיבר אבל ברור לו ששמע את התיבות יצא יד"ח
ומבואר בדבריו שאע"פ שמדבר תוך כדי שמיעה ושומע כעונה, בכל זאת יוצא
ובגלל כמה אנשים שמחמירים על עצמם גוזרים על כל הציבור להצטער ולקרוא את המגילה מתוך תענית...
עושה חדשות בעל מלחמות (למרות שברעיון אני מסכים איתך)
מי שרוצה ילך בצד וישתה משהו לפני הקריאה וירווח לו

בספר יוקח נא פסק שאם השומע דיבר אבל ברור לו ששמע את התיבות יצא יד"ח
ומבואר בדבריו שאע"פ שמדבר תוך כדי שמיעה ושומע כעונה, בכל זאת יוצא

עושה חדשות בעל מלחמות (למרות שברעיון אני מסכים איתך)
מי שרוצה ילך בצד וישתה משהו לפני הקריאה וירווח לו
מה שמרן זצוק"ל הורה זה "בעל מלחמות" - ח"ו!?
והבעיה היא שלא עושים אפי' הפסקה קטנה או משהו שיוכלו אפי' לשתות.

הוראת מרן ברורה
אבל אנשים לא רוצים לשמוע, וזה נראה להם כעבירה, בפרט אצל בני תורה שיודעים שהרבה אחרונים אוסרים לכתחילה, והציבור רגיל לעשות כך וכו'
לכן אם מנסים להכניס את זה כחלק מהסדר בבית הכנסת לרוב זה לא מתקבל בעין יפה
אגב אני שותה כבר כמה שנים וקריאת המגילה נראית אחרת לגמרי

הוראת מרן ברורה
אבל אנשים לא רוצים לשמוע, וזה נראה להם כעבירה, בפרט אצל בני תורה שיודעים שהרבה אחרונים אוסרים לכתחילה, והציבור רגיל לעשות כך וכו'
לכן אם מנסים להכניס את זה כחלק מהסדר בבית הכנסת לרוב זה לא מתקבל בעין יפה
אגב אני שותה כבר כמה שנים וקריאת המגילה נראית אחרת לגברי
נכון לגמרי.
אני ב"ה הצלחתי להשפיע על הרבה בתי כנסת שיעשו כנ"ל.

חזור
חלק עליון