• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

ברוך דיין האמת! התקבלה הידיעה הקשה על פטירתו של הגאון הרב יהודה דרעי זצ"ל והוא בן 67 בפטירתו

שר הדתות מיכאל מלכיאלי לגרודקה ב'מהדורה המרכזית בקול ברמה: "אין אדם שלא אהב את הרב יהודה דרעי, הוא היה קונצנזוס מוחלט. עולם הדיינות איבד את אחד מגדולי כותבי ספרי הפסיקה".

972543900800_status_5bf4f8f60ae64e0780d8a2cd62c30e47.jpg
 
תראו את הויקיפדיה של הרב זצ"ל עודכנה שבנו ממשיך דרכו ומי הכריז?

ביוגרפיה​

נולד בעיר מקנס שבמרוקו, לאליהו ואסתר לבית אזוגי. אחיו הוא חבר הכנסת אריה דרעי. יו"ר ש"ס. הוריו התגוררו באחד הרבעים החדשים המבוססים בעיר, והושפעו מהתרבות הצרפתית. אביו היה בעל עסק חייטות מצליח, ומשפחתו ניהלה אורח חיים מסורתי ולא נחשבה דתית[1]. בגיל 5 החל ללמוד בבית הספר אוצר התורה ששילב לימודים כלליים עם לימודים יהודיים. ב-1968, בגיל 10, עלתה משפחתו לישראל בגל העלייה שהחל עם סיום מלחמת ששת הימים, והשתקעה בבת ים.

בילדותו נשלח ללמוד בבית ספר ממלכתי דתי בראשון לציון, אך הפסיק לבקר בו לאחר חודש בשל קשיי השתלבות. לאחר כחצי שנה של חוסר מעש, שבהם כמעט ולא עזב את ביתו בשל חששם של הוריו שיושפע מהשכונה שהפשע והנחשלות פשו בה, שוכנעו הוריו על ידי פעילים חרדים מ"חבר הפעילים", שפעלו בקרב העולים החדשים, להכניס אותו ואת אחיו הצעיר אריה ל"מתיבתא" חרדית בחדרה שכללה פנימייה אביו התייעץ עם רבה של בת ים דאז הרב אליהו בקשי דורון ובעצתו שמע לדברי הפעילים[2]. לאחר כשלש שנים, ב-1973, נסגרה הפנימייה והוא עבר יחד עם עשרות מתלמידיה לישיבה החרדית הספרדית פורת יוסף בירושלים. בהמשך עבר לישיבת עטרת ישראל הליטאית.

תחילה כיהן כרבה של שכונת רמות בירושלים, שם גם עמד בראשות כולל אברכים קול יהודה שהקים בעזרת אחיו.

בשנת 1997 התמנה לרב העיר באר שבע ומתוקף כך כחבר מועצת הרבנות הראשית. כמו כן שימש כיו"ר הוועדה למועצות דתיות, סת"ם, מילה ומיסיון ויו"ר ועדה לאישור מועמדים לבחינות בדיינות.

ב-2005 התמודד לתפקיד הרב הראשי לתל אביב-יפו מול הרב ישראל מאיר לאו אולם הפסיד לאחרון[3].

בשנת 2010 נדחתה תביעה שהוגשה נגדו על ידי עמותת "נחלים בנגב" של היהודים המשיחיים בעקבות נזקים שלטענתם נגרמו להם בהפגנה שארגן נגדם. התובעים חויבו בתשלום הוצאות משפט[4].

ב-2014 הגיש את מועמדותו לתפקיד הרב הראשי הספרדי לירושלים אך פרש לפני ההצבעה.

ביוני 2024 אושפז במחלקה לטיפול נמרץ בהדסה עין כרם במצב קשה בעקבות זיהום ברגלו שגרם לו לקריסת מערכות[5], בדיעבד התגלה שהיה חולה במשך שנה תוך מתן טיפולים, דבר שהביא להתפרצות הזיהום האלים בגופו.

נפטר בג' בתמוז ה'תשפ"ד, (9 ביולי 2024), ונטמן בבית הקברות סנהדריה בירושלים.

בנו הרב אברהם הוכתר לממלא מקומו ברבנות בבאר שבע במהלך הלווויתו ע"י הרב משה צדקה והרב יצחק יוסף.

משפחתו​

אחיו הם אריה דרעי והרב ניסים דרעי רבה של בית וגן בירושלים, גיסו הוא הרב מרדכי טולידאנו אב"ד הרבני בירושלים.

ילדיו:

מספריו​

  • אמרי יהודה - ילקוט מאמרים ושיחות מוסר מדברי רבותינו בש"ס ובמדרשי חז"ל (2 חלקים).
  • אמרי יהודה - הגדה של פסח.
  • אמרי יהודה - הנישואין בהלכה ובאגדה.
  • אבני עזר - על שולחן ערוך (2 חלקים).
  • שו"ת משנת עזר - על שולחן ערוך.
  • חגים וזמנים - ילקוט מאמרים ופסקי הלכות על סדר המועדים (2 חלקים).
  • וזאת ליהודה - אסופת מאמרים, פסקי הלכה, תקנות והנהגות, אגרות ומכתבים.
  • נתיבי הוראה - הלכות איסור והיתר.
 
הרב יגאל לוי ראש כולל קול יהודה בחצות בזירת החדשות: קשה לדבר בלשון עבר על הגר"י דרעי זצ"ל ולעכל שהוא חסר, לא הספקנו להיפרד ממנו. זכיתי להכיר אותו 30 שנה, היה אכפת לו מכל אברך ומכל דבר קטן בעיר באר שבע
להאזנה חייגו 0795-500-500​
 
אולי כאן המקום לומר שינסו להכניס את כל ספריו לאוצר החכמה
@אהרן כהן
בעבר [לפני כשנה או קצת פחות] דיברתי עם הרב זצ"ל אישית, ואמר לי שבינתיים הוא לא רוצה, אולי בהמשך בע"ה.
הבן שלו רבי אברהם מביא לי כל הזמן את ספריו (של עצמו). אך כמובן לא זה הזמן לבקש את ספרי אביו... נחכה חצי שנה או יותר ואשאלהו.
 
סיפור מעניין משנת 2006 שמצאתי באתר יד לאחים הממחיש "לא תגורו מפני איש":
רבה הראשי של באר שבע וראש אבות בתי הדין בה, הגאון רבי יהודה דרעי שליט"א, פתח את המכתב הרשום שציפה לו בביתו, והתקשה להאמין. שלא בנוכחותו ובמעמד צד אחד, הוציא נגדו בית משפט מחוזי צו הרחקה, כאילו הוא לא היה רב חשוב ומוכר בישראל. כשקרא שוב ושוב במי מדובר ובקרבת מי אוסר עליו בית המשפט להיות, גברה תדהמתו של הרב שבעתיים.

השם אליעזר מלאכי מבאר שבע מוכר היטב לגר"י דרעי אם-כי הפעם האחרונה בה פגש בו הייתה לפני קרוב לשנתיים. הרב היה משוכנע כי האיש עזב את העיר. באביב של שנת תשס"ה, חשפו פעילי האגף למאבק במיסיון של ארגון הפעילים יד לאחים פרשה תקדימית ומביכה. אליעזר מלאכי, סופר סת"ם, בעל חזות חרדית מובהקת המקפיד להופיע בבית הכנסת מדי יום ביומו, אינו אלא מיסיונר פעיל הנמנה עם 'היהודים המשיחיים'.
לאגף למאבק במיסיון של יד לאחים הגיעו אז מנשרים מיסיונריים הנושאים את הכותרת: "הצילו נפשותיכם מחבלי משיח" וקוראים לכל יהודי באשר הוא להאמין בדמותו של אותו האיש. המנשרים כללו ציטוטים מעוותים מספרי הנביאים המוכיחים, כביכול, כי עם ישראל מצפה להתגלות אותו האיש רח"ל. בירור מעמיק שנעשה ביד לאחים קשר בין המנשרים לבין הסופר מבאר-שבע.

צוות מיוחד של אנשי המעקב באגף למאבק במיסיון של יד לאחים פקד את ביתו של מלאכי בבאר שבע. הצוות הציג עצמו כמי שבא להתעניין בהזמנת עבודת סת"ם. לנגד עיני הצוות נראה ספר 'הברית החדשה' המונח במרכזו של שולחן העבודה עליו כותב מלאכי את מזוזותיו. בשלב מסוים, תוך כדי השיחה עמו, חשדה אשתו של מלאכי כי הצוות מצויד במצלמה נסתרת והיא החלה להשמיע קולות צווחה היסטריים וסילקה את הצוות מהבית.

בשלב זה פנו אנשי יד לאחים אל הגר"י דרעי, הניצב בעוז, מאז שבתו על כס רבה הראשי של באר שבע, בראש פעילות המחאה נגד המיסיון, בכל הדרכים הלגיטימיות העומדות לרשותו. הבקשה הייתה כי הרב יפרסם איסור לרכוש מהסופר המתחזה תפילין ומזוזות ויורה לאלו שכבר הספיקו לעשות זאת לשרוף את מעשי ידיו, כדין 'ספר תורה שכתבו מין'. הגר"י דרעי ביקש תחילה לפגוש את האיש פנים אל פנים.

"עם התייצבותו בלשכתי", משחזר השבוע הגר"י דרעי את הדברים, "ביקשתי ממנו להשיב לי על שתי שאלות: האם אתה מאמין באותו האיש והאם אתה כותב ספרי תורה, תפילין ומזוזות. הלה השיב לי: כי הוא מאמין בהחלט באותו האיש. ובתוך כך החל לשלוף לי ציטטות ומובאות התומכות כביכול באמונתו המפוקפקת. בלמתי אותו ואמרתי שאיני מוכן לשמוע דברי כפירה וביקשתי שישיב לאלתר על שאלתי השנייה. האיש אישר כי הוא כותב תפילין ומזוזות וכי במרוצת השנים מכר רבים כאלו לאנשים רבים. הבהרתי לו חד משמעית כי כבר לקראת השבת הקרובה אני עומד לפרסם איסור ברור לרכוש ממנו תפילין ומזוזות ולקרוא למי שכבר הספיק לעשות זאת לשורפם או להגישם לרבנות. מאז לא שמעתי על האיש ולא פגשתיו. הייתי בטוח שהוא נעלם מהעיר לאחר שקלונו נחשף".

כאמור, לפני כשבועיים, נדהם הגר"י דרעי לקבל לביתו 'צו הרחקה' מבית-משפט האוסר עליו להתקרב אל האיש ולבוא עמו במגע. לרב התברר כי הסופר המיסיונר, שראשי 'היהודים המשיחיים' עומדים מאחוריו, החליטו לטפול עליו עלילת שווא לפיה שלח תלמידי ישיבה להכותו נפש. האיש טען בבית המשפט כי "הבחורים התייצבו בביתי, החלו להכותני, ותוך כדי כך יצרו קשר עם הרב דרעי שהורה להם להמשיך להכות אותי ללא רחם".

עם היוודע דבר הצו שיצא על-ידי בית המשפט בבאר שבע, סערו הרוחות בקרב הקהילה התורנית בעיר. האם בית המשפט היה מעז להוציא צו כזה, במעמד צד אחד, אילו מדובר היה בנשיא בית המשפט המחוזי, שהרב, כראש אבות בתי הדין בעיר מקביל לו במעמדו?! שאלו רבים בזעם ובתחושת עלבון קשה. הגר"י דרעי עתר מיידית לבית המשפט בדרישה נחרצת להסרת הצו המקומם שנכתב ונחתם במעמד צד אחד.

הדיונים בבית המשפט התנהלו בעצלתיים משום שבכל פעם שנדרש הדיון, טען המיסיונר המפוקפק כי אינו בקי בשפה העברית ובית המשפט נדרש לגייס מתורגמן הבקי בשפה הפולנית. בעיצומם של ימי חג החנוכה – החג בו ניצח יהודה המכבי את היוונים והמתיוונים – התקיים הדיון שאליו הופיעו, בצורה בולטת ומופגנת, כל ראשי 'היהודים המשיחיים'. בית המשפט עמד מיידית על הסתירות המהותיות בדברי הסופר המיסיונר ונוכח על נקלה כי שקר בפיו. השופט יגאל טהר-לב פסק לאלתר כי הוא מבטל את צו ההרחקה הקודם שניתן וכי הוא מחייב את המיסיונר בהוצאות משפט בסך 1,500 ש"ח.

בשיחה נרגשת לאחר פרסום החלטת בית המשפט, אומר השבוע הגר"י דרעי: "המיסיונרים העלילו עליי עלילת דם מרושעת, לנוכח פעילותי האקטיבית, במסגרת כל הכלים החוקיים והלגיטימיים העומדים לרשותי, כנגד מעשיהם בעיר. יש לנו כאן מאבק עיקש, מתמשך ובלתי מתפשר כנגד מעשים מיסיונריים. תוך כדי שיתוף פעולה הדוק ומבורך עם אנשי ארגון הפעילים יד לאחים, הוקם פה מערך מתנדבים מיוחד שמסכל, בדרכים לגיטימיות, כל פעילות מיסיונרית ומשתדל לגדוע אותה בעודה באיבה. זה היה מעשה הנקמה בו בחרו המיסיונרים. ברור שהמעשה הזה אינו יכול להיות מבודד והוא חייב לשמש מנוף להמשך המאבק ופעילות ההסברה לנוכח מעשיהם המקוממים והבלתי נסבלים".

יו"ר יד לאחים, הרה"ג רבי שלום דב ליפשיץ (שליט"א), אמר השבוע: "הפרשה המקוממת והאבסורדית חייבת להדליק נורה אדומה. עינינו הרואות כי המיסיונרים אינם בוחלים בשום אמצעי העומד לרשותם. תחילה הם משגרים אל החזית יהודי הנראה מקפיד על קלה כבחמורה שפועל בקרב הציבור כסופר סת"ם פופולארי. משחזותו האמיתית נחשפת, הם אינם מהססים לטפול עלילת שווא מרושעת, מהדיוטא התחתונה ביותר, כנגד רב עיר ואם בישראל. הגיע הזמן שהציבור ייצא מאדישותו ויקיא מתוכו את המיסיון על גרורותיו", סיכם הגרש"ב ליפשיץ את דבריו הכואבים.
 
בעבר [לפני כשנה או קצת פחות] דיברתי עם הרב זצ"ל אישית, ואמר לי שבינתיים הוא לא רוצה, אולי בהמשך בע"ה.
הבן שלו רבי אברהם מביא לי כל הזמן את ספריו (של עצמו). אך כמובן לא זה הזמן לבקש את ספרי אביו... נחכה חצי שנה או יותר ואשאלהו.
אמר לך מדוע לא רצה?
 
פטירת הגר"י דרעי זצ"ל - בנו הרב יצחק בחצות בסקופים: עברו עלינו 10 ימים של תשובה, קיווינו לנס אך לא זכינו. שמענו היום סיפורים רבים איך אבא חיבב וקירב כל יהודי עד כדי שרבים ראו בו אבא. מעולם לא סירב לדרוש ולהפיץ אור בהתלהבות ועוצמה פנימית. הוא היה אבא של כולם, ומאידך היה תקיף בדברים שהאמין.​
 
הגה"צ רבי דוד אבוחצירא מנהריה שלח מכתב ניחומים לאריה דרעי ובני המשפחה. המכתב שנכתב בכי"ק, משתרע על פני 3 עמודים ונפתח במילים: "למעלת ויקרת ידיד נפשי, שלוחא דרבנן, מ' שנים של מסירות נפש, יומם ולילה, וזכה לאחד כל קהילות הקודש בארץ הקודש תחת הנהגת גדולי הדור הגאון מוהר"ר אריה דרעי"...

GSMRBxXWkAA8R7f.jpg
 
הגה"צ רבי דוד אבוחצירא מנהריה שלח מכתב ניחומים לאריה דרעי ובני המשפחה. המכתב שנכתב בכי"ק, משתרע על פני 3 עמודים ונפתח במילים: "למעלת ויקרת ידיד נפשי, שלוחא דרבנן, מ' שנים של מסירות נפש, יומם ולילה, וזכה לאחד כל קהילות הקודש בארץ הקודש תחת הנהגת גדולי הדור הגאון מוהר"ר אריה דרעי"...

הצג קובץ מצורף 22490
725757_tumb_800Xauto.jpg725758_tumb_800Xauto.jpg725759_tumb_800Xauto.jpg
 
ראיתי מודעה וזה תוכנה:
לומדים בספריו ומתפללים לרפואתו
במהלך השנה האחרונה עמל מורינו המרא דאתרא הג"ר רפאל יהודה דרעי שליט"א על כתיבת ספריו שו"ת אבני עזר חלק י' ושו"ת משנת יהודה חלק ח' שיצאו לאור ממש בחודש האחרון.
לרגל המצב אנו יוצאים במבצע לעידוד הלימוד בספריו אלו לרפואתו ומכריזים על חלוקת מאות ספרים לאברכים שיתחייבו ללמוד ולהיבחן בהם במבחן שיערל במספר מוקדים ברחבי הארץ, המצטיינים יזכו בפרסים.
מסלול א': מבחן על ספרו אבני עזר חלק י'. פרס ראשון: 5000. פרס שני: 3000. פרס שלישי: 2000. פרס רביעי עד עשירי: סט אבני עזר י' חלקים.
מסלול ב': מבחן על ספרו משנת יהודה חלק ח'. פרס ראשון: 4000. פרס שני: 2000. פרס שלישי: 1000. פרס רביעי עד עשירי: סט מנחת יהודה ח' חלקים.

חלוקת הספרים במחיר סמלי של ח"י שקלים ללומדים. הכמות מוגבלת.

המבחן יערך אי"ה לקראת ראש השנה תשפ"ה.

לפרטים והרשמה ומוקדי הפצה:
באר שבע: בית מדרש קול יהודה רחוב הרב מנחם גבאי 33 אצל הרב שמואל אליאס 052-7133636
ירושלים: צשפחת דרעי רח' גבעת שאול 27 טל: 02-6507779. משפחת אילוז רח' קורדובירו 3 054-8491859
אשדוד: כולל עטרת אליהו ומרדכי רחוב אורי בן ברוך 23 אצל הרב ששון פאי 050-4133790
מישהו יודע אם זה עדיין רלוונטי?
 
חזור
חלק עליון