• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

ברכה אחרונה על יין הבדלה הסמוך לסעודה

הנני מניח את ספקי כאן כיוון שלא מצאתי שמרן זצ"ל או הגאון הראשל"צ התייחסו לנידון בספריהם.

הטור כתב שיין הבדלה הסמוך לסעודה טעון ברכה אחרונה, שאין בהמ"ז פוטרתו, ושאני מיין קידוש דשייך לסעודה כיוון שאין קידוש במקום סעודה.
ומקור דבריו, כך כותב הב"י, הוא דברי הרא"ש בפסחים פ"י ה"ד (ושם הרא"ש לא חילק בין יין קידוש להבדלה ונראה דהחילוק הוא סברא של הטור והסכים עמו כך מרן בשו"ע סימן רצט' ס"ח (והביאה בשם 'יש מי שאומר' דחידוש של הטור הוא, כאמור).

אמנם צ"ע למעשה, דהרא"ש עצמו כתב בפ"י סימן כד' לגבי ד' כוסות, דאין לברך על ברכה אחרונה אחרי כוס ב', כיוון שיין חשיב מחמת סעודה ד'מגרר גריר' (=שמושך תאות האכילה. וה"ה לכל מה שמושך תאות האכילה. משנ"ב קעו סק"ב).

מדברי הרא"ש מובן שבכל אופן יין שייך לסעודה מחמת המציאות שפותח את התיאבון. ולא חילק אם שותהו בכוונה לכך או אם שותהו רק בכוונה למצווה שאז אין הוא שייך לסעודה, דלא תליא בכוונתו. כך נראה מדברי הרא"ש בשני המקורות הללו.

אמנם בכה"ח ובשו"ע הרב כתבו דאם שותהו מחמת מצווה או לצורך רפואה אינו שייך לסעודה ומוכח דס"ל כהטור וכמרן שהדבר תלוי בכוונתו.
אך בק"נ על הרא"ש (פ"י ה"ד) כתב להדיא שמדברי הרא"ש מוכח דס"ל שאין חילוק בין יין קידוש והבדלה ליין בעלמא ואף ששותהו לצורך מצווה שייך לסעודה 'דמגרר גריר' ושכן דעת רש"ל. וכך דעת המג"א (רצט' שם) שאין חילוק . וכן דעת הגר"א (סק"יט). וכ"כ בקיצור פסקי הרא"ש (!)

השאלה היא האם יש לומר סב"ל נגד מרן בכדי לחוש לאחרונים הללו, או שמא יש לסמוך על מרן לברך (בפרט שיש רוב ראשונים דס"ל שבכל אופן מברך על יין שלפני המזון [הרי"ף, הרמב"ן הר"ן הרשב"א ועוד]).

אם יש התייחסות בדברי הראשל"צ או מרן זצ"ל בנושא, אשמח להפניה למקור.
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון