• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

ברכה על מצה עשירה בפסח (בלי להכנס לאם אוכלים פפושדו או לא) לכאורה המוציא?

לפני שתיבהלו מהכותרת אני אציע את מחשבתי:
הדבר ידוע שמצה עשירה היינו קמח שאין תערובת מים כלל אלא מי פירות בלבד או יין וכיו"ב, לכאורה, אם אני מערב אך ורק יין ביחד עם קמח, הטעם של היין צריך להיות מורגש, ולפ"ז יש למצה עשירה דין של פת הבאה בכסנין אליבא דהרמב"ם.
עכשיו לנקודה העיקרית, מצינו שיש הבדל אחד בין מצה רגילה לעשירה והוא שלא יוצאים במצה עשירה י"ח מצה בליל הסדר, אבל לכאורה, שם מצה עליה, ואף שלא יוצאים י"ח מצה, מ"מ בשאר הדינים היא צריכה להיות כמו מצה, דהיינו המוציא, וגם בב"י סי' תעה לגבי אם צריך ג' מצות בליל הסדר או ב', מובאים דברי הרא"ש שאם יש לאדם רק כזית אחד של מצה רגילה יכול לברך המוציא על מצה עשירה והכזית מצת עוני תצטרף ללחם משנה, ואח"כ יברך על הכזית מצת עוני 'על אכילת מצה'.
ובנוסף, כמו שעל המצה אנחנו מברכים המוציא על אף שהוא נכסס - שזה אחד התנאים בשביל להגדיר פת הבאה בכסנין, גם טעם בעיסה הוא אחד מהתנאים, ולמה זה יתבטל וזה לא, שהרי גם זה בכלל הפת שמצויה בפסח (שוב בבקשה בלי להכנס לדעת האוסרים מצה עשירה שהרי ודאי לא שאלתי לדעתם, וגם לא לסוברים לא לאכול פפושדו, תצאו לרגע מנקודת הנחה שמדובר איכשהו במצה עשירה שמותר לאכול והנידון הוא רק על הברכה)?
ולענין הפפושדו (רק לענין ברכה) אם נגיד באמת שבמצה עשירה הברכה 'המוציא' על אף שיש טעם בעיסה, אז גם על הפפושדו בפסח צריך לברך 'המוציא', שהרי מה לי טעם יין מה לי טעם סוכר?
כל זה כתבתי כי הסתפקתי היום בדבר, והחלטתי להעלות את הנושא כדי לדון עליו בדיבוק חברים.
לכן, לא צריך להגיב בציניות, בריתחא או בזלזול וכיו"ב, בסך הכל העלתי נקודה שהייתי רוצה שנדון בה אליבא דאמת.
בשורות טובות ;)
 
הטעם במצה שמברכים עליה המוציא לחם בפסח, אע"פ שהיא נכססת, כי היא הלחם של פסח.
ומצה עשירה איננה הלחם של פסח, לא רוב העולם אוכלים איתה אכילת קבע בפסח, וכיון שהיא מתוקה ברכתה במ"מ.
ומה ששם מצה עליה, לאו כלום הוא, כי גם מצה בשאר השנה שמה עליה, ומברכים עליה במ"מ. והעיקר מה נחשב הלחם עליו יחיה האדם בפסח.
 
נערך לאחרונה:
תודה רבה על התגובה, ה' ישמור אותך.
רשמת דברים נאים ומתקבלים, רק ברשותך אחר המחילה:
לרגע אני אצא מנקודת הפפושדו שהוא מתוק, מנין לכבודו שמצה עשירה שאין בה סוכר אלא טעם יין או ביצים וכיו"ב לא היתה נאכלת באכילת קבע בפסח?
ואשמח שכבודו יבאר לי מנין למד שמצה עשירה איננה הלחם של פסח? אם הוא לא 'לחם' של פסח אז איזה הוא אמינא יש לצאת בו י"ח? הוא לא לחם? ואם נאמר שהרא"ש מיירי שאין לו אחרת, מנין לכבודו ש'היא המצה שלו לבדה' ומחמת זה הוא כתב לברך עליה המוציא? אז נניח לרגע שאדם נמצא בתוך עזה, ויש לו רק מצה עשירה מתוקה מאוד, הוא מברך עליה המוציא לשיטתך?
 
כנראה טעם דברי הרא"ש במה שכתב לענין ליל הסדר לברך המוציא על מצה עשירה כשאין לו לחם עוני, בגלל שאז יש חיוב לאכול מצה, וחיוב זה קובע. וכעין מה שכתב בחזון עובדיה פסח עמ' סז, להעיר על החיד"א בשם הרדב"ז שכתב בער"פ שחל בשבת בסעודה ג' כשאוכל מצה עשירה יברך המוציא. והעיר הרב דעכ"פ בסעודה ג' אי"ז חיוב מוסכם לאכול פת. משמע דהלא"ה היה מברך המוציא. ועיין שם.
ראיתי מי שיישב בכיו"ב דאיירי שאוכל שיעור קביעו"ס, או שבישל מצה והחתיכות כזית, דחשיב מצה עשירה ומאידך מברכים ע"ז המוציא (מ"ב תעא סק"כ).
 
חזור
חלק עליון