• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

ברכת במבה נוגט

לאחר מאמצים מרובים עלה בידי בס"ד לברר לעומק את עניין הבמבה נוגט
והתברר מעל לכל ספק שמה שכתוב באריזה קמח תירס הוא כפשוטו ממש קמח דק דק [כמו קמח חיטה]
ולא כאותם שטענו שמה שכותבים הוא לאו דווקא ובאמת זה גריסי תירס כמו במבה רגילה,
ודברים אלו שמעתי גם מפי חברת אוסם, ומפי הרב רפי מנת נר"ו, ומפי המשגיח מהעדה החרדית ומרבני העד"ח,
וכן מהמשגיח מטעם רבנות שדרות במפעל, ויש בידי אף תיעוד של הקמח מהמפעל, ונראה בבירור כמו שנאמר לי, [מטעמים מובנים איני יכול לפרסם זאת ברה"ר...]
ועל כן נלע"ד דבזה לכאורה כו"ע יודו שברכתו שהכל, מאחר ובטל טעמו, ממשו, ושמו, ובשונה מבמבה רגילה שהגריסים ניכרים ונטעמים בעצמם עדיין וכמבואר בילקו"י (ברכות בנספח אודות הבמבה), ע"ש. וראוי לפרסם הדברים.
ובהיותי אצל מרן הראשל"צ שליט"א והצגתי לו את הדברים, אמר לי לדבר בזאת גם עם הרה"ג אלקנה ישראל שליט"א שכידוע עסק רבות בנושא זה, ועוד חזון למועד להאריך בזה כראוי אי"ה.

נערך לאחרונה:
[מטעמים מובנים איני יכול לפרסם זאת ברה"ר...]
כוונתי משום שאני די בטוח שחברת אוסם לא תסכים לפרסם ברבים תמונות מהמפעל
בכל אופן לתועלת העניין אנסה לבדוק מולם אם אפשר, או על כל פנים לשלוח למי שירצה באישי...

בינתים ספק והדרינן להאדמה מספק כמו שכתב הרשלצ לו יהיה אלא ספק
ושאני דיברתי עם מפעל אוסם אמרו לי בטל' שהם לא יכולים מטעמי סודיות לגלות דברים
ודיברתי עם משגיח בדץ אומר שהכל קמח תירס...
אך היות והרב יצחק לוי והרב מיארה והרב ללוש כתבו
בינתים אני אמשיך לברך אדמה
עד שבר סמכא יאמר

שאלה-152967
לכבוד הרב היקר.מה מברכים על במבה רגילה?ועל במבה אוסם?ועל במבה נוגט(עם שוקולד)?.האם בנאדם שאמר ב 99 אחוז בלי נדר שהוא לא אוכל פיצה חודש ועכשיו רוצה לאכול האם צריך התרה?

תשובה
ברכתה האדמה, כך ביררנו יחדיו עם מרן הגאון הראשון לציון הרב יצחק יוסף שליט"א.
מאוד בריא לא לאכול פיצה, הרבה נזקים לבריאות, ויש בזכך מצוות ונשמרתם מאוד לנפשותיכם.

והתברר מעל לכל ספק שמה שכתוב באריזה קמח תירס הוא כפשוטו ממש קמח דק דק [כמו קמח חיטה]
לכאורה הרוב בבמבה נוגט זה בוטנים (כך כתוב ברכיבים-אולי אין ראיה מהרכיבים שזה לפי המשקל אבל לפי הנפח הרוב תירס מ"מ העיקר זה הבוטנים שכל אחד דעתו על הבוטנים ולא על התירס -ככה נראה מסברא ושייך סברא זו גם בבמבה רגילה) והבוטנים טחונים ברכתם האדמה כיון שזה סמיך ולא כמו חמאת בוטנים כמו שאמר מרן שליט"א בשיעורו

ויש לברך אדמה עד שא' מהרבנים יבדוק זאת
כי בדיעבד לכ'ע יצא שהרי סו'ס זה נקרא חטיף תירס כמבו' בהליכות ברכות ועוד
ולכן אין לחוש כאן לסבל
ובטוחני שהרב מיארה בדק היטב לפני שכתב האדמה

עמ' האחרון מבואר שנוגט אדמה
ובהיותי אצל מרן הראשל"צ שליט"א והצגתי לו את הדברים, אמר לי לדבר בזאת גם עם הרה"ג אלקנה ישראל שליט"א שכידוע עסק רבות בנושא זה, ועוד חזון למועד להאריך בזה כראוי אי"ה.
בתחילה סבר שגם הנוגט עשוי מגרגרי תירס מנופחים ולכן אמר האדמה אבל אחרי שידע שזה לא עשוי מגרגרי תירס מנופחים אלא מקמח ברכתו שהכל כמו שכתב בתשובה הנ"ל שבמבה אדומה ניכר שאינה עשויה מגרגרי תירס מנופחים וצריך לברך עליה שהכל (שגם בזה ככה סבר בתחילה אבל האמת שגם במבה אדומה עשויה מגרגרי תירס מנופחים ולכן גם ברכתה האדמה)

אפשר שזה גם תלוי בבני אדם שיש כאלה שיאמרו שעיקר בשבילם זה הקרם (שכתוב שזה 45%) וא"כ יברכו שהכל
ובכלל בבמבה רגילה תמיד היה בעיני העיקר הבוטנים שזה דבר חשוב ולא התירס

אנו הסתמכנו על דבר הרב ללוש שליט"א שאמר לנו כמה פעמים שבירר את הדברים, והוא ממש כבמבה רגילה.
וכן הובאה תשובתו ב'אור השבת'. המצר"ב.

קבצים מצורפים

• 27 עלון אור השבת - בהעלותך תשפב למייל (1).pdf
    504.4 KB · צפיות: 8
  • 40 עלון אור השבת - האזינו תשפג למייל.pdf
    899 KB · צפיות: 9
אנו הסתמכנו על דבר הרב ללוש שליט"א שאמר לנו כמה פעמים שבירר את הדברים, והוא ממש כבמבה רגילה.
וכן הובאה תשובתו ב'אור השבת'. המצר"ב.
אולי כבודו יביא לנו את גיליון 18 שכתוב שהוא דיבר בזה בהרחבה מ"מ כתב
שמברכים ברכת האדמה גם על במבה במילוי, ובזה פוטרים את המילוי, משום שעיקר המאכל זה המרקם של התירס המנופח ע"י לחץ אוויר, והמילוי בא רק כדי להשביח אותו - והרב @שלמה טולידאנו מעיד זה מיוצר מקמח תירס ולא מתירס מנופח

אולי כבודו יביא לנו את גיליון 18 שכתוב שהוא דיבר בזה בהרחבה מ"מ כתב
שמברכים ברכת האדמה גם על במבה במילוי, ובזה פוטרים את המילוי, משום שעיקר המאכל זה המרקם של התירס המנופח ע"י לחץ אוויר, והמילוי בא רק כדי להשביח אותו - והרב @שלמה טולידאנו מעיד זה מיוצר מקמח תירס ולא מתירס מנופח
שורה תחתונה הרב יצחק לא חזר בו אלא ביקש שיבררו התהליך לכן החזקה אומרת שמה שהיה הוא שיהיה ואין לחוש לסב'ל כי בדיעבד יצא
ועד שלא נדע בבירור משהו חדש מרב מוסמך ולא שמועה יש האדמה

חזור
חלק עליון