• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

הבדלי הפסיקה בן הבאח ליבי"א

יישר כח, מעניין מאוד.
הרב מביא שהבא"ח כתב שקיבלנו הוראות מרן ואז מקשה עליו כיצד יש פעמים שהוא חולק על מרן, ונדחק לומר שזה בגלל מנהגים בגדדיים שמקורם הרב אשכנזי שהיה שם. אבל למה לא לומר שכאשר הבא"ח כתב שקיבלנו הוראות מרן אין הכוונה ש"תמיד" קיבלנו אלא "בדרך כלל". ברירת המחדל היא שפוסקים כשו"ע מלבד מקרים שבהם לדעתו סיבה לפסוק אחרת.
והרי גם הגרע"י שאומר שקיבלנו הוראות מרן,לא אומר שקיבלנו תמיד, אלא שברירת המחדל היא כשו"ע מלבד מקרים שבהם יש סיבה לנטות מדבריו (לשיטתו הקבלה אינה סיבה, אבל סב"ל כן, וכן ראשונים חדשים שנתגלו, ס"ס, מנהג ירושלים [לפעמים]).
וראיה לכך, שבעמוד השלישי מעמודי הקובץ הביא רשימה של אחרונים שכתבו שקיבלנו הוראות מרן, והרי אותם אחרונים עצמם פוסקים לפעמים לא כמרן, כמו למשל בכנסת הגדולה במקרים רבים. אלא על כרחך שהכוונה אינה "תמיד" ומעתה אין סתירה פנימית בדברי הבא"ח
 
נערך לאחרונה:
אולי החילוק שאצל מרן הרב עובדיה יש יוצא מהכלל בודדים מה שאין כן אצל הבא"ח שיש למעלה מ200 מקומות יוצא מהכלל כמבוא' בילקוט טהרה במבוא וכן הובא בקובץ ב''י
 
אולי החילוק שאצל מרן הררב עובדיה יש יוצא מהכלל בודדים מה שאין כן אצל הבאח שיש למעלה מ200 מקומומת יוצא מהכלל כמבוא' בילקוט טהרה במבוא וכן הובא בקובץ ב''י
לפי הגרע"י מקילים בשני ספקות נגד מרן, ולפי הבא"ח רק בשלושה ספקות. הכלל הזה לבדו מייצר עשרות מקרים
 
יישר כח, מעניין מאוד.
הרב מביא שהבא"ח כתב שקיבלנו הוראות מרן ואז מקשה עליו כיצד יש פעמים שהוא חולק על מרן, ונדחק לומר שזה בגלל מנהגים בגדים שמקורם הרב אשכנזי שהיה שם. אבל למה לא לומר שכאשר הבא"ח כתב שקיבלנו הוראות מרן אין הכוונה ש"תמיד" קיבלנו אלא "בדרך כלל". ברירת המחדל היא שפוסקים כשו"ע מלמד מקרים שבהם לדעתו סיבה לפסוק אחרת.
והרי גם הגרע"י שאומר שקיבלנו הוראות מרן,לא אומר שקיבלנו תמיד, אלא שבירת המחדל היא כשו"ע מלמד מקרים שבהם יש סיבה להיות מדבריו (לשיטתו הקבלה אינה סיבה, אבל סב"ל כן, וכן ראשונים חדשים שנתגלו, ס"ס, מנהג ירושלים [לפעמים]).
וראה לכך, שבעמוד השלישי מעמודי הקובץ הביא רשימה של אחרונים שכתבו שקיבלנו הוראות מרן, והרי אותם אחרונים עצמם פוסקים לפעמים לא גמרו, כמו למשל בכנסת הגדולה במקרים רבים. אלא על כרחך שהכוונה אינה "תמיד" ומעתה אין סתירה פנימית בדברי הבא"ח
גם לי הקטן נראה כדבריך, שהקבלה היא כללית למעט יוצאים מן הכלל, שהרי כבר נאמר אין כלל בלי יוצא מן הכלל.

ובזמנו ראיתי באחד מקבצי ישורון שהביא הגרי"ח סופר שליט"א כמה מקומות (ואיני זוכר כעת מניינם) שהגאון חיד"א ז"ל נטה קו מדעת מרן. וכנ"ל.
והדבר מצוי הרבה בספרי הפוסקים הספרדיים ז"ל שאע"פ שכתבו שקיבלנו הוראות מרן, מ"מ בכמה דברים לא פסקו כמותו.
 
בספק ספקא נגד מרן לא בטוח שיוצא מהכלל כי מרן לא דיבר על 2 ספקות אלו ביחד
וכן במקום שהיה מנהג לפניו אף לדעת מרן אפשר להמשיך
לכן המקרים של יבי'א וילקוי שלא כמו מרן הם לא כמו הבאח
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון