• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

השגה על חזון עובדיה במה שהקשה על הבן איש חי בדין הכשר זכוכית

הנה בשו"ת רב פעלים (ח"ג סי' כ"ט) נשאל מה שנהגו אנשי עמארה בכלי זכוכית להשתמש בהם בפסח על ידי שטיפה בלבד והשאלה היתה על כלים של זכוכית שמשתמשין בהם חמץ על ידי כבישה כגון בטול"א וכיוצא שמביאין בהם מאירופא שכר שעורים או יין של נכרים והשיב תשובה שהמנהג פשוט וברור וידוע פה עירינו בגדאד יע"א מאבותינו ואבות אבותינו דכלים אלו הבלועים חמץ או יין נכרים על ידי כבישה דצריכים הכשר על ידי עירוי ג' פעמים שממלאם מים ויחליף המים ג' פעמים אחר מעת לעת כסברת כמה גדולים מהאחרונים דמצריכין להם הכשר זה ואנשי עמארה יע"א כולם הם מאנשי עירינו בגדאד שהלכו ונתיישבו שם כי היא עיר שנתיישבה מחדש והרי הם חייבין לעשות כמנהג אבותם ואבות אבותם שלא ישתמשו בכלים אלו כי אם על ידי הכשר של עירוי הנזכר ואין יכולים לנהוג היתר הפך מנהג אבותם וכן פסק בבן איש חי (ש"א צו י"ד).

והקשה בחזון עובדיה (פסח ח"א עמ' קנג) בקושיא בתרא על פי הש"ך (יו"ד סי' קל"ה ס"ק ל"ג) שכתב שאם ידוע שנכבש היין בתוך הכלי מעת לעת הוה ליה כבוש וקיימא לן כבוש הרי הוא כמבושל והוה ליה כאילו נשתמש בו בחמין דלא מהני ליה מילוי ועירוי אלא הגעלה גמורה ואם כן מה יועיל עירוי לכלי זכוכית שהכניסו בהם בירה של שעורים וכיוצא בזה ושהו שם יותר מיום שלם שהוא מעת לעת ואם כן חומרא הבאה לידי קולא היא והיה טוב יותר לעשות להם התרה על ידי עוברים ושבים שבעיר ולסמוך על מרן שקיבלנו הוראותיו (יורה דעה סי' רי"ד) שיש התרה למנהג שנהגו לגזר וסייג [עד כאן לשון החזון עובדיה].

ולא הבנתי הקושיא כי בש"ך שם החמיר בשאר איסורים דכבוש כמבושל הוה כמבושל ממש ולא מהני מילוי ועירוי אלא הגעלה ממש ועל זה הקשה הש"ך מדברי הטור ומרן השלחן ערוך כאן דמשמע דמהני עירוי ומילוי להכשיר כבוש כמבושל ועל זה השיב הש"ך שתי תשובות חדא משום דאיירי כאן באינו בן יומו דקיל טפי ועוד חמץ התירא בלע וממילא אין דנים אותו בחומרת מבושל ממש ויש לו היתר על ידי עירוי משא"כ באיסורא בלע לא אמרינן הכי ומשמע מדברי הש"ך דהיתר מילוי ועירוי בחמץ איירי אף שידוע שעמד השכר בו מעת לעת וכן כתבו מרן הבית יוסף והאחרונים כאן (לבוש, ט"ז, עולת שבת, גר"ז, משנה ברורה, כף החיים) וכן פסק בחזון עובדיה בעצמו (פסח ח"א עמ' קמט) ואם כן שפיר קאמר שו"ת רב פעלים להתיר על ידי עירוי ומילוי בנידונו דאיירי לענין שכר של שעורים בדיוק כדברי מרן השלחן ערוך כאן ואין נראה כלל לחלק דדוקא בחרס התירו מילוי ועירוי דהא אדרבה בעלמא מחמירים בחרס יותר משאר כלים ואם כן כל שכן דיועיל הכשר מילוי ועירוי בכלי זכוכית [ואין הכי נמי להלכה דעת החזון עובדיה שאין צריך הכשר כלל כדעת מרן מכל מקום צריך ביאור מאי קא מתמה על הבן איש חי במה שהצריך מילוי ועירוי דודאי נתכשר בהכי בבקבוקי בירה אף להמחמירים לחשבו כחרס וגם מה שהעיר החזון עובדיה בקושיא ראשונה דפעמים משתמש בהם חמין זה לא שייך בנידון הבן איש חי גבי בקבוקי בירה ואין הכי נמי בשאר כלי זכוכית כגון כוסות תה וכיוצ"ב כיון שהוא בחמין לא מהני מילוי ועירוי להמחמירים לחשב זכוכית כחרס] וצ"ע.
 
ואגב גם לענין כבישת יין נסך אף בידוע שנכבש יום שלם נראה דעת הש"ך שם (יו"ד סי' קלה ס"ק ל"ג) דמהני עירוי ומילוי וכמו שחילק שם בהדיא דיין נסך קיל טפי לענין מילוי ועירוי שהמים שממלאים ומערים בכלי מקלישים טעם היין משא"כ בשאר איסורים דדין כבוש הוה כמבושל וכרותח ממש דלא מהני מילוי ועירוי אלא הגעלה ובחרס שאין יוצא מידי דופיו אף הגעלה לא מהני ע"ש ואם כן אתי שפיר דברי שו"ת רב פעלים דהתיר בקבוקי זכוכית במילוי ועירוי גם לענין יין נסך כי מעיקר הדין מהני הכשר זה גבי חמץ ויין נסך אף בכלי חרס וכל שכן בזכוכית שרק מחמת המנהג החמירו לדונו כחרס בודאי דמהני הכשר מילוי ועירוי בהני תרי מילי ודו"ק.
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון