• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

יהי שם

קורסיה

Moderator
מה הטעם למנהגינו לומר יהי שם אחר ערבית?
ועוד בשחרית ומנחה כשאין תחנון ובמוסף, מהרב פעלים (ח"ד או"ח ד) ומהזבחי צדק החדשות לגבי ר"ה כשחל בשבת, מוכח שאומרים יהי שם במנחה.
ובנתיבי עם כתב שמנהג ירושלים לומר בשחרית ומנחה רק פסוק ה' אדונינו וכו'. ובערבית נוהגים לומר כל הג' פסוקים. וכן ראיתי בספר מנהגי הראש"ל שכך היה נוהג מרן הרב עובדיה.
הכה"ח ס' נד ס"ק יד כתב שיש נוהגים לומר בשחרית ובמנחה ג' פסוקים יהי שם וכו'. ומהקשר הדברים שם נראה תמוה שהרי הקדיש חוזר על החזרה, ומה טעם להוסיף הפסוקים?

אמרו לי שלפי הש"ע בס' נה שאם התחילו חזרה בעשרה גומר החזרה אך קדיש לא. ולפי הרמ"א גם קדיש יכול לומר כיוון שהוא חוזר על התפילה. א"כ יוצא שלדעת מרן אינו חוזר על התפילה, ולכן אומרים פסוקים כדי לומר קדיש.

מלבד שזה תמוה שא"כ מדוע אומרים תתקבל וכו'. עוד בה, שהטעם בהיתר לסיים מה שהתחילו לא כ"כ מבואר בפוסקים. אך מלשונות הפוסקים ומפרשי הירושלמי (מגילה ד, ד) נראה שכיון שאותו קטע בתפילה התחילו בעשרה וקרינן ביה ונתקדשתי בתוך בני ישראל, א"כ גם כשיצאו עדיין יש שכינה. אך דבר חדש שאין בו עשרה אין היתר, כיון שלא התחילו בו בעשרה.

לכן נשאר לנו לחקור מה טעם למנהגינו
 
הכה"ח ס' נד ס"ק יד כתב שיש נוהגים לומר בשחרית ובמנחה ג' פסוקים יהי שם וכו'. ומהקשר הדברים שם נראה תמוה שהרי הקדיש חוזר על החזרה, ומה טעם להוסיף הפסוקים?
יש מחלוקת יסודית בין הרמב"ם לבין שאר הראשונים בגדר קדיש לפני ואחרי התפלה. לדעת הרמב"ם לפני ואחרי כל תפלה יש קדיש ללא קשר לפסוקים, ולדבריו אכן א"צ לומר יהי שם.
אולם אם תעיין בב"י וברמ"א בסי' נ"ד ובנושאי כלים תראה דאנן לא קי"ל כן, אלא הקדיש לפני התפלה נאמר על הפסוקים שלפניה, ולכן כתבו הפוסקים שאם אמרו אשרי כשלא היה מנין - צריך לומר ג' פסוקים לפני שאומרים קדיש לאחר שיגיע העשירי, כיון שהקדיש חוזר על הפסוקים, ולדעת הרמב"ם א"צ לזה שהרי הקדיש חוזר על התפלה.
ובזה אתי שפיר שהספרדים נוהגים לחלוץ את התפלין בר"ח לאחר הקדיש, כיון שהקדיש חוזר על הפסוקים, ולדעת הרמב"ם צריך לחלוץ לפני הקדיש כיון שהקדיש חוזר על התפלה [וידועה דעתו של מרן זיע"א לחלוץ קודם הקדיש, ואכמ"ל].
ולפ"ז דברי הכה"ח שציינת מדויקים, שלפני כן הביא את הפמ"ג שכתב 'חידוש' שלאחר התפלה אפשר לומר קדיש גם ללא פסוקים, והרי זה מתאים לרמב"ם ולא לשאר הראשונים, ועל זה ציין הכה"ח שיש נוהגים לומר לאחר התפלה ג' פסוקים דומיא דלפני התפלה, ודוק היטב.
 
 
אם כבר ''יהי שם'' עסקינן מפני מה יש שנהגו לומר את ''ה' אדוננו מאדיר שמך בכל הארץ'' בלבד וזה באמת מה המקור לכך ???
אולי מה שאמר הרב נחום חנן משום ביזיון זה מובן ?
כמדומני שבקישור שהבאתי לעיל דיבר בזה.
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון