• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

להעתיק פרוייקט השו"ת בר אילן מחבר

גם לזה אתה צריך מקור... היכן?
זה כתוב הרבה בפסקי הפוסקים ז"ל בלי סוף.
וכוונתי שמרן חכב"צ היה רגיל להזכיר זה על לשונו
ועי' בהספד מרן זיע"א על הגרב"צ זיע"א בס' תפארת ציון שהסביר שלא נמצא בדור כמו חכם בן ציון זיע"א,
והבן היטב כי הרבה יש להבין

אני נזכר שהיינו בישיבה וחכם בן ציון זיע"א נפטר
מרן שליט"א מממש בכה בכיות נוראות
וסיפר שמרן אביו זיע"א ממאן להתנחם
ומכאן יש להביא,
דלא כאותם המחרחרים ריב ומדון כביכול הגדולים לא היו בשלום,
אלא היו ידידים באהבת נפש, והמחלוקת בהלכה כלל לא הפריעה לזה,
והאמת והשלום אהבו,
ובפרט כעת לפני הילולת רבן של ישראל רבינו ישראל מאיר הכהן זיע"א,
ויום הדין הממשמש ובא.

דעת מרן הגרב"צ מוצפי הי"ו:

שאלה - 48877

לכבוד הרב שלום רב
לאחרונה נפוץ באינטרנט תוכנה של פרוייקט השו"ת של בר אילן פרוץ, וכל אחד יכול להשתמש בזה.
האם יש לזה דין של זוטו של ים ומותר להשתמש אפי' שמנהלי בר אילן לא מסכימים. או שזה אסור בכל מקרה?
תודה​

תשובה

חס ושלום, וכי גנב שפרץ לאוצר פרטי, מותר לכולם להמשיך את השוד ?​

אולי כדאי לשאול את הרב אשר וייס הוא מסתמא מכיר דיני חושן משפט?
אכן כן עשיתי ושאלתי לבית ההוראה דיליה והראוני מה שכתב לאסור בזה ! ושאין דעת הרב להתיר העתקת תוכנה זו וכיוצ''ב
[והאמת שהייתי מעלה את התשובה המקורית ששלחו לי אבל אני חושש לזכויות יוצרים...]

אכן כן עשיתי ושאלתי לבית ההוראה דיליה והראוני מה שכתב לאסור בזה ! ושאין דעת הרב להתיר העתקת תוכנה זו וכיוצ''ב
[והאמת שהייתי מעלה את התשובה המקורית ששלחו לי אבל אני חושש לזכויות יוצרים...]
הבהרה: יש היום פרויקט השו"ת 32 כמודמני, ויש לי את 25... לא החדש לגמרי...

נשאלתי האם מותר להעתילק את תוכנת בר אילן הפרוצה של פרוייקט השו''ת ולפום ריהטא אמינא דלית ביה איסורא שכן אין בזה שום חסרון לחברה
ואע''פ שלולא ההעתקה היה המעתיק קונה את המוצר בכסף מלא מ''מ הרי זה כאילו שכנעהו שלא לקנות מוצר זה דאתו נימא דהמשכנע עובר בגזל שמפסיד את החברה
וה''נ הכא שאיננו מחסר את החברה ואינו נוטל ממנה שום דבר הרי שיהיה מותר
אשמח אם אמצא לי חבר לסברא זו איבעית אימא קרא איבעית אימא סברא
זכור לי שבידי כהן הביא שבשות מעין אומר נשאל בזה ובידי כהן עצמו יש לו פרק על זכויות יוצרים אך לא נראה לי שנגע בזה ספיצפי

ספק ממון לחומרא
שני טעויות במשפט אחד, א - ספק ממון לקולא, ב - כאן זה לא ספק אלא ודאי, או שמותר או שאסור.
גזל מקטרג בראש
וספק ממון לא נוגעים ולא חוזרים בלגלולי גלגולים
אנחנו שאלנו מה הדין, לא מה הסגולות של המקובל @בוגר חזון עובדיה - אין איסור לחזור בגלגול.

נשאלתי האם מותר להעתילק את תוכנת בר אילן הפרוצה של פרוייקט השו''ת ולפום ריהטא אמינא דלית ביה איסורא שכן אין בזה שום חסרון לחברה
ואע''פ שלולא ההעתקה היה המעתיק קונה את המוצר בכסף מלא מ''מ הרי זה כאילו שכנעהו שלא לקנות מוצר זה דאתו נימא דהמשכנע עובר בגזל שמפסיד את החברה
וה''נ הכא שאיננו מחסר את החברה ואינו נוטל ממנה שום דבר הרי שיהיה מותר
אשמח אם אמצא לי חבר לסברא זו איבעית אימא קרא איבעית אימא סברא
לא צריכים להגיע לסברא הזו, אלא יש סברה יותר פשוטה שאין מושג של קנין על דבר שאינו ממשי גשמי ומוחשי, ופחמע"ד. [זכויות יוצרים אין להם שום משמעות מהתורה].

חזור
חלק עליון