• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

מדוע לא נוהגים לסרב קודם שניגשים לפני העמוד?

גרינפלד

Well-known member
שלחן ערוך סי' נג סעיף טז:​
מי שאינו ש"צ קבוע צריך לסרב מעט קודם שירד לפני התיבה ולא יותר מדאי אלא פעם ראשונ' מסרב וכשיאמרו לו פעם שנייה מכין עצמו כמי שרוצה לעמוד ובפעם שלישית יעמוד ואם האומר לו שירד הוא אדם גדול אינו מסרב לו כלל:​
וכמדומה שהרבה אינם מקפידים בזה.
ויל"ע מדוע.​
 
אני יודע שכל פעם שביקשו ממני לעלות וסירבתי, מי שהעלה אותי (רב ביהכנ"ס וכד') הבינו ושאלו שלוש פעמים.
אמנם, יש פעמים שאיני מסרב, כאשר אני יודע שיעלו במקומי מישהו אחר שהוא אינו ראוי מסיבות הלכתיות ברורות. כגון שלובש קצר, שיש לו אייפון וכד'. וכן שאינו יודע לבטא את המילים נכון.
(לא שאני אוחז שאני ראוי מצד הדברים שכותב בש"ע סי' נג ס"ד, אבל לפחות זה הרע במיעוטו).
 
אמנם, יש פעמים שאיני מסרב, כאשר אני יודע שיעלו במקומי מישהו אחר שהוא אינו ראוי מסיבות הלכתיות ברורות. כגון שלובש קצר, שיש לו אייפון וכד'. וכן שאינו יודע לבטא את המילים נכון.
כן הובא בדרשו (סי' נג הע' 53) מהאשל אברהם:
וכן אם חושש שאם יסרב יגש מי שאינו הגון, כתב הא"א (בוטאשטש, סט"ז) שלא יסרב.
ולכאורה זה פשוט.
 
מבואר שם בסימן שש''צ פעם היה משרה חשובה, ולכל עיר היה רב, שוחט וש''צ קבוע, ובד''כ בשכר,
משא''כ היום שמי שניגש [לפחות ביום חול] עושה טובה לציבור, ומצוי הוא שהמנין מתעכב בגלל שאף אחד לא רוצה להיות חזן, כך שהיום בטל הטעם של הלכה זו, ועוד שהיום יהיה טורח הציבור אם יסרבו,
דרך אגב בהנ''ל אמר לי חבר שהוא משתדל לעלות כשאין מי שרוצה מצד נושא בעול עם חברו,
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון