בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר. כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים. הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות). אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום. ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל. חזקו ואמצו!
אני הקטן מסכים לחלוטין, כשם שקרוטונים רטובים לא הופכים להמוציא, וצנימים לא הופך למזונות כך במצה רטובה.מי שיעכוב אחריי פה יראה שאני דבק במרן שליט"א ולא באתי לקנטר, אבל, נראה שכמעט לראשונה אני רואה שמרן שליט"א נטה ממשנה אחרונה של מרן זיע"א.
מותר למרן שליט"א לפסוק גם אחרת ממרן, רק שזה מעולם לא קורה. ונכון שפה זה פסיקה בעצם של מרן זיע"א בעצמו, אבל בטבעת המלך לעומת החזו"ע שכתב מפורש בהלכה לכל העם הלומדים את ספרו הזה וכן היא משנה אחרונה. וקצת תימה היה לי שמרן שליט"א נמשך דוקא אחר טבעת המלך.
ועוד בעניין המצה רטובה, גם שם לא ברור לי דיו הדבר.
זה נראה, שבאמת אנחנו נמשכים לפתע אחרי ברכת המוציא במצה, ומבינים יותר ויותר את טעם שאנשים קובעים על זה סעודה, אבל קשה להכריע אחרת מהגדולים הספרדים הקודמים, אז בכל טעם ככל שיהיה אנחנו מצריכים לברך המוציא.
הבילבול מזה יכול לצאת גדול. בפרט לציבור בעלי הבתים.
לך תסביר לבעל בית שבגלל שהרטבת מצה זה יהפוך להמוציא. וכי אם ארכך בסקויט זה יהפך להמוציא? ודאי שלא. שנים הוא למד בשיעורים שפת הבאה בכיסנין, זה נכסס לפי פירוש אחד, ולא יעזור השינוי אחרי שנוצר כך. כמו שלא יעזור למרוח ריבה וסוכר על פיתה בכדי להחשיבה 'מתוק' לעניין ברכת מזונות...
רק אני רואה את הקושי פה במהלך הזה לגבי המצה? או שיש לי שותף?
אבל מה שאמר שם הרב שזו ברכה לבטלה איני מבין הרי רבים ס״ל שמצה ברכתה המוציא ומדוע הרחיק לכת כ״כ.
אדרבה. זה מחזק לכאורה שבאמת אנחנו חוששים לסבל ומי שכבר אוכל שלא בשעת הסעודה, הדרך היחידה שלו בתור ספרדי היא לברך מזונות. וזוהי לא בחירה כ"כ לבחור לברך מזונות.אבל מה שאמר שם הרב שזו ברכה לבטלה איני מבין הרי רבים ס״ל שמצה ברכתה המוציא ומדוע הרחיק לכת כ״כ.
איה התשובה לשאלה, עדיין למה שיהיה ברכה לבטלה זה לא קשור לסב״ל, הרי הכל טורחים ליישב את מנהגנו לברך מזונות ונשארים בסוף בצ״ע כי באמת אם המנהג היה המוציא הוא היה נוח יותר.אדרבה. זה מחזק לכאורה שבאמת אנחנו חוששים לסבל ומי שכבר אוכל שלא בשעת הסעודה, הדרך היחידה שלו בתור ספרדי היא לברך מזונות. וזוהי לא בחירה כ"כ לבחור לברך מזונות.
נראה שהפוך.. שהמנהג לברך מזונות (כמו שכתב מרן שליט"א). רק שמרן כותב שהמנהג היה על נכססת ולא רטובה. אבל מודה שהמנהג הוא מזונות.איה התשובה לשאלה, עדיין למה שיהיה ברכה לבטלה זה לא קשור לסב״ל, הרי הכל טורחים ליישב את מנהגנו לברך מזונות ונשארים בסוף בצ״ע כי באמת אם המנהג היה המוציא הוא היה נוח יותר.
ומשום שהרי מצה הוא דבר שלא נכסס אלא דבר שנאכל לשם סעודה וברור, ולבוא ולומר שמי שבירך המוציא הוא ברכה לבטלה משום המנהג שמעיקר דינא היה לן לברך המוציא הוא דבר שבעיניי טעון הסבר.
לא כך כתב בחזו"ע ברכות. למה אין התייחסות לזה?המשך:
האם "קביעות סעודה" במצה ובעוגות זה אותו שיעור?
שאלת המשך: ב) לפי המנהג שמברכים על המצה מזונות, באיזה שיעור זה נחשב קביעות סעודה. כי ראיתי שכתוב במאור ישראל ח"ג (עמ' ע) שכבר מ-54 דרהם אפשר לברך ברכת המזון, אולם בחזו"ע ברכות כתב, שממשקל 72 דרהם אפשר לברך ברכת המזון? והאם יש חילוק בין מצה לבין עוגות ועוגיות בזה?
תשובה: מי שיתבונן בדברי מרן זצ"ל במאור ישראל יווכח, שבעיקר השאלה האם אפשר לברך המוציא וברכת המזון על מצה כבר משיעור של 3 ביצים שהוא 54 דרהם, (דהיינו כ- 180 גרם), או רק משיעור של 4 ביצים שהוא 72 דרהם, (דהיינו כ- 230 גרם), התשובה היא, שלדעת מרן זצ"ל רשאי לברך כבר מ-3 ביצים, כי מעיקר הדין בלאו הכי דעת הרמב"ם ומרן הש"ע ששיעור קביעות סעודה הוא 3 ביצים, (שהרי ב' סעודות שיעורן 6 ביצים, כמבואר בסי' שסח ס"ג), ולכן מצד הדין יש בזה שיעור קביעות סעודה ואין בזה ברכה לבטלה. אלא שבפת כסנין רגילה חוששים לכתחילה לדעה ששיעור קביעות סעודה הוא 4 ביצים, משא"כ במצה דעת מרן זצ"ל שאם יכול יחמיר לאכול 4 ביצים, ואם קשה לו די באכילת 3 ביצים לברך המוציא וברכת המזון.
ונסביר עוד קצת, הרי מי שיברך ברכת המוציא על המצה, אין לו ברכה לבטלה, כי גם מי שיברך ברכת המוציא על עוגה יצא ידי חובה, שהרי הם בכלל לחם, שנקראים "פת" כסנין, (כמבואר בשו"ת יביע אומר ח"ח סי' כא). ורק לגבי ברכת המזון יש חשש של ברכות לבטלה, במדה ואינו מחוייב אלא מעין שלוש. ומעתה, כיון שלגבי ברכת המצה בשיעור שלוש ביצים יש לנו ספק ספיקא, שמא ברכת המצה מעיקרה המוציא ובהמ"ז, ואת"ל שברכתה מזונות, שמא כהרמב"ם ומרן הש"ע שבשלוש ביצים הוי קביעות סעודה מעיקר הדין, א"כ בודאי שהמברך בהמ"ז על שיעור שלוש ביצים של מצה אינו עושה איסור.
ואע"פ שגם בשאר פת כסנין יש את אותו ספק ספיקא, ובכל זאת כתבו כל רבותינו הספרדים שלא יברך המוציא ובהמ"ז אלא בשיעור 4 ביצים, אולם בדין המצה סובר מרן זצ"ל שיש עוד סברא חשובה של הגאון בית דוד שמכיון שנאפה לשם קביעת סעודה בפסח, לא יתכן לשנות את ברכתו לאחר הפסח, ומכיון שסברא חשובה היא, ועכ"פ יש כאן ג' ספיקות, לכן בזה אם קשה עליו להחמיר לאכול 4 ביצים, די בשלוש ביצים כדי לברך המוציא וברכת המזון. וכ"ש שברכת המזון חיובה מן התורה, ואנחנו מברכים ברכה בספק ספיקא של מצוה דאורייתא, כגון מ"ש מרן הש"ע בסי' תפט ע"פ התרומת הדשן במי שמסופק אם ספר את העומר לילה ויום, וכן פסק מרן זצ"ל שניתן לברך "לישב בסוכה" כבר באכילת שיעור של 3 ביצים מטעם זה, שמצות סוכה מן התורה, ובשיעור שלוש ביצים יש שם ספק ספיקא[1].
למסקנה: דעת מרן זצ"ל (במאור ישראל שם), דאף שבכל סוגי פת כסנין (עוגות עוגיות וכדומה), אין לברך המוציא וברכת המזון אלא בשיעור 4 ביצים, (שהם כ-230 גרם). אבל לגבי מצה בלבד, גם אם אוכל רק כשיעור 3 ביצים, (שהם כ-180 גרם), מברך המוציא וברכת המזון, אלא שאם יכול בנקל להחמיר ולאכול עוד עד שיעור 4 ביצים (230 גרם) ולברך לכל הדעות, תבא עליו ברכה.
[1] ואף שגם בפת כסנין רגיל יש ספק ספיקא שמא כמאן דאמר שהיא פת גמור, ושמא בשלוש ביצים נחשב קביעות סעודה, והיה לנו להורות שיברך מפני שבהמ"ז מן התורה, אולם נראה מכיון שבלאו הכי כשמברך מעין ג' במקום המוציא יוצא י"ח מן התורה, אינו דומה לברכה על ספירת העומר או לישב בסוכה שעלול להפסיד הברכה לגמרי על מצוה של תורה.
ראיתי. ועדיין איני מבין. מרן בעצמו כתב בחזו"ע ברכות (משנה אחרונה) 230 גרםמצורף מהילקו״י החדש עיין בפנים ותרווה נחת