• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

תיפוף על השולחן בשינוי בשבת?

עבד ה׳

Well-known member
שלום. האם מותר בשבת בעת השירה לתופף על השולחן בשינוי? יש מתירים כמו הרב אופיר מלכה ויש אוסרים כמו ואין למו מכשול והרב מוצפי. מה דעת הרב יצחק יוסף?
 
ב"ה
שלום וברכה,
זכורני ממרן שליט"א בעל פה שהתיר ודימה זאת למחיאת כפים בשינוי,
וכן יש ללמוד ממה שחילק מרן זצ"ל בשו"ת יחוה דעת ובחזון עובדיה סוכות (לענין ההיתר בשמחת תורה), בין גזירת מחיאת כפים, לגזירת כלי שיר, שהם שתי חששות שונות, וממילא שתי גזירות שונות, (שבמחיאת כף החשש שמא "ייצר" כלי שיר, והוא חשש רחוק, לכן גזירה קלה היא והקלו בה לכבוד התורה בשמחת תורה, משא"כ בכלי שיר החשש שמא יתקלקל באופן שתיקונו בנקל, כגון שיתרופף המיתר וימתחנו כדרכו בחול, שזוהי גזירה חזקה ולא התירו אף בשמחת תורה), ומשם מתבאר, שדוקא בכלי המיועד לשיר הוא גזירה אחרת, שהחשש הוא שונה, משא"כ לדפוק על השלחן לפי קצב או על התיבה לא שייך בו החשש של כלי שיר, אלא הוא אותו חשש ואותה גזירה של מחיאת כפיים, ומה שמותר בזה יש להתיר גם בזה, ודו"ק.

בברכה רבה
 
ב"ה
חזק וברוך!
אכן במכתב זה מרן שליט"א מביא דברי הרב אבני ישפה שאוסר לתופף על השלחן בשינוי, ולא משיג עליו, ונראה שכוונתו להביאו להלכה, כמענה לשאלתך, ודלא כפי שהשבתי בעניותי. ולכן חזק וברוך על הדברים.

ועדין צריך לי הקטן עיון, דאחר העיון בשו"ת אבני ישפה שציין שם, (והוא בחלק ג סי' לה אות ז), לפום ריהטאי נראה שכוונתו להשוות בין גזירת כלי שיר לגזירת הכאה על השלחן, ששניהם שונים מגזירת טיפוח וריקוד, ואילו לפי דברי מרן זצ"ל ביחוה דעת וחזו"ע סוכות לענין היתר טיפוח וריקוד בשמחת תורה לעומת איסור כלי שיר בשמחת תורה, ע"ש. ועדין צ"ע בגוף דברי האבני ישפה שם בריש הסימן, ועוד חזון למועד אי"ה.

אולם בודאי שלענין מעשה יש לנהוג כפי המבואר במכתב שצירפת ממרן שליט"א.

בברכה רבה
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון