• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com

תקיעת שופר באמירת י"ג מידות בסליחות

שאלה לרבנים החשובים
אחד העיר לי שאין מקור להנ"ל ואף התוקע מפסיד י"ג מידות
אבל ראיתי רבים וטובים שנהגו בזה
בכותל בליל שישי האחרון אחד החזנים ת"ח העיר שלא לתקוע כי מקורו מהאשכנזים (???...)
אך ראיתי שיש מי שמדקדק לתקוע דייקא לאחר שסיים לומר י"ג מידות
אשמח לבירור בעניין

אחד העיר לי שאין מקור להנ"ל
זה מנהג כבר מאות שנים אצל הספרדים

כמובא בשער הגלגולים של ר' שמואל ויטל, עם המעשה של הרוח שנכנסה בנערה ועשה סליחות שם כדי להוציא הרוח, ותוכ"ד הוסיף שבזמן י"ג מידות שבסליחות תקעו בשופר כמנהג שעושים בסליחות

הא למדת- משיטפא דלישניה שכבר מזמנו היו נוהגים כן לתקוע בי"ג מידות

תקיעה בי''ג מידות- שער הגלגולים.JPG

שאלה לרבנים החשובים
אחד העיר לי שאין מקור להנ"ל ואף התוקע מפסיד י"ג מידות
אבל ראיתי רבים וטובים שנהגו בזה
בכותל בליל שישי האחרון אחד החזנים ת"ח העיר שלא לתקוע כי מקורו מהאשכנזים (???...)
אך ראיתי שיש מי שמדקדק לתקוע דייקא לאחר שסיים לומר י"ג מידות
אשמח לבירור בעניין
1756752483455.png
וכן נהגו בישיבת פורת יוסף כותל. (דברי שלום תלמידי הרב שלום כהן).
1756753060238.png

וכן כתב ר' שריה דבליצקי בקונטרס יעננו בקול בפרק האחרון גבי עת צרות שנכון לעשות כן בארץ ישראל ושכן הנהיג בבית מדרשו.

מקורו מהנ"ל.

בא נעשה סדר.

רפי כתב
כל עניין השופר בחודש אלול זה מנהג אשכנזים כך הביא באור ההלכה

והרב @ינון חורי הביא לנו את האסמכתא הבא:
1756752483455.png

וכן נהגו בישיבת פורת יוסף כותל. (דברי שלום תלמידי הרב שלום כהן).
1756753060238.png

ועל זה כתבתי:
תקיעת שופר בימי אלול, הוא מנהג אשכנזי.
אך לא זכור לי מעולם, שתוקעים בשעת אמירת י"ג מידות של רחמים.
כלומר שאין קשר בין תקיעת השופר כל יום אחרי שחרית במשך כל חודש אלול (למעט ערב ראש השנה), לבין מנהג הרבה מעדות המזרח שתוקעים בזמן אמירת י"ג מידות.

עכשיו מה אתה רוצה לומר?:
מנייני סליחות ספרדים רבים (שאינם בשעות הלילה) תוקעים בעת אמירת י"ג מידות. וכן הדבר מוזכר בספרים. (ועיין לעיל).

בא נעשה סדר.

רפי כתב

והרב @ינון חורי הביא לנו את האסמכתא הבא:

ועל זה כתבתי:

כלומר שאין קשר בין תקיעת השופר כל יום אחרי שחרית במשך כל חודש אלול (למעט ערב ראש השנה), לבין מנהג הרבה מעדות המזרח שתוקעים בזמן אמירת י"ג מידות.

עכשיו מה אתה רוצה לומר?:
אתה כתבת: "לא זכור לי מעולם, שתוקעים בשעת אמירת י"ג מידות של רחמים", וע"כ הגבתי שאתה מוזמן ללכת לבתי כנסת ספרדיים בשעת הסליחות ולראות שתוקעים, או לראות בספרים שהביאו מנהג זה.
נ.ב. אם הודעתך נסובה על משהו שנכתב לעיל, כדאי לצטט את ההודעה עליה נסובה הודעתך כדי למנוע בלבול.

אתה כתבת: "לא זכור לי מעולם, שתוקעים בשעת אמירת י"ג מידות של רחמים", וע"כ הגבתי שאתה מוזמן ללכת לבתי כנסת ספרדיים בשעת הסליחות ולראות שתוקעים, או לראות בספרים שהביאו מנהג זה.
נ.ב. אם הודעתך נסובה על משהו שנכתב לעיל, כדאי לצטט את ההודעה עליה נסובה הודעתך כדי למנוע בלבול.
כתבתי
תקיעת שופר בימי אלול, הוא מנהג אשכנזי.
אך לא זכור לי מעולם, שתוקעים בשעת אמירת י"ג מידות של רחמים.

חזור
חלק עליון