• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

אתם אוכלים עוגיות פפושדו בפסח?

האם את אוכלים עוגיות פפושדו ?

• כן גם בפסח

קולות: 34 22.2%
  • כן אבל רק לפני ואחרי פסח

קולות: 65 42.5%
  • בכלל לא

קולות: 53 34.6%
  • פעם לא היינו אוכלים והיום שהשתפר המצב כן

קולות: 1 0.7%

• סה"כ בוחרים
    153
לא אוהב זהוי התחמקות מתשובה
זה בכלל לא התחמקות כי הוא בעצמו מעורר כמה וכמה רבנים (הרב יצחק לוי, הרב שמעון ללוש, הרב דוד נקי ועוד) להפיץ את הנושא בכל הזדמנות ואמר להם כמה פעמים שמרן זצוק"ל אכל מעוגיות אלה, אז זה שהוא לא אוהב זה לא התחמקות...

רבותי לא כל מי שלא אוכל פפושדו בפסח הוא נגד מרן או שהוא מחמיר יותר ממרן יש כאלו שלא אוכלים כי : אין חובה לאכול או כמו שהם לא רוצים לאכול בסלי כשר לפסח ולחם שהוא כשר לפסח כך לא רוצים לאכול עוגה כשל''פ זה עניין של הרגשה אישית טהורה נטו חוץ מכמה ''חכמים'' ומחמירים......
מה הקשר לבא ולכתוב שכאן בפורום מורשת מרן רק 30 איש הולכים כמו מרן והראיה שכבר הזכירו זאת שבסקר אחר רוב מוחץ כמו מרן ע''ש [זמן מוצ''ש כר''ת]

השם "מרמור" ממש מתאים לך... ואתה אפי' לא שווה יחס לענות לך.

וכבר נתבאר לעיל שמרן זצוק"ל אכל בשנותיו האחרונות עוגיות אלה אפי' שבסוף שנותיו אכל רק "שמורה" (ועיין לעיל 3 ישובים לכך)

ולגבי התנור יש על הנ"ל תשובה מפורשת ביבי"א (ח"ט סי' מה) ביחו"ד (ח"ב סי' סג) ובחזו"ע (עמ' קלב) שאם משהים את התנור ללא פעולה 24 שעות ומנקים אותו היטב ומסיקים אותו על החום הכי גבוה, מותר להשתמש בו לכתחילה.

ובמפעל משהים את התנור ללא פעולה 72 שעות!!! ומנקים וממרקים אותו היטב בחומרי ניקוי ובחומרים פוגמים, ואז מסיקים אותו בחום אדיר של 350 מעלות!!! (שי"א שדינו כליבון) ובנוסף שורפים בברנר את כל החלקים!

ובחזו"ע כתב שם על הרב אליהו טופיק שרצה לפקפק בהיתר הנ"ל, "וראיתי לאברך אחד מצעירי הצאן שלא הגיע להוראה שבספרו פער פיו לבלי חוק על ההיתר הנ"ל בלשון מדברת גדולות וטובה היתה לו השתיקה, ואינו ראוי אפי' לתשובה! שכל מגמתו היא לקנטר ולא להבין דבר לאשורו לא יחפוץ כסיל בתבונה" עכ"ד.

ומה שקראת לזה "חמץ" לך בדיוק מתאים הסיפור הבא -
סיפר מרן הראשל"צ הרב יצחק יוסף שליט"א לגאון הרב דוד נקי שליט"א שפעם בא חכם אחד (שהיה מפקפק על הפפושדו) למרן זצוק"ל ומרן שאל אותו "אתה אמרת שפפושדו זה חמץ"!? אמר לו "כן". מרן התרומם ואמר לו במילים אלו "אז אני האכלתי את עם ישראל 50 שנה חמץ"!? מיד מרן קם ממקומו ותפס אותו בשתי זרועותיו דחף אותו ואמר "צא מהבית שלי" ע"כ, ומבהיל לשמוע זאת!
לדעתך למה בית יוסף לא מביאים על זה הכשר

קראתי אתמול את התשובה של הרב אברהם יוסף לטענות של הרב עידוא אלבה, בירחון האוצר גליון כח. ובמחילה, לא התרשמתי שההשגחה שם רצינית. הרב אברהם מתווכח עם הטענות המדעיות של ד"ר ליכט. לא הבנתי, בתור רב, הוא אמור לקבל מידע מהמומחים ולומר מה ההשלכה ההלכתית של זה, ולא להתווכח בכימיה עם הדוקטור. והרב אברהם גם אומר שהוא לא ביקר במפעל שמייצר את חומר ההתפחה, אלא רק דיבר עם מישהו משם בטלפון...

קראתי אתמול את התשובה של הרב אברהם יוסף לטענות של הרב עידוא אלבה, בירחון האוצר גליון כח. ובמחילה, לא התרשמתי שההשגחה שם רצינית. הרב אברהם מתווכח עם הטענות המדעיות של ד"ר ליכט. לא הבנתי, בתור רב, הוא אמור לקבל מידע מהמומחים ולומר מה ההשלכה ההלכתית של זה, ולא להתווכח בכימיה עם הדוקטור. והרב אברהם גם אומר שהוא לא ביקר במפעל שמייצר את חומר ההתפחה, אלא רק דיבר עם מישהו משם בטלפון...
גם המשגיח של המפעל וגם הרב אברהם יוסף שליט"א ביררו את הנושא עם כמה וכמה כימאים. וזה לא שהרב אברהם יוסף מתווכח עם טענות מעצמו...

מצורף פה עוד קטע משיעור של הרב דוד נקי שליט"א על מה שהרב חותה טען ש"לא נתנו לו להכנס למפעל"
הצג קובץ מצורף 31908
מאוד קשה לי שככה הרב חותה הניח את הדברים, אני מחזיק ממנו איש אמת שחוקר ובודק את ההלכה עד הפרטים האחרונים ובאופן הכי מעשי שיש, הוא מבקר בכל המפעלים וממש נוחת לפרטי פרטים, זכור לי שבשנים קודמות הוא אמר שיש בנושא הזה סיבה שהוא לא נכנס אליו לא כ"כ זוכר מה אבל דברים שהם מעבר להלכה.

כל מי שאוכל את זה קונה גם מצות לא מקמח שמור ???
זה לא מחייב כלל עיין בילקוט יוסף בדין מצה שמורה ושם הביא הרב הטעם שצריך מצה שמורה בשביל חיבוב המצוה ולכן לוקחים מצה שמורה ולא משום חשש חימוץ וכדו' וא''כ יוצא שבמצה יש לחוש למצה שמורה אבל בעוגיות איזה חיבוב מצוה יש ולפי הטעם של חשש חימוץ אה''נ מי שלא חושש בעוגיות אין לחוש גם במצה

אכן כן, ודאי שאין לאכול את עוגיות פפושדו וגטניו בפסח, זה חמץ גמור, כמו שכתב במאמרו הרב עידו אלבה.

וכבר מילתי אמורה לגבי הסרטון שפירסם הרב אברהם יוסף הי"ו לפני ימים מספר לגבי פפושדו, והגיבו לו בתגובות שיש כלל פשוט שהלכה האומר ספק דאורייתא לחומרא,

ואם יש רבנים גדולי הדור האומרים שפפושדו וגטניו זה חמץ גמור, ויש רבנים גדולי הדור האומרים שזה מותר באכילה, ודאי בכהאי גוונא שמדובר על איסור כרת, יש להחמיר ולא לאכול את עוגיות אלה.

וכמו שכתב הרב עידו אלבה הי"ו שזה חמץ גמור, ואין לאכול את עוגיות אלה אפילו בערב פסח שחל בשבת.

כלל פשוט שהלכה האומר ספק דאורייתא לחומרא,
מחילה מכת''ר כבודו טועה ומטעה אין שום כלל כזה שאם רב שגדול בחכמה ובמנין (כמו מרן) פוסק הלכה ויבאו רב אחר איזה גדול שיהיה ויפסוק אחרת זה יהפוך להיות ספק ונעשה ספק דאורייתא לחומרא ?

מחילה מכת''ר כבודו טועה ומטעה אין שום כלל כזה שאם רב שגדול בחכמה ובמנין (כמו מרן) פוסק הלכה ויבאו רב אחר איזה גדול שיהיה ויפסוק אחרת זה יהפוך להיות ספק ונעשה ספק דאורייתא לחומרא ?
אבל טענת הרב עידו אלבה שהתחדשו ידיעות שלא היו מודעים אליהם בזמנו של מו"ר הגר"ע ז''ל והוא לא התייחס אליהם. ואם כן הדרינן לכללא שאם אינך יודע להיכן הדין נוטה בשל תורה הלך אחר המחמיר.
לא כך?

ואם יש רבנים גדולי הדור האומרים שפפושדו וגטניו זה חמץ גמור, ויש רבנים גדולי הדור האומרים שזה מותר באכילה, ודאי בכהאי גוונא שמדובר על איסור כרת, יש להחמיר ולא לאכול את עוגיות אלה.
שאלה לי אליך ידידי
ר"ת במוצ"ש זה ספק איסור סקילה במלאכות דאורייתא, והרבה מגדולי הדורות, גם האחרונים פסקו כר"ת, אז ספק דאורייתא לחומרא?
חוזר ונעור י"א שהוא דאורייתא, והרבה פוסקים ונוהגים כך, אז נעשה ספק דאורייתא לחומרא?
בהלכות טהרת הבית יש המון קולות שלאחרים לא מועילות בדיעבד, נעשה ספק דאורייתא לחומרא?
בשבת יש המון קולות שלאחרים זה דאורייתא, נעשה ספק דאורייתא לחומרא?

אז מה תאמר? שכאן זה שונה, כי זה מחלוקת במציאות. טעות חמורה.

גם במציאות כל אחד הולך כמו הרב שלו, ויכול לסמוך על הרב שלו שבדק ויגע וחקר לכתחילה!
ומי שרוצה להחמיר ילבש שחורים ויתכסה שחורים וילך למדבר ויחמיר לעצמו בשקט ויהיה מבסוט שהוא יותר צדיק מהראשל"צ שליט"א.

לשיטתך וכי האתיופים זה לא ספק כרת במציאות?
ר"ת והגאונים הרבה אחרונים כתבו שזו מח' שתלויה במציאות.
מח' רש"י ורי"ף בעניין משקל שקל הקודש זו לא מציאות?
מח' רש"י ותוס' איפה נהר פרת זו לא במציאות?
לעשות חיסוני קורונה האם זה לא ספק במציאות, י"א שמי שעשה עבר על "ונשמרתם"! (אני עשיתי 3, ואם גדולי הדור היו אומרים הייתי עושה גם 30).
ועוד כהנה וכהנה דוגמאות עד אין מספר.
וכי מי שיעשה כרבותיו בעניין זה כרבותיו נכנס לאיזה בעיה הלכתית ח"ו??? הס מלהזכיר, שאתה מלעיג על דברי אין ספור רבותינו, שזה ודאי כרת, לא ספק.
כ"א ילך אחרי רבותיו וזה לכתחילה של הלכתחילה! גם בספק 4 מיתות בית דין.

אני לא אוהב פפשודו, אבל הפסח בזכותכם אולי אני יאכל אותם בכ"ז בתור קינוח בליל הסדר ויכוון לקיים דברי רבותיי גדולי הדור שליט"א!

חזור
חלק עליון