• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • "המרכז למורשת מרן" שמח לבשר לציבור היקר על פתיחת קבוצת הצ'אט "מורשת מרן אונליין" בה יובאו חדשות ועדכונים מעולם התורה, וכן תכנים תורניים מעניינים כולל קטעי וידאו, תמונות והנעשה בעולם הישיבות.

>> להתחברות לחצו עכשיו:

https://news.moreshet-maran.com/

לשליחת עדכונים לחצו כאן, או שלחו למייל: news@moreshet-maran.com

נ.ב. צ'אט זה מאושר בנטפרי.

דעת מרן על ראשי ישיבות המונעים מבחורים להינשא

מה דעתך לגבי גיל הנישואין?

• כמו שנהוג היום בישיבות

קולות: 8 20.0%
  • כמו שמבואר במשנה - בן 18 לחופה

קולות: 11 27.5%
  • כל אחד לפי עניינו ולא להציב בזה כללים

קולות: 21 52.5%

• סה"כ בוחרים
    40
להלן מדברי מרן זיע"א שהביע את כאבו בשיעורו על השיבוש הנורא של איחור הנישואין, כמובא בספר הנפלא "מעדני מלך" (חלק ב פרק י), וזו לשונו:
שמעתי שיש ישיבות שבחור שרוצה להתחתן בגיל שמונה עשרה מונעים אותו, בטענה שעליו להתקדם בלימוד. זו טעות נוראה! העוון בצווארו של ראש הישיבה הזה שמונע מהתלמיד להתחתן, דורנו דור פרוץ, מי יכול לומר זכיתי לבבי מהרהורי עבירה?ברחוב לא הולכים בצניעות, ואיך אפשר למונעו מלישאאשה? איך ראש ישיבה יעיז בעצמו לומר לתלמיד שהגיע לגיל שמונה עשרה - תשע עשרה, שלא ישא אשה? ראש ישיבה כזה אין לו יראת שמים! אסור לשמוע לו! תיכף כשמגיע לגיל זה צריך להתחתן, אחרי עשרים שנה הקדוש ברוך הוא מקלל אותו בכל יום שעובר עליו ואינו נושא אשה: "תיפח עצמותיו"! ומי יכול לומר אני רוצה ללמוד תורה, אין לי יצר הרע? זה שקר! אין אדם שאין לו יצר הרע, 'צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו', זה יצר הרע שמסית ומדיח כל אדם בהרהורי עבירה. לכן כל אדם שיש לו השפעה על בנו, ישתדל שישא אשה בגיל שמונה עשרה תשע עשרה, כך ילמד תורה בקדושה ובטהרה, צריך לעודד דבר זה! באים אצלי כמה פעמים בחורים כאלה ואומרים שראש הישיבה לא נותן להם להתחתן, אני אומר להם לא לשמוע לו, חז"ל אמרו בן שמונה עשרה לחופה, השם לא יחכה לך יותר מעשרים שנה... יש ראשי ישיבות שראשם רק בפלפולים משובשים, ומשבשים גם את הבחורים, 'וילכו ואחרי ההבל ויהבלו'. אדם עושה כל מיני הידורים במצוות, למה יחכה אחרי גיל עשרים? הרחוב מלא מראות נגעים והבחור רואה ומהרהר, וכי פעם היתה פריצות כמו היום? מי יתן דין וחשבון על כך? עי"ש

מומלצת החוברת בנושא המביא דעת גדולי ישראל בהרחבה.

קבצים מצורפים

• דעת תורה בעניין גיל הנישואין - הרב דוד שלום נקי.pdf
    819.3 KB · צפיות: 34
נערך לאחרונה:

להלן מדברי מרן זיע"א שהביע את כאבו בשיעורו על השיבוש הנורא של איחור הנישואין, כמובא בספר הנפלא "מעדני מלך" (חלק ב פרק י), וזו לשונו:
שמעתי שיש ישיבות שבחור שרוצה להתחתן בגיל שמונה עשרה מונעים אותו, בטענה שעליו להתקדם בלימוד. זו טעות נוראה! העוון בצווארו של ראש הישיבה הזה שמונע מהתלמיד להתחתן, דורנו דור פרוץ, מי יכול לומר זכיתי לבבי מהרהורי עבירה?ברחוב לא הולכים בצניעות, ואיך אפשר למונעו מלישאאשה? איך ראש ישיבה יעיז בעצמו לומר לתלמיד שהגיע לגיל שמונה עשרה - תשע עשרה, שלא ישא אשה? ראש ישיבה כזה אין לו יראת שמים! אסור לשמוע לו! תיכף כשמגיע לגיל זה צריך להתחתן, אחרי עשרים שנה הקדוש ברוך הוא מקלל אותו בכל יום שעובר עליו ואינו נושא אשה: "תיפח עצמותיו"! ומי יכול לומר אני רוצה ללמוד תורה, אין לי יצר הרע? זה שקר! אין אדם שאין לו יצר הרע, 'צופה רשע לצדיק ומבקש להמיתו', זה יצר הרע שמסית ומדיח כל אדם בהרהורי עבירה. לכן כל אדם שיש לו השפעה על בנו, ישתדל שישא אשה בגיל שמונה עשרה תשע עשרה, כך ילמד תורה בקדושה ובטהרה, צריך לעודד דבר זה! באים אצלי כמה פעמים בחורים כאלה ואומרים שראש הישיבה לא נותן להם להתחתן, אני אומר להם לא לשמוע לו, חז"ל אמרו בן שמונה עשרה לחופה, השם לא יחכה לך יותר מעשרים שנה... יש ראשי ישיבות שראשם רק בפלפולים משובשים, ומשבשים גם את הבחורים, 'וילכו ואחרי ההבל ויהבלו'. אדם עושה כל מיני הידורים במצוות, למה יחכה אחרי גיל עשרים? הרחוב מלא מראות נגעים והבחור רואה ומהרהר, וכי פעם היתה פריצות כמו היום? מי יתן דין וחשבון על כך? עי"ש

מומלצת החוברת בנושא המביא דעת גדולי ישראל בהרחבה.
איזה יופי החוברת חזק ביותר תבורך חיכיתי לה

שמעתי שנכדו של הגרח"ק ז"ל התארס בגיל צעיר כהוראת סבו ז"ל, וגירשוהו מישיבתו, והגרח"ק ז"ל פנה לראש הישיבה וביקש שיחזירוהו, והתחייב שזו פעם אחרונה שהבחור יעשה זאת...

שמעתי שנכדו של הגרח"ק ז"ל התארס בגיל צעיר כהוראת סבו ז"ל, וגירשוהו מישיבתו, והגרח"ק ז"ל פנה לראש הישיבה וביקש שיחזירוהו, והתחייב שזו פעם אחרונה שהבחור יעשה זאת...
שמעתי משהו דומה על הרב יענקל'ה גלינסקי

כוונת מרן על בחור שרוצה בגיל שמונה עשרה, אבל לכתחילה כדאי קצת יותר מאוחר.
מחילה, לא כך הבנתי מהחוברת הנ"ל בדעת מרן זיע"א, עיין מעמוד 44 ואילך. תקן אותי אם אני טועה.

כך כתוב בחוברת הנ"ל וזו לשונו: לפני כ-12 שנה, כשהייתי בשיעור ב' ישיבה גדולה, אחד הבחורים רצה להתחתן, אבל חשש לעשות זאת מפני שהיה צעיר יחסית - בן ,19 וביקש ממני לברר את דעתו של מרן זצ"ל.ואכן התקשרתי להרה"ג רבי שאלתיאל עמר שליט"א,וביקשתי ממנו לשאול את מרן, מאיזה גיל להתחיל לשמוע שידוכים? ומה לעשות כשראש הישיבה לא מסכים? וזה נוסח השאלה והתשובה, כפי ששמעתי באוזניי דרך הטלפון: - "כבוד הרב, יש כאן בחור ישיבה על הקו. הואשואל מאיזה גיל להתחיל שידוכים?" - ענה מרן: "מגילשמונה עשרה!". שאל הרב עמר - "אבל ראש הישיבה שלולא מסכים?" וכאן מרן זצ"ל כעס ואמר: "ראשי הישיבותעתידים ליתן את הדין!!". ואכן הבחור התחתן כבר בשיעורב', והקים בית לתפארת ברוך השם. - זו עדות מכלי ראשוןעל מילים חריפו ת שאמר מרן זצ"ל על ראשי הישיבותשמונעים מהבחורים להינשא מוקדם. ובאמת, שכלהדיבורים על כך שהבחורים 'לא בנויים', אינם נכוניםכלל. כי המציאות מוכיחה שמי שקיבל הדרכה נכונה -גם אם היה בגיל צעיר, הצליח בנישואין. ומי שלא קיבלהדרכה נכונה ]מצוי דוקא אצל הבחורים הבוגרים יותר,שחושבים שהם מבינים יותר טוב מכולם[ - הרי שהגילשלו לא עזר כלום, וקשר הנישואין שלו לא כל כך מוצלח.עכ"ל. " ְ ש ָפ ַתִים ִי ָ שק ֵמ ִ שיב ְ ד ָבִרים ְנ ֹכ ִחים" )משלי כד כו(.

איך דברים אלו מסתדרים עם דברי מרן שליט"א הנ"ל???

הרב בר שלום אמר לנו בשיעור שראשי הישיבות הם לא טיפשים והם יודעים לצטט גם כן את מאמרי חזל האלו. העניין הוא (ומי שיש לו תשובה שייתן הסבר) שמסתבר שהוא ייקח בת יעקב שעד גיל מסויים שהיא פחות ממנו כשנתתיים שלוש היא תהיה בלי מקצוע ביד ואז איך בדיוק הוא יישב ללמוד בלי יישוב הדעת שהיא לא תוכל לתמוך בו כאשר היא עבודת בעבודה מסודרת, זה על כל פנים המהלך שלהם, ולדעתי הגיון יש כאן ולא דברים תמוהים

חזור
חלק עליון