• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

מדוע כשאוכל מצה בפנ"ע ומרור בפנ"ע מברך ב' ברכות? והלא זו מצוות עשה אחת!

גרינפלד

Well-known member
מתוך ה'מגדלות מרקחים':
כתב הרמב"ם מצה פ"ז הי"ב "אכילת מרור אינה מצוה מן התורה בפני עצמה, אלא תלויה היא באכילת הפסח, שמצות עשה אחת לאכול בשר הפסח על מצה ומרורים, ומדברי סופרים לאכול המרור לבדו בליל זה אפילו אין שם קרבן פסח", עכ"ל. ולפי זה ערל ובן נכר שאין אוכלים בפסח אינם חייבים גם באכילת מרור, וכן כתב רבי אברהם בן הרמב"ם בתשובתו לשאלת רבי דניאל הבבלי (נדפסה בסוף הרמב"ם ק"פ מהדו' פרנקל, סי' ו') בדעתו.

והקשה רבינו הגרי"ג אדלשטיין זצ"ל, דהרמב"ם שם בפ"ח ה"ו כתב, שבזמן המקדש אם אכל מצות ומרורים יחד מברך "על אכילת מצות ומרורים", ואם אכל מצה בפני עצמה ומרור בפני עצמו, מברך על זה בפני עצמו ועל זה בפני עצמו. וקשה דכיון דהוי מצות עשה אחת, א"כ מ"ט מברך ב' ברכות.

ותירץ דמדרבנן איכא חיוב באכילת מרור אף כשאין מצה, כמו בזמן הזה, והוא הדין בזמן הבית איכא הך מצוה לגבי ערל, ומכח מצוה זו שייך ברכה בפני עצמה, דכל מה שמצה ומרור הם מצוה אחת היינו מפני שהם מעכבים זה את זה, והיינו מן התורה, אבל מדרבנן שאינם מעכבים זה את זה א"כ הם ב' מצוות נפרדות.

ולכאורה י"ל עוד, דמצינו בשו"ע או"ח סי' תרנ"א לגבי מצות ד' מינים, שאם היו כולם לפניו יוצא ידי חובה אף כשנטל את המינים בזה אחר זה, ועי"ש שאם סח ביניהם צריך לברך על כל אחד בפני עצמו, א"כ י"ל דמטעם זה שייך ברכה על מצה בפני עצמה ועל מרור בפני עצמו, אע"פ שהם מצוה אחת. אך עדיין קשה דשם דוקא היכא דסח ביניהם צריך לברך על כל אחד, אבל אם לא סח מברך על כולם כיון שהם מצוה אחת, כמו שכתב בשו"ת הרשב"א סי' קנ"ו עי"ש, ואילו הכא מבואר ברמב"ם דמברך על כל אחד אפילו לא סח ביניהם.

ויש לומר דשם מברך "על נטילת לולב" ופוטר את כל המינים שכולם נטפלים ללולב, אבל הכא הרי צריך להזכיר גם את המרורים כמ"ש הרמב"ם דכשאוכלן יחד מברך על מצות ומרורים, ובזה י"ל דאם אינו אוכלן יחד אין להזכיר את המרור קודם אכילת המצה, ועי'.​
 
חזור
חלק עליון