ספירת העומר או קריאת שמע

אמנם, סייג הרב את דבריו, שגם אם רוצים לעשות הפוך הם יכולים.
רשאים, לא יכולים

השואל שאל אם יכולים להקדים ספיה"ע או שיש בזה בעיה, וע"ז השיב הרב שיכולים להקדים ספיה"ע.
בתשובה לא מובא שאלת השואל

ומ"מ לענ"ד ברור שיש חילוק בין יכולים לרשאים, הלשון 'יכולים' עדיפא על 'רשאים'.

רשאים, לא יכולים
היינו הך.
בתשובה לא מובא שאלת השואל
הרב כתב "שאלת חכם חצי תשובה".

נראה לי שהדברים פשוטים ומובנים למי שרגיל בכתביו ובלשונו של מרן שליט"א.
ומ"מ לענ"ד ברור שיש חילוק בין יכולים לרשאים, הלשון 'יכולים' עדיפא על 'רשאים'.
אכן, כי זה בא על שאלת השואל ששאל "אם יכולים להקדים ספיה"ע, ולכן השיב הרב בלשונו. וצידד למה ששאל השואל, כיון שבא על שאלתו.
השואל לא שאל מה עדיף, אלא אם יכולים להקדים ספיה"ע לק"ש, וע"כ השיב הרב.

ממה שהרב כתב בהתחלה:
1745430463707.png
מובן שהשואל שאל אם אותם הנוהגים להתפלל מנחה וערבית יחד ומסיימים התפילה בצאה"כ, יכולים לספור ספיה"ע מיד אחר התפילה ואח"כ לקרוא ק"ש בזמנה, או שצריכים לקרוא קודם ק"ש משום "תדיר ושאינו תדיר".
וע"ז השיב הרב: "... יכולים לספור ספיה"ע מיד אחרי התפילה, ואח"כ לקרוא ק"ש בזמנה, ולא שייך בזה תדיר ושאינו תדיר, כי ..."

ממש לא. וכפי שכתבתי.
וכפי שאני כתבתי, שאכן לשון "יכולים" משמע כעדיפות. אך הגיעה מב' סיבות: א' שאלת השואל. ב' סדר התפילה.
עברת על כל התשובה או רק על המסקנא?
זו לא תשובה כ"כ ארוכה... בסה"כ כמה שורות...
מהתשובה מבואר להדיא שעדיף להקדים ["מהני לדין קדימה"]
הרב אמר שזה "מהני לדין קדימה" שלא נאמר ש"תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם" ולכן צריך לקרוא ק"ש קודם, אלא יכולים לספור קודם. (וגם יכולים לקרוא ק"ש קודם).

וכפי שאני כתבתי, שאכן לשון "יכולים" משמע כעדיפות. אך הגיעה מב' סיבות: א' שאלת השואל. ב' סדר התפילה.
זה ממש לא מחייב, יכול להיות שהשואל שאל 'אם אפשר' להקדים... והרב ענה 'יכולים'
א"א להניח הנחות כל עוד שהשאלה במלואה לא מוצגת.
ומתשובת הרב לאחר שפלפל בזה השיב שיכולים להקדים, אך גם רשאים לעשות קודם ק"ש.
הרב אמר שזה "מהני לדין קדימה" שלא נאמר ש"תדיר ושאינו תדיר - תדיר קודם" ולכן צריך לקרוא ק"ש קודם, אלא יכולים לספור קודם. (וגם יכולים לקרוא ק"ש קודם).
נכון אך לא מדויק, אם ככה, הרב היה צריך לכתוב בדרך שלילה, שלא נאמר בזה דין תדיר.
הרב כתב בדרך חיוב, דמהני לדין קדימה. מבואר שיש עדיפות קודם לספור ספיה"ע.

ראיתי בערוץ 2000 שמרן שליט"א כתב קר"ש
וכן הובא כאן.
אבל שמעתי שהרב ללוש אמר ספירת העומר
איפה אמר?

נראה למעשה, שאם מתפללים וסיימו את התפילה בצאה"כ, וצריכים לחזור על ק"ש וגם לספור את העומר, ימשיכו לספור את העומר כרגיל במקומו אחרי התפילה (או בסופה), ורק לאחר התפילה יחזרו על ק"ש.
ואם התפללו בפלג המנחה וסיימו את התפילה קודם צאת הכוכבים, ואחר צאה"כ רוצים לחזור על ק"ש וגם לספור את העומר (אם לא ספרו בבין השמשות), אז יקדימו את ק"ש ורק אח"כ את ספירת העומר.

נראה למעשה, שאם מתפללים וסיימו את התפילה בצאה"כ, וצריכים לחזור על ק"ש וגם לספור את העומר, ימשיכו לספור את העומר כרגיל במקומו אחרי התפילה (או בסופה), ורק לאחר התפילה יחזרו על ק"ש.
ואם התפללו בפלג המנחה וסיימו את התפילה קודם צאת הכוכבים, ואחר צאה"כ רוצים לחזור על ק"ש וגם לספור את העומר (אם לא ספרו בבין השמשות), אז יקדימו את ק"ש ורק אח"כ את ספירת העומר.
הא ניחא אם ספרו בתנאי וכדומה. אבל אם לא ספרו מאי שנא?

שאם זה בסדר התפילה, אז לא משנים.
ואם שניהם לא בסדר התפילה, אז יקדים את ק"ש.
1776375920610.png

1776377037961.png

ולכא' היינו מה שכתב הטור בשם הרמב"ם

1776376963126.png

אמנם בין ספירת העומר וקריאת שמע לכא' לא שייך טעם זה.

ולכא' אם השליח ציבור קורא רם כל הציבור פחות או יותר יכוונו לסיים בזמנו וכמובן יאמרו עם השליח ציבור את ספירת העומר כמו שכולם מחכים אחרי עלינו לשבח לחזן שיספור ולאחר מכן כולם סופרים.

קבצים מצורפים

• 1776376061652.png
    1776376061652.png
    41.1 KB · צפיות: 0
הצג קובץ מצורף 44420

הצג קובץ מצורף 44424

ולכא' היינו מה שכתב הטור בשם הרמב"ם

הצג קובץ מצורף 44423

אמנם בין ספירת העומר וקריאת שמע לכא' לא שייך טעם זה.

ולכא' אם השליח ציבור קורא רם כל הציבור פחות או יותר יכוונו לסיים בזמנו וכמובן יאמרו עם השליח ציבור את ספירת העומר כמו שכולם מחכים אחרי עלינו לשבח לחזן שיספור ולאחר מכן כולם סופרים.
אני לא כ"כ בטוח שהבנת על מה אני מדבר.
אני כתבתי שאם התפללו וסיימו ערבית כמה דקות אחרי צאה"כ, ובד"כ מיד אחרי "עלינו לשבח" הם סופרי את העומר, אז גם כעת יספרו את העומר מיד אחרי עלינו לשבח, שכל זמן שלא ספרו זה עדיין נחשב באמצע תפילה, ורק אחרי שיספרו יחזרו על ק"ש.
וכמו שלא נעצור לפני "שיר למעלות" אם כבר הגיע צאה"כ ונאמר לכולם לחזור, אלא רק אחרי סיום התפילה, ה"ה לגבי ספיה"ע שהוא חלק מתפילת ערבית, ורק אחרי ספירת העומר זה נחשב שגמרו להתפלל ערבית ויחזרו על ק"ש. (ולכן זה לא נחשב שיש לפניהם 2 מצוות, ספיה"ע וק"ש, כמו שלא אומרים שיש לפניהם "עלינו לשבח" וק"ש, מכיון שזה עדיין חלק מהתפילה. ורק אחרי שנגמר התפילה, כביכול חוזר עליהם החיוב של לחזור על ק"ש).

אני לא כ"כ בטוח שהבנת על מה אני מדבר.
אני כתבתי שאם התפללו וסיימו ערבית כמה דקות אחרי צאה"כ, ובד"כ מיד אחרי "עלינו לשבח" הם סופרי את העומר, אז גם כעת יספרו את העומר מיד אחרי עלינו לשבח, שכל זמן שלא ספרו זה עדיין נחשב באמצע תפילה, ורק אחרי שיספרו יחזרו על ק"ש.
וכמו שלא נעצור לפני "שיר למעלות" אם כבר הגיע צאה"כ ונאמר לכולם לחזור, אלא רק אחרי סיום התפילה, ה"ה לגבי ספיה"ע שהוא חלק מתפילת ערבית, ורק אחרי ספירת העומר זה נחשב שגמרו להתפלל ערבית ויחזרו על ק"ש. (ולכן זה לא נחשב שיש לפניהם 2 מצוות, ספיה"ע וק"ש, כמו שלא אומרים שיש לפניהם "עלינו לשבח" וק"ש, מכיון שזה עדיין חלק מהתפילה. ורק אחרי שנגמר התפילה, כביכול חוזר עליהם החיוב של לחזור על ק"ש).
שיר למעלות לא נחשב מצוה. והבאתי את סדר התפילה בשחרית שזה לאחר מכן מוסף ולאחר מכן קוה ועלינו לשבח. ואע"פ כן פסק מרן שאם הגיע זמנה של מנחה להתחיל להתפלל של מנחה אלא שבציבור שיש חשש שיבואו לטעות ממשיכים כסדרם.

יישבת ק"ק המקובלים "נהר שלום" נוהגים בזה הלכה למעשה
קודם ספירת העומר ואח"כ ק"ש
עימש"כ במקבציאל ש"ר פרשת צו הלכות ספירת העומר הלכה ה' ט'
ע"ד הסוד צריך ליזהר לספור מיד
ואין לי עסק בנסתרות

יישבת ק"ק המקובלים "נהר שלום" נוהגים בזה הלכה למעשה
קודם ספירת העומר ואח"כ ק"ש
עימש"כ במקבציאל ש"ר פרשת צו הלכות ספירת העומר הלכה ה' ט'
ע"ד הסוד צריך ליזהר לספור מיד
ואין לי עסק בנסתרות
ואם מתפללים ערבית עם צאת הכוכבים גם בכי האי גונא הם מקדימים ספירת העומר תחילה?

הודעות אחרונות

חזור
חלק עליון