• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

ערב פסח בשבת - לדעת הגר"ע יוסף זצ"ל די בבישול המצה במים כדי להתיר אכילתה בשבת?

dvidcohen

Well-known member
נסתפקתי בדין הזה - בילקו"י כתב בתחילה שמצה מבושלת מותרת באכילה בערב הפסח, שאין יוצאים בה בליל הסדר.
בהמשך הוא מדריך לבשל את המצה במרק וכד', ואינו מסתפק במים.
האם די בבישול במים כדי להתיר אכילתה בשבת בבוקר?
אשמח למקורות ופחות השערות וסברות.
 
הטעם שאסור לאכול מצה בערב פסח הוא משום שצריך להגיע תאב לטעם המצה בליל הסדר, ולכן כל מצה שלא קרויה כלחם עוני שיוצאים בה ידי חובה בליל הסדר ובטל ממנה טעם מצה מותר לאכול, ולכן צריך שיהיה במרק עם תבלינים שמבטל ממנה טעם מצה ואינה קרויה כלחם עוני.
 
הטעם שאסור לאכול מצה בערב פסח הוא משום שצריך להגיע תאב לטעם המצה בליל הסדר, ולכן כל מצה שלא קרויה כלחם עוני שיוצאים בה ידי חובה בליל הסדר ובטל ממנה טעם מצה מותר לאכול, ולכן צריך שיהיה במרק עם תבלינים שמבטל ממנה טעם מצה ואינה קרויה כלחם עוני.
אכן זו ההבנה הפשוטה שלי, אך יש מי שרצה להבין אחרת, ולכן חיפשתי דוקא מקור מפורש.
 
לא צריך לתת תבלין
לא יוצאים במצה מבושלת גם אם התבשלה רק במים
וכן אמר הרב אופיר
1744311675839.png
שלחן ערוך - אורח חיים (מ)
מכזית לא אבד מהן שם לחם: (יט) והוא שלא נימוחה - עיין בה"ל: (כ) בישלה וכו' - אפילו אם יש בכל פתיתה כזית וגם יש עדיין תואר לחם עליה לפי שאחר הבישול נתבטל ממנה טעם מצה. וכתבו האחרונים דלאו דוקא בישלה דה"ה בשרוי לתוך רותחין. ואפילו בכלי שני יש להחמיר דלא לשרותה אם לא לצורך וכ"ז בשהיד סולדת בו. ודוקא במים אבל במרק יש להחמיר בכל גווני:
 
נערך לאחרונה על ידי מנחה:
אם א"א לשים מצה שלמה בתוך הסיר, האם מועיל לחתוך אותה לשניים ולשים בסיר? (מקורות)
לא מועיל כיון שצריך שיהיה בכל חתיכה כזית, ואז חשיב שיש בזה 'תוריתא דנהמא' [תואר לחם], וכזית במזונות היבשים זה כ-20 גרם, כשני שליש מצה. לחלק מהתימנים [רמב"ם] כשליש מצה.
אפשר גם 'לקפל' את המצה [אחרי ריכוך], אבל לא יעזור שתחתוך אף אם תדבק [בביצה וכד'] עדיין זה נחשב לפתיתים הפחותים מכזית.
 


כתוב את תגובתך
חזור
חלק עליון