• מעוניינים להכניס את הספר שלכם או לרכוש את ״אוצר החכמה״? שלחו מייל לכתובת: otzar@moreshet-maran.com
  • שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ו. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

שאלה בעל חצי עובד חצי לומד

שלו' לכבוד הרב,

הגיעה לידי שאלה מבחורה, נשמח למענה:

אני מבית חרדי ואני בת 18 וחצי ומתלבטת איזה בעל אני רוצה, האם חצי לומד וחצי עובד או בעל אברך שלומד כל היום. אני מתלבטת כי אני יודעת שברגע שאני אתחתן עם בעל אברך אז אני לא יוכל להסכים לעצמי לחיות במותרות, ומותרות אני מתכוונת לכפי שנוהג במשפחתי, פעם בשנה ללכת לבית מלון שבוע ימים ואולי גם לצימר, ולטיולים מענינים.. שהדברים האלה יקרים, ומצד שני אני גם מפחדת שאם אני יקח בעל שחצי עובד בסוף כל הזמן הוא יעבוד, כמו שראינו מלא פעמים כאלה אנשים, איך הרב מציע לי להתקדם בזה?

והאם הרב יוכל להנחות אותי ולעזור לי בנידון.

אציין שאבי הוא כל היום לומד והוא אף ראש כולל, אבל האחים שלי כן בדעה של חצי עובד וחצי לומד.

ואחי עוד לא נשואים


תודה לכבוד הרב.
 
שלום וברכה

שאלה נכבדה וחשובה מאוד שאלה הנערה,

וברור מעל לכל ספק שאברך שזוכה ללמוד יום שלם יוכל להשיג קנין שלימות נפשו הרבה יותר בנקל מאשר ילמד חצי יום, ובפרט בדורות שלנו, ולמדנו מהגאון החזו"א זיע"א שעבודת האדם בחייו להגדיל היראה ולהקטין הניסיון, כמו שהאריכו בזה בספרים הקדושים ובדברי הפוסקים, וראי מש"כ בזה מרן זיע"א ביחוה דעת (ח"ג סימן עה) ומשם בארה, ויש להעדיף אברך שילמד יום שלם מאשר חצי יום, ובפרט בזמננו שיש תמיכה מצד הכוללים וגופים ממשלתיים ואחרים ואנשי חסד שמסייעים ללמוד יום שלם, ואף אם ראשיתו מצער אחריתו ישגה מאוד, וכך היא דרכה של תורה וכו', וכל המקיים התורה מתוך עוני סופה לקיימה מתוך עושר וכו'.

ולעניין הספק שעלה בלבך, שמא יחסר לך האפשרות של הטיולים וכיו"ב כמו שנהגתם במשפחתכם, דעי לך שרז"ל למדו אותנו שכמו שמזונותיו של האדם קצובים לו מתשר"י ועד תשר"י חוץ מתשר"י (ביצה טז וע"ש), כך ההנאות של כל אדם קצובים לו, ואם לוקח הנאה ממקום אחד יחסר לו הנאה ממקום אחר, וכ"ש אם ח"ו לוקח את ההנאה מדבר איסור, ומה שנקצב לו להנות יזכה לאותה הנאה, ולא יחסר לו, ואם לא נהנה בדבר גשמי מחוסר אפשרות, ירויח את ההנאה בדבר רוחני, כגון מנחת דקדושה מהילדים וכיו"ב, שהיא הנאה גדולה לאין ערוך מהנאה גשמית שכלה, ובדר"כ גם האברכים שלומדים יום שלם בהתמדה מוצאים מסגרות מתאימות בימי בין הזמנים אין לחזק כוחם ולהברות גופם וב"ב לפי האפשריות העומדות לרשותם, ולא יחסרו כל טוב, וכבר למדנו החסיד הגאון רבי אליהו מוילנא זיע"א שהעולם הזה דומה לשותה מים מלוחים נראה לו שמרוה, ונעשה צמא יותר.

ובפרט בחורה לפי המתואר ברקע המשפחתי מבית תורני, שזוכה לראות את אביה עמל בתורה, בנקל תוכל להמשיך דרך אבותיה, וביותר שרז"ל למדנו בגמרא (ברכות יז) ששכר הנשים במה שמעודדות את בעליהן וילדיהן ללמוד תורה, וממתינות להם עד ששבים מביה"ד.

לכן לענין מעשה יש להעדיף בעל שיעמול בתורה יום שלם במסגרת כוללים וכיו"ב, ואם יוכל לשלב במסגרת לימודו כשעה ביום ללמד תורה לאחרים, בודאי יקויים בו מה שאמרו רז"ל, כל המזכה את הרבים אין חטא בה על ידו, שחטא פירושו גם חסרון, כמו אני ובני שלמה חטאים היינו חסרים, ותזכו להקים את בתיכם על אדני התורה והיראה הקדוש והטהרה ותזכו לדורות ישרים מבורך וכל טוב.

בברכה רבה
 
אין לך הרשאות מספיקות להגיב כאן.
חזור
חלק עליון