יוסף חיים הלוי
Member
גם אי הבנת הנקרא וסילוף דברים פשוטים לא עושים רושם על מאן דהו.לתועלת הדיון, מומלץ שתגיב לגופו של ענין. מילים ריקות אינן עושות רושם על מאן דהו
גם אי הבנת הנקרא וסילוף דברים פשוטים לא עושים רושם על מאן דהו.לתועלת הדיון, מומלץ שתגיב לגופו של ענין. מילים ריקות אינן עושות רושם על מאן דהו
בגמ' שבת נ"ז ע"ב גבי כבול שהוא תחת השבכה כתב הרמב"ן וז"ל שהכיפה הזו למטה מן השבכה היא עומדת אבל השבכה היא מונחת על שערה בגובה של ראש והכיפה על פדחתה ושער של פניה בראש ומקצת שבכה מכסה על צד הכפה שכנגד הראש למעלה ויכולה היא לשלוף כיפתה בלא גילוי ראשה מן השבכה. ורשב"א שרי כיון שעל השער ממש הוא למטה מן השבכה קצת ע"כ. וכ"כ הרשב"א בקצרה בשם הרמב"ן וז"ל שהכיפה אינה כולה תחת השבכה אלא מקצתה כנגד גובה הראש ואפשר לה לשלוף הכיפה ועדיין השבכה מחפה את ראשה. ור"ש מתיר כיון דעל השער הוא ממש למטה מן השבכה ע"כ. ומפורש בדבריהם שהכיפה נמצאת על השער ממש למטה מן השבכה, וא"כ כששולפת את הכיפה נשאר שערה מקדימה מגולה ואעפ"כ שרי.
לפי המתבאר לעיל בסמוך, גם מהרשב"א הזה אין ראיה כלל למה שכתבת והדגשת.ועי' ברשב"א לדף ס"ה ע"א שכתב עפ"י הגמ' שם שכיפה היתה שמה רק אשה שקרחת מפאת ראשה לכסות על מומה ואינה חובת כל אשה לעשות כן, וא"כ אשה ששערה רב היתה מכסה עם השבכה רק את רוב הראש, וצד הקדמי היה מגולה קצת.
וכ"כ ר' משה דוד וואלי בביאורו על שה"ש עה"פ מבעד לצמתך וז"ל כי צד האחור של הראש מכוסה בשבכה כדי שלא יינקו החיצונים במתאחזים אל האחור. ומכאן למדנו שהנשים הבעולות צריכות לכסות ראשן כדי שלא יתאחזו בהן החיצונים ולא יינקו מן השערות שלהן. וצמתך הוא מלשון צומת הגידים כי הסבכה לכסות ולהסתיר קיבוץ השערות לטעם הנ"ל עי"ש. ומפורש שהשבכה שהיא כיסוי השער תפקידה לכסות רק את צד האחור של האשה וגם עפ"י הסוד כתב כן.
איני רואה ענין להמשיך ולבאר. לדעתי המדייק היטב בדברי הרמב"ן והרשב"א, ובפרט ברשב"א השני שרק אשה קרחת שמה כיפה, שזה מעיד כאלף עדים שהשבכה לא היתה מכסה את כל הראש.אינו מובן איזה ראיה יש כאן.
גם זה ניסיון לברוח מהדברים הברורים בטענות שוא.הוא לא התכוין שהאשה מכסה את הצד האחור "של שערותיה" - דהיינו רק חלק מהשערות, אלא את הצד האחור של "ראשה" – דהיינו את שערותיה, וכל שערותיה בכלל.
אינו מובן התייחסותך זו.איני רואה ענין להמשיך ולבאר. לדעתי המדייק היטב בדברי הרמב"ן והרשב"א,
ברשב"א הנ"ל "מפורש" שהשיער שאותו הכיפה היתה מכסה - היה מתחת השבכה, וא"כ ברור ופשוט שזו גם כוונתו להלן.ובפרט ברשב"א השני שרק אשה קרחת שמה כיפה, שזה מעיד כאלף עדים שהשבכה לא היתה מכסה את כל הראש.
לא בריחה ולא כלום.גם זה ניסיון לברוח מהדברים הברורים בטענות שוא.
'ראש' זה רק החלק של השער! הפנים אינם בכלל הראש.
כשאומרים שאשה צריכה לכסות 'ראשה' היינו את 'השער' שלה.
וממילא כשכותב 'צד האחור של הראש' היינו הצד האחורי של השער.
דברים ידועים.ראו באורך בילקו"י שבת כרך א ח"ג עמ' קכ
ושם הביא הרשב"א בברכות כה: וז"ל ד"ה והא דאמר רבי יצחק טפח באשה ערוה ואוקימנא באשתו ובקריאת שמע פירש הראב"ד ז"ל דאפשר דוקא ממקום צנוע שבה ועלה קאתי רב חסדא למימר דשוק באשה מקום צנוע וערוה הוא ואפילו לגבי בעלה אע"פ שאינו מקום צנוע באיש, אבל פניה ידיה ורגליה וקול דיבורה שאינו זמר ושערה מחוץ לצמתה שאינו מתכסה אין חוששין להם מפני שהוא רגיל בהן ולא טריד ובאשה אחרת אסור להסתכל בשום מקום ואפילו באצבע קטנה ובשערה ואסור לשמוע אפילו קול דיבורה כדאמרינן א לישדר מר שלמא לילתא אמר ליה בקדושין ע. וכו'
וז"ל מרן שליט"א ויש לדייק מדבריו שגם במקומו ובזמנו של הרשב"א היו נוהגות הנשים הנשואות להוציא שער מחוץ לצמתן שהרי כתב "ושערה מחוץ לצמתה שאינו מתכסה" ומלשון זה משמע שאינו מתכסה כלל אף ברה"ר וכן מוכח ממה שדימה שערה שמחוץ לצמתה לפניה וידיה והא ודאי שפניה וידיה היו מגולים אף ברה"ר וה"ה מעט משערה שחוץ לצמתה דהא בחרא מחתא מחתינהו וה"ט שמאחר שנהגו בזה לית לן בה ולא ניתנה תורה למלאכי השרת להקפיד שלא יצא מפדחתה שום שערה ועיקר כוונת התורה שלא תצא לרה"ר בגילוי ראש
ובהמשך הביא את דברי מהרם אלשקר וז"ל
וכן מבואר בתשובת מהר"מ אלשקר סימן לה בזה"ל:
שאלה אם יש לחוש לאלו הנשים שנהגו לגלות שערן מחוץ לצמתן להתנאות בו לפי מה ששמענו מי שהורה ואמר כי שקר נחלו אמותינו הנוהגות לגלותו כי הוא איסור גמור ובפי' אמרו ז"ל שער באשה ערוה ולכן ראוי להוכיחן ולהזהירן שלא לגלותו
תשובה איברא דאין בית מיחוש לאותו שער כלל כיון שנהגו לגלותו ואפילו לק"ש, וההיא דשער באשה ערוה לא מיירי אלא בשער שדרך האשה לכסותו דומיא דטפח, והכי איתא בגמרא וכו' כלומר דאם אשת איש היא ומתכוין ליהנות אפילו באצבע קטנה שאין דרכו להיות מכוסה אסור להסתכל וכו' ומשני לא צריכא לאשתו ולק"ש פירוש דאם טפח מגולה בה לא יקרא ק"ש כנגדה ואמרינן נמי התם שוק באשה ערוה קול באשה ערוה שער באשה ערוה ואיכא מאן דמפרש דכל הני נמי לענין ק"ש אמרינן להו ואיכא מאן דמפרש דלא איירי לענין ק"ש אלא טפח דוקא וכו' ולדברי כולם אין באותו שער שום חשש איסור כלל דמאן דמוקים להו באשת איש אנן לאו באשת איש עסקינן ומאן דמוקים לה באשתו לא נאסר אלא לק"ש ודבר שדרכו להיות מכוסה דמקפיד עליה ואתי לידי הרהור, אבל דבר שדרכו להיות מגולה דלבו גס בה מותר ואפי' לק"ש וכן כתבו המפרשים וכ"כ הראבי"ה דכל אלו שהזכרנו לערוה דוקא בדבר שאינו רגילות להגלות אבל בתולה הרגילה בגילוי השער לא חיישינן דליכא הרהור ע"כ, וכן הסכימו המרדכי והרא"ש "והכל כפי המנהגות והמקומות" וכתב הרשב"א בחי' שם והא דאמר רבי יצחק טפח באשה ערוה וכו' אבל פניה ידיה ורגליה וקול דיבורה שאינו זמר ושערה חוץ לצמתה שאינו מתכסה אין חוששין להם מפני שהוא רגיל בהם ולא טריד ובאשה אחרת אסור להסתכל אפי' באצבע קטנה ובשערה ע"כ .
אדרבה, בזמן זה עלינו להתחזק בצניעות.ובנוסף צריכים אנו ללמד זכות על נשות ישראל וח"ו לא לקטרג בפרט בזמנים אלו שמידת הדין מתוחה על כל באי עולם
מי יימר למר שזה אינו צנוע ?!אדרבה, בזמן זה עלינו להתחזק בצניעות.
כולם מסכימים ש'יותר צנוע' זה לכסות את 'כל' השיער.מי יימר לן שזה אינו צנוע ?!
וכי מרן זצ"ל קטלא קניא באגמא ?! והוא כתב מפורש להזהיר עד ב' אצבעות
וכן מרן שליט"א, ואג"מ ועוד פוסקים
למטה הכונה 'מאחור'. יש 'מתחת' לשבכה ויש 'למטה' מן השבכה, ודוק היטב.למטה מן השבכה קצת
פאה נכרית כתוב מפורש שהיתה 'מתחת לשבכה', וכפי שהאריך בספר הנ"ל, אבל 'כיפה' היתה משהו אחר, שהיתה 'למטה' מן השבכה, וזה ההבדל ביניהם.ואין כאן שום עדות כאלף עדים, ולא כלום, דהרי גם פאה נכרית היה מיועד עבור אשה קרחת, ובכ"ז הכוונה שזה מתחת שערותיה
עי"ש בתוס' פירוש אחר בסוגיא שלפ"ז אין ראיה.ועוד, שכבר כתבתי שמהגמ' ומהרמב"ן גופיה שם ס. מפורש שהיו מקפידות לכסות גם מעט משערותיה.
לא מבין על מה אנו דנים בכלל. מה הצד שלך? כשכואב למישהו 'הראש' - מה הכונה? לא על המקום של השערות?מהיכן המצאת שלשון 'ראש' זה רק החלק של השיער?
אמנם הפסוק "ופרע את ראש האשה" הכוונה שמגלה את שערותיה, מ"מ פשוט שאין הכוונה שרק השיער נקרא ראשה... אלא שהראש יהיה מגולה מהכיסוי שיש עליו.
אני רואה שצריך לכתוב ברחל בתך הקטנה, דברים כ"כ פשוטים, אז אין ברירה. אעתיק לשונו שובאבל באמת הרמ"ד שם פתח דבריו בלי קשר לעצם כיסוי הראש,
ולא בא להגביל שום דבר ולא לחדש כלום בעצם הציווי,
אלא סה"כ פירש את הפסוק בשיר השירים "מבעד לצמתך", שהכוונה לצד האחורי של הראש כדי שלא יתאחזו החיצונים בשערות [וכי רק בשערות שמעל העורף שולטים החיצונים?],
ורק אח"כ הוסיף שמכאן למדנו שהנשים צריכות לכסות ראשן וכו', ומשמע שעצם הציווי פשוט הוא, ולא התכוין להגביל בעצם הציווי הזה משהו.
ודו"ק היטב.
הלשון 'מתחת לשבכה' זה לא לשון חדש של הרמב"ן וכדומה, אלא זה לקוח מהגמ' שבת שם, ובדברי הגמ' פשוט שהכוונה 'למטה' - 'מתחת' לשבכה, שהרי זהו בדיוק הטעם שמותר לצאת עם זה בשבת - משום שזה מתחת לשבכה, ולכן אין חשש שתשלפנו (דאם תשלפנו יתגלה שערה שהרי צריכה להרים את השבכה כדי לשלוף את הכיפה).למטה הכונה 'מאחור'. יש 'מתחת' לשבכה ויש 'למטה' מן השבכה, ודוק היטב.
גם אין ראיה נגד. ואין טעם לעשות מחלוקת בחינם (הם פירשו הסוגיא אחרת משום הכרח אחר, עי"ש ובריטב"א בייתר ביאור).עי"ש בתוס' פירוש אחר בסוגיא שלפ"ז אין ראיה.
הוא סה"כ בא לומר מה הטעם שרק פניה מגולות ולא גם החלק האחורי של הראש, דהיינו השיערות, ועל זה פירש שהוא כדי שלא יינקו החיצונים מהצד האחורי של הראש דהיינו מן השיערות.אני רואה שצריך לכתוב ברחל בתך הקטנה, דברים כ"כ פשוטים, אז אין ברירה. אעתיק לשונו שוב
כי צד האחור של הראש מכוסה בשבכה כדי שלא יינקו החיצונים במתאחזים אל האחור. ומכאן למדנו שהנשים הבעולות צריכות לכסות ראשן כדי שלא יתאחזו בהן החיצונים ולא יינקו מן השערות שלהן. וצמתך הוא מלשון צומת הגידים כי הסבכה לכסות ולהסתיר קיבוץ השערות לטעם הנ"ל עי"ש.
בדבריו מפורש באר היטב היטב באר, שמטרת הכיסוי [ע"פ הקבלה] זה כדי שלא יינקו החיצונים במתאחזים אל האחור, ולכן מסתירים את השער ע"י השבכה.
בחלק הקדמי לא מתאחזים החיצונים ולכן לא מכסים את השער. לא רואה בכלל צד אחר בהבנת דבריו.
זוהי שאלתו של הרמב"ן שכך הבין. אבל בתשובה פירש אחרת, וזה כל ההבדל בין השאלה לתשובה עי"ש.כן מתבאר להדיא בדברי הרמב"ן עצמו שם, שכתב וז"ל: וקשיא לי, אי כיפה של צמר תנן אמאי אסורה [לצאת בה לחכמים] הא תחת השבכה היא כדקתני בדרבי שמעון בן אלעזר. עכ"ל.
הרי להדיא שמה שאמר רבי שמעון בן אלעזר "כל שלמטה מן השבכה" הכוונה למתחת לשבכה.
וזה פשוט מאד למעיין בסוגיא שם.
לא נכון כלל.הוא סה"כ בא לומר מה הטעם שרק פניה מגולות ולא גם החלק האחורי של הראש,
זוהי ההמצאה 'שלו', לא שלי.ההמצאה שלך שהתכוין לחלק בתוך השיערות עצמם - חלק אחורי וחלק קדמי, אין לה שחר.
בגמ' כתוב 'למטה מן הסבכה'.זוהי שאלתו של הרמב"ן שכך הבין. אבל בתשובה פירש אחרת, וזה כל ההבדל בין השאלה לתשובה עי"ש.