• שימו לב: ניתן לשלוח (בקובץ וורד) יישובים ומערכות בתורת מרן רבינו עובדיה יוסף זלה"ה, לקובץ בית יוסף תשפ"ו. למייל: office@moreshet-maran.com עד לחג השבועות תשפ"ה. אין התחייבות לפרסם, והרשות נתונה לערוך את הדברים לפני הפרסום. ניתן גם לשלוח מכתבים והערות על הגליונות הקודמים.

עמידה בעשרת הדברות שרב עולה

rafi2391

Member
אשמח לחידוד קושיא שעלתה לי
בסימן רמה ביו"ד סעיף יח' פסק מרן שכשרבו עולה לס"ת אין צריך לעמוד כל הקריאה מפני אימת ציבור

לכן מה מועיל הפתרון שהציעו לעמוד בעשרת הדברות כשרב המקום עולה (שמא יש חילוק בין שיחיד עומד לרבו או שכל הציבור עומד ?)

זכורני שראיתי תשובה של הגר"ע יוסף במקום שהביא את כל החילוקים שלחמיו עומד כל הקריאה ולרבו לא וכעת נעלם ממני (לא זוכר אם זה יבי"א או יחו"ד)

מרן זצ"ל בחזו"ע כתב שיקדים לעמוד מתחילת הקריאה של העולה לעשרת הדברות, שבזה כיון שעמד כמה פסוקים קודם עשרת הדברות אין בזה משום תרעומת המינים, א"כ לא גרע מזה שעומד כאשר רבו עולה לתורה ועומד מתחילת הקריאה.

בסימן רמה ביו"ד סעיף יח' פסק מרן שכשרבו עולה לס"ת אין צריך לעמוד כל הקריאה מפני אימת ציבור

לכן מה מועיל הפתרון שהציעו לעמוד בעשרת הדברות כשרב המקום עולה (שמא יש חילוק בין שיחיד עומד לרבו או שכל הציבור עומד ?)

זכורני שראיתי תשובה של הגר"ע יוסף במקום שהביא את כל החילוקים שלחמיו עומד כל הקריאה ולרבו לא וכעת נעלם ממני (לא זוכר אם זה יבי"א או יחו"ד)
העניין הוא לא שאסור לשבת, אלא שלא נראה שנעמד בגלל הקריאה, אלא נעמד בגלל דין אחר. (ואז אין בעיה במה שאינו מתיישב, אלא הבעיה במה שנעמד רק בשביל קריאה זו).
כלומר, אע"פ שאינו צריך לעמוד כל הקריאה, אבל מי שרואה שנעמד, מבין שלא נעמד בגלל הקריאה (ואז יש בעיה), אלא מבין שנעמד בגלל הרב, ובזה אין בעיה. ולכן יכול אח"כ להישאר עומד.

הפתרון הזה יועיל במקום שנהגו שעומדים כל הזמן. ולא למקום שנהגו לעמוד רק בזמן הברכה.
א. נראה לי שבהרבה מקומות עומדים כל הזמן.
ב. גם אם במקום לא עומדים כל הזמן, מי שיעמוד, זה לא יראה שעומד בגלל הקריאה, אלא שהוא נוהג ורוצה לעמוד כל הקריאה.

בישיבות הספרדיות נהגו לעמוד גם שהרב עולה לתורה וכך עושים בעשרת דיברות וכו'

א. נראה לי שבהרבה מקומות עומדים כל הזמן.
ב. גם אם במקום לא עומדים כל הזמן, מי שיעמוד, זה לא יראה שעומד בגלל הקריאה, אלא שהוא נוהג ורוצה לעמוד כל הקריאה.
אם לא כל הציבור עושים כך, יש חשש שעומד בשביל לעמוד בעשרת הדברות. מילא בן לאב, כולם יודעים שהוא בנו, אבל תלמיד לרבו כשלא נוהגים כך, זה לא נראה טוב

חזור
חלק עליון