ע"ה ס"ט
Well-known member
אכתוב לך נקודה למחשבה, אמר לי אותה פעם איזה ת"ח. זה לא מקור, ואפשר להתווכח אבל בהחלט נקודה למחשבה:ועתה נדון לפי שיטת כבוד הראש"ל שליט"א שאע"פ שאמרינן סב"ל נגד מרן הבית יוסף, מ"מ לא אמרינן סב"ל נגד מו"א הגאון זצ"ל, כפי שהובא כאן בפורום כמה פעמים, האם טוענים קים לי נגד אביו מו"ר הגר"ע זצ"ל,
דהשתא הלא הדברים ק"ו, דהלא נגד מרן הבית יוסף אמרינן סב"ל מחמת חומרא דברכות, דנזדעזע העולם וכו', ועכ"ז לא אמרינן סב"ל נגד מו"א מו"ר זצ"ל, ואם כן קים לי הקל, שאין לו חומרא דברכות וכו', ומ"מ לא אומרים כן נגד מרן הבית יוסף, ק"ו שלא יהיה אפשר לטעון קים לי כנגד מו"ר הגר"ע זצ"ל.
כך היה נ"ל הקטן והפשוט לבאר בדעת כבוד הראש"ל שליט"א.
ואציין שכפי שכתבתי בעבר, בעיני סברא זו שאין אומרים סב"ל כנגד מו"ר הגר"ע זצ"ל , היא פלאית ומחודשת טובא.
מרן הב"י כידוע לא חשש לסב"ל כמו שאנו חוששים, דהיינו לא בכל מח' שיש ב' פוס' שלפי דעתם אין לברך, פסק שלא לברך. לעומת זאת האחרונים שאחריו כן חששו לכל סב"ל אפי' כשיש רק ב' פוס'. וא"כ נמצא שמה שאנו אומרים סב"ל נגד מרן הב"י הוא משום שאנו סבורים שיש לחוש לסב"ל יותר ממה שאיהו חשש, אולם מרן הגרע"י זיע"א שחשש לסב"ל כשיש ב' פוס', ובמקומות מסויימים הכריע לברך, הוא משום שאינו בכלל הכלל הנ"ל שכשיש ב' פוסקים יש לומר סב"ל.
והדברים ברורים, משום שאם אומרים סב"ל נגד מרן זיע"א אז למה כתב לברך בכמה מקומות שידע שיש הסוברים שלא לברך. וכי לא ידע שצריך לומר סב"ל? אלא על כרחך דבאותם מקומות ס"ל שאינו שייך בהם סב"ל.
ודע שהעד העידו שהגאון רבי שבתי אטון זצ"ל אמר שודאי שאמרי' סב"ל נגד מרן הגרע"י זיע"א, אבל אין מי שיכול לעשות ספק אחר פסקיו. (מצו"ב המקורות).
ולכן האמירה "סב"ל נגד מרן הב"י אמרי' סב"ל נגד מרן הגרע"י לא אמרי'?!" אינה במקומה.
קבצים מצורפים
נערך לאחרונה: