• לחכמי ורבני הפורום הע"י,

    בימים האחרונים יצאנו לפסק זמן קצר, כדי לעשות בדק בית וחשבון נפש כיצד הפורום יוכל להגיע לנקיות גדולה יותר בעניין כבוד חכמים, בעקבות תקלה שקרתה, חרף הצעדים וההגבלות שננקטו בעבר.

    כעת בסיעתא דשמיא, לאחר היוועצות עם דעת תורה, הגענו למתווה שבע"ה יהיה לתועלת לכולנו, להיות בפורום נקי יותר, בו יוכלו הרבנים הגאונים שליט"א מכלל המגזרים לדון בדברי תורה, כדרכה של תורה, ללא חשש של היכשלות חלילה בכבוד חכמים.

    הנהלים הוחמרו, וננקטו גם פעולות טכניות לשם כך. ואנו שמחים לבשר על פתיחת הפורום בחזרה במתכונתו החדשה. תיתכן אולי אי נוחות קטנה, אבל הרווח הוא של כולנו: פורום נקי וזך! כאן המקום לבקש מהציבור לשים יותר לב על כפתור הדיווח שבכל הודעה, ולדווח על תוכן שלדעתם אינו מתאים, ובפרט בתוכן ישן (שאולי חרף ההגבלות הישנות נשאר בטעות).

    אנו תקווה שבע"ה נזכה להיות מחכמי ארץ ישראל שנוחים זה לזה בהלכה, ולהגדיל תורה ולהאדירה בדרך התורה אשר דרכיה דרכי נועם וכל נתיבותיה שלום.

    ונסיים בתודה לכל הפונים בתקופה הזו, ושלחו את חיזוקיהם. תודה על האיכפתיות והשותפות, בע"ה יחד נמשיך להגדיל את בית המדרש הדיגיטלי הנוכחי, אשר מביא ברכה לרבבות אלפי ישראל.

    חזקו ואמצו!

חובת ניעור בכלי שמלאכתו לאיסור

פסק השו"ע (סימן ש"ט) שאם שכח אבן על החבית או מעות על הכר מנער את הכר ויכול ליטול את הכר ואם לא יכול לנער באותו המקום יגביה החבית או הכר וינער במקום אחר ונסתפקתי האם יש חובת ניעור גם בכלי שמלאכתו לאיסור ובמחשבה ראשונה חשבתי שמאי שנא שהרי גם הוא מוקצה ויכול שלא לטלטלו.

אלא שא"כ קשה שלכאורה לפ"ז בכלי שמלאכתו להיתר גם יהיה צריך ניעור (לדוג' תיק עם מאכלים שרוצה לקחת אותם למקום אחר ויש בתיק גם ספר קריאה שלא צריך אותו ) שהרי כלי שמלאכתו להיתר ג"כ אסור לטלטלו שלא לצורך כלל
ועוד שבמשנ"ב סימן ש"ח ס"ק ד' כתב שנדן שיש בו סכין שהיא מוקצה מחמת חיסרון כיס וסכינים המותרים "שרי לטלטל דהא נעשית בסיס לאיסור ולהיתר ומותר לנער גם את הסכין הזה מתוכו" ומשמע מלשונו שאין חיוב לנער אלא שמותר לנער ובדרשו כתבו וז"ל "ובשו"ע לקמן (סימן ש"ט ס"ג וסי' ש"י ס"ח) מבואר שכשיכול לנער את המוקצה בלא הפסד צריך לנערו" (בלי מקור) אמנם בדברי המשנ"ב לא משמע כן.
ומ"מ אין לי סברא לחלק בין מוקצה מחמת גופו לכלים שהם מוקצה (אע"פ שכידוע יש בינהם חילוקים רבים וגם זמן גזירתם הוא שונה) ואשמח לכל ידיעה בעניין או סברא לחלק בינהם.
 
חזור
חלק עליון